Yamaha HS50M vs Tannoy REVEAL 501A - które lepsze?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Yamaha HS50M vs Tannoy REVEAL 501A - które lepsze?

Post autor: lukashhh1 » niedziela 25 wrz 2011, 14:17

Witam, będe w najbliższym czasie zmieniac monitory.

Zastanawiam sie nad wyborem Yamaha HS50M , ale któs znajomy polecił mi także TANNOY'e Reveal 501 A. Podobno niezłe.

Muzyka to club music, trance progresywny, vocal trance...

Co polecacie?

Pozdrawiam

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Kyle

Re: Yamaha HS50M vs Tannoy REVEAL 501A - które lepsze?

Post autor: Kyle » niedziela 25 wrz 2011, 15:59

Po sygnaturze widzę że masz odpowiednik EDIROL MA-15D . Ja miałem wyższy model EDIROL MA-20D i pamietam że KRK RP5 po prostu "zabijały" tamte zabawki. Więc polecić KRK RP5 mogę.

Dzisiaj gdybym szukał monitorów w podobnej cenie to celowałbym pewnie w Behringer B3030A lub Fostex z 5" dołem.

Yamahy jakoś zupełnie nie brałbym pod uwagę (tylny bassreflex, szybko opadające pasmo w basie {patrz pomiary niżej}, metalowa kopółka w tak tanim monitorze to pewne ryzyko jazgotliwej góry).

http://www.ixbt.com/proaudio/yamaha-hs50m.shtml

To już prędzej spróbowałbym tych Tannoy 501A.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 wrz 2011, 10:37

Tannoy bez suba to one strasznie biedne - yamaha również ale tannoy gra przyjemniej dla ucha - góra tak nie drażni

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 26 wrz 2011, 10:39

To już prędzej spróbowałbym tych Tannoy 501A.... 

Zarówno Yamaha jak i ten nowy Tannoy to hmmm... jak by to powiedzieć - nie warto. Ja znów postawie na Fostexy, KRK nie szczególnie. Generalnie nie wiem co się dzieje z Tannoyem, ale kiedyś robili kompletnie inny sprzęt. Ta nowa seria niestety nie bardzo.

Jeśli zaś Yamaszki z serii HS, to tylko HS80. Z tym że większe pomieszczenie będzie potrzebne.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 26 wrz 2011, 10:53

...
Generalnie nie wiem co się dzieje z Tannoyem, ale kiedyś robili kompletnie inny sprzęt. Ta nowa seria niestety nie bardzo.
...

Taki lekki OT:

Swoją drogą w klasie nieco wyższej też nic ciekawego z modeli aktywnych nie mają, czyli do wyboru albo low-end Reveal, albo diabelnie drogie Ellipse. Brakuje czegoś typu Tannoy System 800a , bez cyfrowych wejść (by było dużo taniej od Ellipse IDP), ale wyższej klasy od Reveal.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 27 wrz 2011, 08:16

No Tannoy System to była bardzo ciekawa seria - trzeba było się tylko przyzwyczaić do głośnika koaksjalnego.Obecnie bardzo bidna ich oferta także w zwykłym HIFI.

A najbardziej tragiczny produkt to subwoofery serii TS - waga piórkowa i to dosłownie(8 cali niecałe 8 Kg) - pod wzgledem brzmieniowym tez bardzo słabiutkie

Cóż skończyły się chyba dobre czasy dla Tannoy(po znacznej części z ich winy)

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » sobota 01 paź 2011, 13:39

...
No Tannoy System to była bardzo ciekawa seria - trzeba było się tylko przyzwyczaić do głośnika koaksjalnego.Obecnie bardzo bidna ich oferta także w zwykłym HIFI.

A najbardziej tragiczny produkt to subwoofery serii TS - waga piórkowa i to dosłownie(8 cali niecałe 8 Kg) - pod wzgledem brzmieniowym tez bardzo słabiutkie

Cóż skończyły się chyba dobre czasy dla Tannoy(po znacznej części z ich winy)...

Witam wszystkich.

po ponad godzinnym odsłuchu obu monitorów, tzn Yamaha HS50M i Tannoy Reveal 501A zdecydowałem sie na...Tannoye.

I stwierdzam, że to, co oferuje Yamaha w małych monitorach, to jeden wielki shit!!!

Wystarczy zajrzec na tylna scianke... Yamaha przy mocy maksymalnej 70W deklaruje pobór mocy z sieci na poziome 45W, natomiast Tannoye przy swoich 60 watach pobieraja z sieci 125W...więc mają rezerwe mocy w zasilaczu, aby w odpowiedniej chwili ruszyć z pełna swoja dynamiką...a graja naprawde głośno!!!!

poza tym brzmieniowo nie moga sie porównywac z Yamaha... maja jedwabista, łagodna górkę dobry środek i genialny jak na swoje 5 cali dół... bez porównania do Yamahy!!!!!! gdzie w ogóle nie ma dołu...

W związku z tym chciałem serdecznie podziękować Panu Norbertowi ze sklepu Pasja w Warszawie przy ul. Wiktorskiej, za mozliwośc odsłuchania tych głosników oraz za pomoc w dokonaniu własciwego wyboru...Monitory Tannoy stoja juz u mnie na stole studyjnym....

Niniejszym zamykam temat i dziękuje Kolegom z Forum za wszystkie wypowiedzi sugestie i opinie.

Pozdrawiam!!!!!

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » sobota 01 paź 2011, 18:07

Bo Norbert z Pasji kocha te Tannoye ;)

ODPOWIEDZ