Przyzwoity miks na KRK Rokit RP6 G2?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
stereoman
Przyzwoity miks na KRK Rokit RP6 G2?

Post autor: stereoman » czwartek 28 lip 2011, 04:03

Witajcie!

Przeczytalem wiele opinii na temat paczek KRK Rokit RP6 G2 i mam mentlik w glowie czy je kupic...

Czy to prawda ze maja kiepską przestrzen stereo i głębie, ale za to są szczegółowe?
Czy mają jakies dziury w pasmie 50Hz-20kHz?
Czy da sie na nich robic przyzwoite miksy?

(Nie stac mnie na Fortex pm-1) Czy sa jakies lepsze monitory od tych KRK w przediale do 1500zl? (np Samson Rubicon 6A??)

pozdrowienia!!

Awatar użytkownika
lukashhh1

Re: Przyzwoity miks na KRK Rokit RP6 G2?

Post autor: lukashhh1 » czwartek 28 lip 2011, 08:18

...Witajcie!

Przeczytalem wiele opinii na temat paczek KRK Rokit RP6 G2 i mam mentlik w glowie czy je kupic...

Czy to prawda ze maja kiepską przestrzen stereo i głębie, ale za to są szczegółowe?
Czy da sie na nich robic przyzwoite miksy?

(Nie stac mnie na Fortex pm-1) Czy sa jakies lepsze monitory od tych KRK w przediale do 1500zl? (np Samson Rubicon 6A??)

pozdrowienia!!...

Myslę, że powinienes udac się do salonu muzycznego i sam posłuchać.

Musisz dobrze poznac monitory które chcesz kupic i nawet jesli nie sa idealne, to bedziesz wiedział, gdzie trzeba na pewno cos poprawić.

Nie kieruj się opninami bo każdy ma inny słuch i inaczej odbiera dzwięki.

Podsumowując: idz za swoim słuchem i kup to, co dla ciebie brzmi najlepiej.

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

RX

Post autor: RX » czwartek 28 lip 2011, 09:55

...
...Witajcie!

Mam Fostexy PM-1, miałem KRK RP8, mam nawet pierdziawki M-Audio Studio PRO [no ale to już żart nie monitory]

W podanym przez ciebie przedziale cenowym są różni producenci, różne brzmienia, charakterystyki itp. ale...absolutnie nie klasyfikowałbym tego w kategoriach lepszy/gorszy. Jest kilka wiodących modeli więc wybierz któreś z nich i się ich NAUCZ.

Co z tego że np. mają "dziurę" przy 100Hz skoro po miesiącu ją odkryjesz i nauczysz się odpowiednio ustawiać EQ. Inne będą przekłamywać w innym paśmie.

Podkreślam jeszcze raz - mówimy o podanym przez Ciebie przedziale cenowym a tu cudów nie ma.

RX

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » czwartek 28 lip 2011, 10:29

W studiu w którym teraz działam stoją monitory JBL LSR4328P (zdecydowanie wyższa półka), mimo to przywiozłem swoje RP6G2 (z subem Behringera swoją drogą kiedyś bardzo polecanym na tym forum), po prostu miksy na nich wychodzą mi zdecydowanie lepiej. Tak więc jak najbardziej można zrobić na nich przyzwoity miks.

Stereofonia rzeczywiście mogłaby być lepsza, na czas ustawiania panoramowania zawsze przełączam się na JBLe. Do tego "sweet spot" jest dość mały, jest to trochę kłopotliwe gdy konsultujesz się z drugą osobą.

Grają trochę konturowo, ale nie nazwałbym ich "dziurawymi". Nie przeszkadza to w kręceniu. Polecam zacząć od maksymalnego skręcenia wzmocnienia dla gwizdków, w ustawieniu fabrycznym są IMO zdecydowanie za jasne i szybko męczą.

Jak dla mnie mają one jedną, sporą wadę. W mocno pochłaniającym pomieszczeniu są zdecydowanie za słabe, w moim przypadku ratuje je subwoofer. Bez niego na większej głośności woofery w RP6 zaczynają trzeszczeć i sprawiają wrażenie jakby zaraz miały wyskoczyć. W typowym "domowym" studiu nie jest to raczej problemem, bo i zakres adaptacji akustycznej jest zwykle mniejszy. Póki trzymałem je w domu, byłem przekonany, że są nieziemsko głośne :).

Generalnie polecam, nawet jak kiedyś przerzucisz się na jakieś lepszy monitory to na tych KRK doskonale słucha się muzyki, więc na pewno znajdziesz dla nich zastosowanie. Ja jeszcze nie znalazłem odsłuchów na które byłbym skłonny je zamienić, chociaż Adamy P22A zrobiły na mnie świetne wrażenie. Ale to niestety nie ta półka.

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 28 lip 2011, 11:53

KRK RP5 dokładnie tak. KRK RP6 już nie były nawet szczegółowe, ani tak równe jak RP5 - przynajmniej tyle pamiętam jak miałem jedne, a następnie drugie. RP5 mogę polecić, a RP6 już nie (pomimo że RP5 nie schodzą tak nisko jak RP6)

RP5 określiłbym jako bardzo równe w swojej klasie (szczególnie po minimalnym przyciszeniu góry). Natomiast RP6 ogólnie zupełnie jakieś ... zamulone ... nie wiem ... może to przez SM PRO AUDIO ADDA 192S tak fatalne zrobiły na mnie wrażenie.

ps. http://www.ixbt.com/proaudio/krk-rp5.shtml

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 28 lip 2011, 11:58

Equator wprowadza nowe monitory Equator D5 . Ich normalna cena to 750$ , a teraz z okazji premiery "rozdawane" są za 300$ od pary - moim zdaniem warto się nimi zainteresować, biorąc pod uwagę promocyjną cenę.

http://www.equatoraudio.com/

http://www.e-muzyk.pl/aktualnosci-wydarzenia/sprzet-studyjny-mainmenu-40/3434-equator-d5-aktywne-monitory-bliskiego-pola-z-gonikiem-koaksjalnym

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 28 lip 2011, 12:12

...
Equator wprowadza nowe monitory Equator D5 . Ich normalna cena to 750$ , a teraz z okazji premiery "rozdawane" są za 300$ od pary - moim zdaniem warto się nimi zainteresować, biorąc pod uwagę promocyjną cenę.

O kurczę! :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 28 lip 2011, 12:36

...

http://www.e-muzyk.pl/aktualnosci-wydarzenia/sprzet-studyjny-mainmenu-40/3434-equator-d5-aktywne-monitory-bliskiego-pola-z-gonikiem-koaksjalnym...

Tylko że nie można się zalogować, gdyż w pozycji "country" jest jedynie wyszczególnionych kilka państw - Austria, Kanada, Francja, Meksyk i Stany. To wszystko. Polski nie ma, więc pewnie nie możemy w to wejść..

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 28 lip 2011, 12:44

To jak zabrzmią monitory zależy od pomieszczenia, nawet najlepsze okażą się słabe w pomieszczeniu o fatalnej akustyce.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
stereoman

Post autor: stereoman » czwartek 28 lip 2011, 13:39

A czy napotkaliscie moze jakies wykresy pasma tych RP6 G2?

ODPOWIEDZ