Z mikserem czy bez?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
nufjat
Z mikserem czy bez?

Post autor: nufjat » niedziela 09 sty 2011, 23:13

Witam, czy ta konfiguracja ma sens?

- Laptop (+ AKAI MPK25)

- Karta dźwiękowa E-MU PRE TRACKER

- Mikser SOUNDCRAFT COMPACT 10

do którego będą podłączone:

- Monitory ALESIS M1 ACTIVE 520

- AKAI MPC 2500

- Gramofon NUMARK TT 1650

- Mikrofon pojemnościowy OKTAVA MK319

Czy może wymienić Pre Trackera na jakąś karte wielokanałową, zrezygnować z miksera i kupić preamp do gramofonu?

Potrzebne mi minimum 8wejść, aby zgrywać ścieżki z MPC do DAW w PC.

Nie chce popełnić bubla ;) czytałem sporo sporo, ale wole zapytać ;)

PS. Jakie wymiart ma COMPACT10? (nie mogłem znaleźć w sieci)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Z mikserem czy bez?

Post autor: Tadeo » niedziela 09 sty 2011, 23:50

poszukaj wielokanałowego interfejsu
nic Ci nie da mixer skoro karta i tak będzie sumowała z niego sygnał

cybersan

Post autor: cybersan » poniedziałek 10 sty 2011, 11:06

Przemysl, czy zamiast MPC nie postawic na NI Maschine. 

nufjat

Post autor: nufjat » poniedziałek 10 sty 2011, 18:07

Właśnie miałem taką wątpliwość czy aby sygnał się nie zsumuje? teraz już wiem, że jednak tak..

Maschine odpada ;) co do tej eMPeCetki jestem pewien (postawiłbym na MPC1000, ale mam tej wielkości pady w MPK i czasem stukam 'między' pady)

Czyli zostało mi kupić jakiś interfejs audio... hmm polecacie coś?? wziąłbym RME Fireface 400 ale szukam czegoś "o połowe" tańszego. Potrzebuje midi + dobry phantom + te 10 wejść + koniecznie USB. Może też być opcja bez phantomu, wtedy dokupiłbym jakiś preamp. No i żeby ta karta była lepsza od E-MU Pre trackera.. nie chcę się cofać ;) szkoda, że nie mam stacjonarki, na pci jest dużo fajnych kart! może kiedyś złoże kompa tylko do produkcji;)

nufjat

Post autor: nufjat » poniedziałek 10 sty 2011, 18:41

RME Babyface ma 10inputów?? 10 pod które moge podłączyć MPC i zgrać coś z niej na kompa czy to "10" to taka suma różnych inputów?

nufjat

Post autor: nufjat » poniedziałek 10 sty 2011, 19:05

chyba jednak nie podepne MPC pod te wszystkie wejśćia..

jaki interface na USB z midi byście mogli polecić, który będzie najlepszy do zgrywania tych śladów? jestem troche zdezorientowany teraz

cybersan

Post autor: cybersan » poniedziałek 10 sty 2011, 20:23

to moze ja Cie popytam dalej, czemu nie Maschine ? tak z ciekawosci, sorry za off-topic

nufjat

Post autor: nufjat » wtorek 11 sty 2011, 08:53

...
to moze ja Cie popytam dalej, czemu nie Maschine ? tak z ciekawosci, sorry za off-topic...

lubie prace na MPC, pozwoli mi sie odciac od komputera ;) kocham ten swing i prostote tworzenia bitów, brzmienie tez mi pasuje, nie wiem jakie jest z maschine

cybersan

Post autor: cybersan » wtorek 11 sty 2011, 16:08

chyba wiem, o co Ci chodzi, ale musze powiedziec, ze czesto gram na Maschine kompletnie nie ruszajac komputera. Poza nazwa projektu przy SAVE spokojnie daje rade skupic sie tylko na kontrolerze. No ale nie namawiam, w koncu jak bysmy wszyscy grali na tym samym...

nufjat

Post autor: nufjat » wtorek 11 sty 2011, 17:36

...
chyba wiem, o co Ci chodzi, ale musze powiedziec, ze czesto gram na Maschine kompletnie nie ruszajac komputera. Poza nazwa projektu przy SAVE spokojnie daje rade skupic sie tylko na kontrolerze. No ale nie namawiam, w koncu jak bysmy wszyscy grali na tym samym......

wiesz do tego chodzi mi o mobilność, bo mpcetke będe brał do kumpli często lub na wyjazdy (a tam nie będe miał komputera)

ale z samej ciekawości spróbuje się pobawić maschine w sklepie (jak mi pozwolą) :D

ODPOWIEDZ