Jedna para monitorów, dwa źródła sygnału

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
MrExplosion
Jedna para monitorów, dwa źródła sygnału

Post autor: MrExplosion » wtorek 08 mar 2011, 23:57

Mam głupie pytanie, ale nie ma na nie odpowiedzi w instrukcji obsługi moich monitorów (KRK RP6) a z elektroniki jestem totalnie niekumaty. Czy mogę podpiąć do jednej pary monitorów sygnał z dwóch różnych komputerów (każdy z nich korzysta ze swojej karty dźwiękowej). Monitory mają po dwa wejścia symetryczne, na XLR i na dużego jacka, plus po jednym wejściu niesymetrycznym, na chincha. Więc teoretycznie mógłbym wpiąć do każdego monitora nawet 3 różne źródła dźwięku, ale nie wiem czy czegoś nie spalę, nie uszkodzę. Dziękuję z góry za pomoc i wyrozumiałość dla mojej ułomności

Awatar użytkownika
Kompost

Re: Jedna para monitorów, dwa źródła sygnału

Post autor: Kompost » środa 09 mar 2011, 03:33

Spalić nie spalisz, najwyżej będzie brumić.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 09 mar 2011, 09:12

...
Mam głupie pytanie, ale nie ma na nie odpowiedzi w instrukcji obsługi moich monitorów (KRK RP6) a z elektroniki jestem totalnie niekumaty. Czy mogę podpiąć do jednej pary monitorów sygnał z dwóch różnych komputerów (każdy z nich korzysta ze swojej karty dźwiękowej). Monitory mają po dwa wejścia symetryczne, na XLR i na dużego jacka, plus po jednym wejściu niesymetrycznym, na chincha. Więc teoretycznie mógłbym wpiąć do każdego monitora nawet 3 różne źródła dźwięku, ale nie wiem czy czegoś nie spalę, nie uszkodzę. Dziękuję z góry za pomoc i wyrozumiałość dla mojej ułomności...

Lepiej kup DAC z dwoma wejściami optycznymi - nie będzie pętli mas i innych anomalii mogących uszkodzić monitory.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 09 mar 2011, 10:39

Nie lepiej zaopatrzyc się w Kontroler sygnału monitorów? coś w tym rodzaju http://www.mackie.com/products/bigknob/      lub  w najgorzym wypadku jakiś dobry mikser? Masz wtedy pod kontrolą wszystkie wyjscia, wszytskich interfejsów, odluch sluchawkowy i wiele innych ciekawych rzeczy. Przedewszytskim wygoda i pod ręką.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 09 mar 2011, 15:59

Nie chcę inwestować w mikser, bigknob itp z kilku powodów. Po pierwsze nie jest to moje stałe miejsce pracy, po drugie rzadko korzystam z 2 komputerów na raz, po trzecie nie mam już miejsca na biurku na kolejny klocek, po czwarte są pilniejsze wydatki. No ale czasem jednak muszę skorzystać z drugiego komputera i wtedy pozostaje przepinanie kabelków. Skoro się nie spali to spróbuję podpiąć i zobaczę czy brumi.

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » czwartek 10 mar 2011, 07:57

Możesz też podpiąć wyjście audio komputera, z którego rzadziej korzystasz do wejścia liniowego karty dźwiękowej komputera, do którego masz podłączone monitory. Zaleta tego rozwiązania jest taka, że na swoich KRK masz odsłuchach z obu komputerów jednocześnie, bez inwestowania w dodatkowy sprzęt. Wada masz zajęte wejścia  audio.

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ