E-MU 0404 - problem z dźwiękiem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Maciek2010Kw
E-MU 0404 - problem z dźwiękiem

Post autor: Maciek2010Kw » sobota 30 paź 2010, 18:52

Witam wszystkich!

Mam takie pytanie odnosnie interfejsu audio E-Mu 0404, może niezbyt wygórowanego i drogiego ale zawsze jakis jest tym bardziej ze w niedalekiej przyszlosci mam zamiar zmienic go na inny np M-Audio Delta 1010LT...

Ale nie o tym mowa...chodzi mi o to czy to normalne ze obojetnie czy slucham biernie muzyki czy tez produkuje wlasna to dopki na zalacze pokladowego Equalizera w mixerze karty (Patch Mix) wowczas dźwiek jest jałowy, pozbawiony wyrazistosci i bez niskich tonow kompletnie, brzmi jak z tanich glosnikow komputerowych albo nawet jak z telefonu komorkowego...dopiero jak zapne na danym kanale EQ i wg wlasnego uznania podkrece brzmienie - wowczas jest normalne z tym ze problem polega na tym iż o ile w przypadku samego sluchania mozna sobie podkrecac dzwiek tak w przypadk produkcji takie zaklamianie od podstaw to troche bezsensu, dzwiek nei bedzie oryginalny tylko juz podbity wczesniej.

I teraz mam pytanie czy to normalne? Czy tylko takie cos ma ten interfejs? I czy problem moze tkwic w beznadziejnym wzmacniaczu ktorym napedzam monitory pasywne czy raczej wlasnie tej karcie? Monitory wykluczam, poniewaz wczesniej mialem duze kolumny 300 Watowe 3-drozne takie do domowego hi-fi i bylo to samo pomimo np 30 cm glosnika basowego. a obecnie odsluchy - monitory maja 8.75 calowe woofery to bass powinien byc jako taki a nie ze go prawie nie ma...szczegolnie ze po korekcji EQ w karcie dzwiek jest ok. tzn normalny nazwijmy to tak...

W czym twki problem czy jest to normalny obiaw?

Dodac moge tylko tyle ze jesli jest "goly" kanal np ASIO do wsparcia programow DAW i zaczynam produkcje i ustawie sciezke stopy to brzmi ona jak wbijanie gwoździ mlotkiem - zerowa przestrzeń glebia i bas w zadnym wymiarze, tylko takie pukanie puste..dopiero jak zapne EQ na kanale karty ASIO ustawione wczesniej to slychac wszystko normalnie.

I teraz czy sprawe rozwiazalaby dobra koncowka mocy np Alesis z przeznaczeniem do studia itd..czy np nowy interfejs audio? Czy to nie ma znaczenia tak zawsze wszystko bedzie brzmiec? chociaz to mi sie wydaje dziwne..

Prosze o rady..

MrExplosion

Re: E-MU 0404 - problem z dźwiękiem

Post autor: MrExplosion » niedziela 31 paź 2010, 01:32

Karta jest w porządku, na pewno nie wycina żadnych częstotliwości. Coś jest nie tak z twoim odsłuchem lub z twoim słuchem

Awatar użytkownika
mst

Post autor: mst » poniedziałek 01 lis 2010, 00:12

...Karta jest w porządku, na pewno nie wycina żadnych częstotliwości. Coś jest nie tak z twoim odsłuchem lub z twoim słuchem...

Też miałem tę kartę i nie miałem takich problemów...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 01 lis 2010, 00:18

Typowy objaw błędnego lub uszkodzonego okablowania, gdy zamiast 2 kanałów na gnieździe Jack stereo ktoś odbiera różnicę między kanałami i słychać głównie średnie i wysokie tony. Dzieje się tak, gdy we wtyczce nie kontaktuje masa, lub ktoś bezmyślnie podłączy kabelek.

ODPOWIEDZ