Witam wszystkich!
Mam takie pytanie odnosnie interfejsu audio E-Mu 0404, może niezbyt wygórowanego i drogiego ale zawsze jakis jest tym bardziej ze w niedalekiej przyszlosci mam zamiar zmienic go na inny np M-Audio Delta 1010LT...
Ale nie o tym mowa...chodzi mi o to czy to normalne ze obojetnie czy slucham biernie muzyki czy tez produkuje wlasna to dopki na zalacze pokladowego Equalizera w mixerze karty (Patch Mix) wowczas dźwiek jest jałowy, pozbawiony wyrazistosci i bez niskich tonow kompletnie, brzmi jak z tanich glosnikow komputerowych albo nawet jak z telefonu komorkowego...dopiero jak zapne na danym kanale EQ i wg wlasnego uznania podkrece brzmienie - wowczas jest normalne z tym ze problem polega na tym iż o ile w przypadku samego sluchania mozna sobie podkrecac dzwiek tak w przypadk produkcji takie zaklamianie od podstaw to troche bezsensu, dzwiek nei bedzie oryginalny tylko juz podbity wczesniej.
I teraz mam pytanie czy to normalne? Czy tylko takie cos ma ten interfejs? I czy problem moze tkwic w beznadziejnym wzmacniaczu ktorym napedzam monitory pasywne czy raczej wlasnie tej karcie? Monitory wykluczam, poniewaz wczesniej mialem duze kolumny 300 Watowe 3-drozne takie do domowego hi-fi i bylo to samo pomimo np 30 cm glosnika basowego. a obecnie odsluchy - monitory maja 8.75 calowe woofery to bass powinien byc jako taki a nie ze go prawie nie ma...szczegolnie ze po korekcji EQ w karcie dzwiek jest ok. tzn normalny nazwijmy to tak...
W czym twki problem czy jest to normalny obiaw?
Dodac moge tylko tyle ze jesli jest "goly" kanal np ASIO do wsparcia programow DAW i zaczynam produkcje i ustawie sciezke stopy to brzmi ona jak wbijanie gwoździ mlotkiem - zerowa przestrzeń glebia i bas w zadnym wymiarze, tylko takie pukanie puste..dopiero jak zapne EQ na kanale karty ASIO ustawione wczesniej to slychac wszystko normalnie.
I teraz czy sprawe rozwiazalaby dobra koncowka mocy np Alesis z przeznaczeniem do studia itd..czy np nowy interfejs audio? Czy to nie ma znaczenia tak zawsze wszystko bedzie brzmiec? chociaz to mi sie wydaje dziwne..
Prosze o rady..