Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
blanko
Axiom Pro i Ableton Live 8 - problem z HyperControl
autor: blanko » sobota 22 sty 2011, 23:03
Witam.
Jakis czas temu kupiłem Axioma Pro 61 i razem z nim dostałem program Ableton Live Lite 7. Wszystko działało pięknie (HyperControl). Z racji tego, że "zakochałem" się w programie Live postanowiłem kupic sobie wersję pełną z numerem 8. Wszystko wydawało się piękne póki nie włączyłem Axioma i odpaliłem HyperContol. HyperControl kompletnie nie działa w tej wersji. Nie "mapuje", wyskakuja jakieś błędy, dziwne znaki na ekranie, jedna wielka lipa. Napisałem do firmy Ableton i przedstawiłem im problem. Poradzili mi abym ściągnął najnowszą wersję czyli 8.2.1 (na płycie mam 8.0.1) i wtedy sprawdzić. Sprawdziłem i nic to nie dało, HyperControl ani drgnął. Napisałem znów. Poradzili mi (w specjalnym linku) abym zainstalował wersję beta czyli 8.2.2b1. Du... blada. HyperControl nie działa. Napisałem, że nie działa, czekam na odpowiedź ale obawiam się, że już nic mi mądrzejszego nie poradzą. Próbowałem też sił na stronie M-Audio lub jak kto woli AVID. Zarejestrowałem Axioma z nadzieją, że dostanę profesjonalny support a tu komunikat, że "polakom nie pomagają" - Could not send you an Avid Support Code: ASC not offered free for this country. Może już kretyńska polityka naszego rządu odbiła się echem, że polak to idiota i nie należy mu pomagać. Nieważne... może to ich kretyńska polityka... W kazdym razie jestem zdany na Was czyli forum EiS. Może macie podobny problem i wiecie jak to rozwiązać? Dziwne, w Lite 7 działa a w FULL 8 nie działa. Kogo tu pytać? A może wywalić na śmieci tego niby profesjonalnego Axioma i kupić coś bardziej profesjonalnego? Proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam
-
dust - Posty:190
autor: dust » niedziela 23 sty 2011, 16:25
Osobiście zauważyłem, że 8-ka ma problemy z kontrolerami MIDI. Po instalacji 7 wszystko wróciło do normy.
-
blanko
autor: blanko » niedziela 23 sty 2011, 21:34
...
Osobiście zauważyłem, że 8-ka ma problemy z kontrolerami MIDI. Po instalacji 7 wszystko wróciło do normy.
...
ale problemy z kontrolerami MIDI M-Audio szczególnie Axioma Pro, czy ogólnie wszystkimi np. AKAI, Novaton? Generalnie to nie wiem kogo się czepiać i gdzie walczyć o swoje, czy Ableton czy M-Audio?
-
dust - Posty:190
autor: dust » poniedziałek 24 sty 2011, 19:24
...
...
...
ale problemy z kontrolerami MIDI M-Audio szczególnie Axioma Pro, czy ogólnie wszystkimi np. AKAI, Novaton? Generalnie to nie wiem kogo się czepiać i gdzie walczyć o swoje, czy Ableton czy M-Audio?
...
Bez znaczenia.
-
preceli
autor: preceli » poniedziałek 24 sty 2011, 19:55
...czy Ableton czy M-Audio?...
Jak to, nie możesz go też zamapować normalnie, czyli bez "protezy" HyperControl?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
blanko
autor: blanko » poniedziałek 24 sty 2011, 20:51
......czy Ableton czy M-Audio?...
Jak to, nie możesz go też zamapować normalnie, czyli bez "protezy" HyperControl? ...
Mogę ale nie po to kupiłem wersję Pro aby podniecać się tylko białym kolorem. A czy ktos orientuje się jak zachowuje się AKAI MPK 61 z programem Live 8? Czy ma coś podobnego do HyperControl? Coraz bardziej chodzi mi po głowie aby sprzedać tego Axioma i kupić coś innego np. właśnie tego AKAI, tym bardziej, że support AVID mnie olewa, więc dlaczego nie olać ich....
-
preceli
autor: preceli » poniedziałek 24 sty 2011, 21:02
...Mogę ale nie po to kupiłem wersję Pro aby podniecać się tylko białym kolorem...
Co fakt, to fakt - choć ten model ma też kilka i innych pozytywów
Ja najpierw bym go zamapował "po bożemu" i wrzucił w preset. Choćby po to, aby bez stresa dalej sobie pracować. Jeśli się to uda (czyli winnym jest HC), to spokojnie poczekałbym na rozwój sytuacji.
A-Live to zbyt poważny program (w sensie targetu) aby Avid nawet próbowal go olać w swych produktach.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
yaniki
-
Kontakt:
autor: yaniki » poniedziałek 24 sty 2011, 21:07
A jeśli problem leży np. w driverach portu USB, czyli - mówiąc wprost - w systemie operacyjnym? Wiem, że to męka, ale może sprobuj przeinstalować system...
-
blanko
autor: blanko » poniedziałek 24 sty 2011, 21:11
......Mogę ale nie po to kupiłem wersję Pro aby podniecać się tylko białym kolorem...
Co fakt, to fakt - choć ten model ma też kilka i innych pozytywów
Ja najpierw bym go zamapował "po bożemu" i wrzucił w preset. Choćby po to, aby bez stresa dalej sobie pracować. Jeśli się to uda (czyli winnym jest HC), to spokojnie poczekałbym na rozwój sytuacji.
A-Live to zbyt poważny program (w sensie targetu) aby Avid nawet próbowal go olać w swych produktach. ...
Tak, tylko, że to wszystko jest tak nieudolne, że za każdym razem gdy chciałbym zmienić sobie instrument i nim posterować to musiałbym wgrywać nowy preset dla każdego osobno. To się kupy nie trzyma. HyperControl w wersji 7 mapował kazdy instrument na jednym presecie - Ableton. A co do Avid to może i biorą pod uwagę Abletona Live ale mnie nie. Nie ma możliwości skontaktowania się z nimi (e-mail, dzwonić nie zamierzam bo lepiej sobie radzę w pisanym niż mówionym :) Wolę iść tam gdzie mnie nie olewają i tyle.
-
blanko
autor: blanko » poniedziałek 24 sty 2011, 21:12
...A jeśli problem leży np. w driverach portu USB, czyli - mówiąc wprost - w systemie operacyjnym? Wiem, że to męka, ale może sprobuj przeinstalować system......
Robiłem to dwa razy, nawet zmieniałem z Serwice Pack 2 na 3 łącznie ze sterownikami ze strony Avid.