Bezpieczniki - strzelanie w monitorach

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL
Bezpieczniki - strzelanie w monitorach

Post autor: AkselPL » wtorek 10 maja 2011, 14:01

Witam

Zamontowałem sobie 2 bezpieczniki jeden na monitory i jeden na cały sprzęt, planuję jeszcze jeden na pieca z monitorem. Generalnie przyznaję się że brak mi tutaj wiedzy, bezpieczniki kupowałem częsciowo w ślepo.

Zrobiłem tak:

Pociągłem z gniazdka kabel 3 żyłowy z któego + podzieliłem na 2 wiązki i jedną wiazkę poprowadziłem dla bezpiecznika B16 który jest na monitory a drugą na B10 który jest na sprzęt muzyczny. kable - oraz uziemnienie połączyłem razem z sobą  tzn uziemnienie z uziemnieniem i masa z masą. Generalnie wszystko było by dobrze tak mi sie wydaje gdyby nie trzaskanie z monitorów spowodowane blofeldem. Udało mi się zdiagnozować że jeśli blofeld jest włączony(bez prądu) mimo że bezpiecznik jest wyłączony to strzela mi z głośników co parenaście sekund, natomiast jeśli blofelda również wyłączę to problem znika. Blofeld jest fabrycznie bez uziemnienia. Wszystkie urządzenia są podpięte do interfejsu który jest podpięty pod pieca.

Jeśli bezpiecznik jest włączony to nie strzela

Co ciekawe kaoss electribe i radias też są bez uziemnienia a jednak nie robią problemów.

Mam jeszcze pytanie odnośnie samych bezpieczników. Czy te bezpieczniki są właściwe? Jaki powinienem kupić dla pieca z monitorem?

Proszę mnie tu nie karcić za brak wiedzy tylko wytłumaczyć jak już...

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Re: Bezpieczniki - strzelanie w monitorach

Post autor: Zbynia » wtorek 10 maja 2011, 17:46

Po co ci wogóle bezpieczniki?listwa zasilająca posiada swoje, instalacja również....do tego wziąłeś naprawdę mocne i mogą nie zadziałać a sprzet spokojnie się zhajcuje....

Przed czym one niby miały zabezpieczyć i wogóle jaki był cel?

Co do strzelania to nie rozumiem - jak strzela?po kablu sygnałowym do interfejsu?to zmutuj wejścia przed wyłączeniem tego strzelającego sprzętu

na to nic nie poradzisz jeśli przechodzi po kablu sygnałowym

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 10 maja 2011, 18:38

...
Po co ci wogóle bezpieczniki?listwa zasilająca posiada swoje, instalacja również....do tego wziąłeś naprawdę mocne i mogą nie zadziałać a sprzet spokojnie się zhajcuje....

Przed czym one niby miały zabezpieczyć i wogóle jaki był cel?

Co do strzelania to nie rozumiem - jak strzela?po kablu sygnałowym do interfejsu?to zmutuj wejścia przed wyłączeniem tego strzelającego sprzętu

na to nic nie poradzisz jeśli przechodzi po kablu sygnałowym...

Generalnie idea była taka abym nie musiał włączać każdego urządzenia z osobna, dlatego podzieliłem sobie na monitory i reszte. Dodatkowo użyłem bezpieczników bo być może akurat coś zdziałają w razie "w"

Napisze to jeszcze raz:

Prąd do instrumentów jest odcięty, masa oraz uziemnienie jest podłączone. Jeśli w tej konfiguracji wduszę przycisk on/off w blofeldzie zaczyna mi regularnie co parenaście sekund trzaskać w głośnikach. Podobny efekt jest przy włączaniu nie których urządzeń z tym że tam się dzieje tylko przy starcie. Tutaj nie ma prądu a blofeld strzela, co ciekawe jak kolejny raz naduszę na on/off czyli wyłączę to przestaje strzelać. No dobra ale czemu on strzela? podłączałem inne urządzenia pod to samo gniazdo sygnałowe i nic nie strzela. W ogóle jak może cokolwiek się pojawiać skoro prąd jest na 100% odcięty od urządzenia?

Interfejs mam dodatkowo uziemniony więc nie ma opcji aby to była wina uziemnienia.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 11 maja 2011, 14:57

Nikt nic więcej nie napisze?

[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 11 maja 2011, 15:47

...Nikt nic więcej nie napisze?...

A co tu można więcej napisac prócz tego, że nie masz bladego pojęcia na co się porwałeś?
B16 spokojnie wystarcza na zabezpieczenie małego mieszkania, ew. jednego z obwodów przy większej kubaturze - np. łazienka. Dla Twych monitorków to prawie o rząd za dużo.
Daj lepiej jakąś rozryskę swych wypocin (schemat połączeń), bo z ich powyższym opisem (własnymi słowami) żaden elektryk sobie nie poradzi bez dopalaczy
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » środa 11 maja 2011, 18:48

......Nikt nic więcej nie napisze?...

A co tu można więcej napisac prócz tego, że nie masz bladego pojęcia na co się porwałeś?
B16 spokojnie wystarcza na zabezpieczenie małego mieszkania, ew. jednego z obwodów przy większej kubaturze - np. łazienka. Dla Twych monitorków to prawie o rząd za dużo.
Daj lepiej jakąś rozryskę swych wypocin (schemat połączeń), bo z ich powyższym opisem (własnymi słowami) żaden elektryk sobie nie poradzi bez dopalaczy ...

Ja bym to wszystko wywalił i przywrócił do stanu pierwotnego a jako włącznik/wyłącznik grupy urządzen zastosował LISTWY w wypasionej wersji z pilotem bezprzewodowym :> 

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 11 maja 2011, 19:18

...Ja bym to wszystko wywalił i przywrócił do stanu pierwotnego a jako włącznik/wyłącznik grupy urządzen zastosował LISTWY w wypasionej wersji z pilotem bezprzewodowym :> ...

Patent przedni, aczkolwiek w sklepie obok mam np. do kupienia 5 przelotowych wtyczek za raptem 14 jewro.

Każda pracuje na swym kanele w podczerwieni.

Reasumując: to 5 przelotowych wtyczek (czyli wtyk + gniazdo "podaj dalej") + plot nimi zawiadujący na zasadzie on/off.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 11 maja 2011, 19:34

......Ja bym to wszystko wywalił i przywrócił do stanu pierwotnego a jako włącznik/wyłącznik grupy urządzen zastosował LISTWY w wypasionej wersji z pilotem bezprzewodowym :> ...

Patent przedni, aczkolwiek w sklepie obok mam np. do kupienia 5 przelotowych wtyczek za raptem 14 jewro.
Każda pracuje na swym kanele w podczerwieni.
Reasumująć: to 5 przelotowych wtyczek (czyli wtyk + gniazdo "podaj dalej") + plot nimi zawiadujący na zasadzie on/off. ...

No nic, będę kombinować. Postaram się nie spalić niczego.

[addsig]

ODPOWIEDZ