Fostex PM-0.5 Mk II a Adam Audio A5x
Planuje zakup monitorów, aktualnie posiadam Alesisy M1. Zdecydowałem się na 5 calowe z uwagi na gabaryty pokoju: 2,1 (szerokość) x 3(głębokość) x 2,5 (wysokość).
Zastanawiam się pomiędzy Fostex PM-0.5 Mk II, a Adam Audio A5x. Adamy jednak trochę przewyższają mój budżet i nie wiem czy różnica w jakości jest na tyle duża, by do nich dozbierać. Mam więc pytanie:
Czy ktoś miał możliwość porównać w/w pary monitorów ( niestety nie mam możliwości ich posłuchania ich osobiście).
Rozważałem jeszcze Mackie Mr5 mk2, Yamaha Hs50 oraz KRK RP5. Mackie i Yamaha mają jednak bassreflexy z tyłu - co nie do końca mi odpowiada (monitory będą stały mniej więcej 30-40 cm od ściany tylnej). O KRK czytałem dość rożne opinie, ale generalnie zrozumiałem, że są mało dokładne.
Drugie pytanie - czy przy takich wymiarach pokoju jak podałem, jest sens myśleć ewentualnie o czymś większym?
z góry dziękuje za odpowiedź.
- Soundscape
- Kontakt:
Re: Fostex PM-0.5 Mk II a Adam Audio A5x
z góry dziękuje za odpowiedź....
Dla mnie Fostexy PM0.5 (oczywiście MKII) wypadły lepiej od KRK RP6 (nie G2). Sprzedałem je a na dniach się mocno zastanawiam czy nie wziąć ich jeszcze raz. Tak z sentymentu :) W swojej kategorii bardzo przyzwoite paczki. W Adamy nigdy chyba nie wejdę. Uśmieszek dykoteki to mogę w słuchawkach mieć.
Jeśli jednak decyzja się ukierunkuje ku droższych paczek, to obok Adamów rozważ jeszcze Son odyne SM-50 AK. Nie mają dużo dołu (i dobrze, bo nie ma tam sztucznego zmuszania paczek do grania niskich częstotliwości), za to mają mega odjechany środek i precyzyjną górę. Cena wyższa od A5-ek, ale myślę, że na spokojnie się ugadasz w odpowiednim miejscu na korzystną cenę. Do niezaadaptowanego pomieszczenia prawie idealne.
Co do wymiarów pomieszczenia i wstawienia tam większych paczek... No wiesz, wyszukiwarka powie wiele
...
W Adamy nigdy chyba nie wejdę. Uśmieszek dykoteki to mogę w słuchawkach mieć.
...
Modele od A5X w górę można wyrównać ... bo domyślnie faktycznie jest uśmieszek.
...Witam
O KRK czytałem dość rożne opinie, ale generalnie zrozumiałem, że są mało dokładne.
... w takim stopniu jak modele konkurencji w tej cenie :) ... a nawet bym powiedział, że należą do tych nieco bardziej neutralnych, oczywiście w swojej kategorii cenowej.
- Soundscape
- Kontakt:
...
...Witam
O KRK czytałem dość rożne opinie, ale generalnie zrozumiałem, że są mało dokładne.
... w takim stopniu jak modele konkurencji w tej cenie :) ... a nawet bym powiedział, że należą do tych nieco bardziej neutralnych, oczywiście w swojej kategorii cenowej.
...
Ostatnio doszedłem do wniosku, że są dwa udane modele KRK. V8 MKII (już nie produkowane) i Expose E8B. Reszta kłamie jak... A mimo tych kłamstw nie pozbył bym się V6-ek (a też jak najęte...).
I znów wszystko zależy od osobistych preferencji.
Co do KRK V8 series 2 (wszystkie pomiary otwierają się pod IE)
http://www.ixbt.com/proaudio/krk-v8.shtml
- nie słuchałem ... ale wygląda na to że kłamią pod wzgl. równowagi tonalnej.
... dla porównania KRK RP5 pod wzgl. "równowagi głośności" w paśmie:
http://www.ixbt.com/proaudio/krk-rp5.shtml
- tych już słuchałem i były moim zdaniem dosyć równe (choć jeśli dobrze pamiętam to ściągałem 1dB z góry).
Wiem że równomiernosć pasma to nie wszystko, ale jednak jest to element istotny.
- Soundscape
- Kontakt:
...
Co do KRK V8 series 2 (wszystkie pomiary otwierają się pod IE)
http://www.ixbt.com/proaudio/krk-v8.shtml
- nie słuchałem ... ale wygląda na to że kłamią pod wzgl. równowagi tonalnej.
No właśnie te paczki kłamią najmniej ze wszystkich (z wyjątkiem E8B). Powinni kontynuować ich produkcję zamiast serii VXT.
- Soundscape
- Kontakt:
...Seria "V" KRK to już jednak wyższa półka niestety. Generalnie już te Adamy A5x - wychodzą poza planowany budżet. Domyślam się, że w tym przedziale cenowym cudów nie będzie, ale chciałbym wybrać najbardziej przyzwoitą opcją. Problem polega na tym, że nie mam aktualnie możliwości posłuchania / porównanie wspomnianych monitorów....
W ogłoszeniach na tej stronie są jakieś V6 MKII za 1600. Tu bym się zastanowił. Tyle że bez gwarancji pewnie. Co do Fostexów - napewno są zadowalające w tej cenie. Pożyczałem je niegdyś znajomym do nagrań, trackingu i wstępnych miksów i nikt nie narzekał. Nie masz szansy przetestować poszczególnych paczek? Było by to najlepszym rozwiązaniem.
Pisząc "testować" mam na myśli zrobić na nich parę miksów i posłuchać jak się sprawdzają gdzie indziej. Najlepsza metoda, żeby się dowiedzieć czy dane kolumny nam pasują.
W ogłoszeniach na tej stronie są jakieś V6 MKII za 1600. Tu bym się zastanowił. Tyle że bez gwarancji pewnie. Co do Fostexów - napewno są zadowalające w tej cenie. Pożyczałem je niegdyś znajomym do nagrań, trackingu i wstępnych miksów i nikt nie narzekał. Nie masz szansy przetestować poszczególnych paczek? Było by to najlepszym rozwiązaniem.
Pisząc "testować" mam na myśli zrobić na nich parę miksów i posłuchać jak się sprawdzają gdzie indziej. Najlepsza metoda, żeby się dowiedzieć czy dane kolumny nam pasują....
No ja chcę sprzedać KRK V6 series II - moim zdaniem dobra opcja jak na tą cenę. Dla nie przyzwyczajonych do nich od razu mówię, że mają dobrze zaznaczoną górkę i tak trzeba robić na nich mixy - dobrze zaznaczać górę. Dół przy takich gabarytach nigdy nie będzie głęboki - tutaj jest napewno dość precyzyjny. Teoria jest taka, że lepiej pracować nad czytelnością basu niż nad jego mocą bo ta ustawiona zbyt mocno (mimo czytelności) zamuli całość i będzie to słyszalne na innych odsłuchach.
Nie słuchałem A5X ale właśnie chciałem kupic A7X - porównująć do A7 niebo a ziemia. Fostexy 0.5 to bardzo małe głośniczki. Słuchając na nich nie miałem zaufania. Dźwięk wydawał się papierowy. Lepiej mi grały Geniusy 2.0 z 4 calowym wooferem za 200 zł (mówię poważnie) - na nich mixy czasem lepsze mi wychodziły niż na KRK.
A reasumując wszystko zależy od tego jak pracujesz. Ważne byś umiał określić jakie przełożenie ma Twój ruch w oparciu o konretne monitory na innych (np. konsumenckich) głośnikach. Oczywiście przyzwyczajenie do jakości ma to do siebie, że żadko będziesz zadowolony ale napewno da się.