Witam wszystkich użytkowników forum.
Planuję zakup monitorów APS IO oraz karty E-mu 0404 USB (będzie podpięta do laptopa) jako źródło dźwięku będzie również telewizor. Jak wiadomo nie ma możliwości łatwej zmiany źródła oraz sterowania głośnością, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w doborze przedwzmacniacz a do tych monitorów. Moje wymagania wobec przedwzmacniacza to: sterowanie pilotem (głośność, zmiana wyjścia), w miarę elegancki wygląd, wejścia zbalansowane XLR dla E-mu i wyjścia zbalansowane dla APS IO oraz niezbalansowane RCA dla telewizora. Mam niewielką wiedzę na temat przedwzmacniaczów więc proszę o pomoc w wyborze przedwzmacniacza spełniającego wyżej wymienione funkcje do ~1500 zł. Jeżeli w cenie do 1500 zł nie można byłoby znaleźć odpowiedniego przedwzmacniacza, to proszę podać jaki zapewniałby odpowiednią jakość dźwięku - jeżeli ona jest zależna od jakości przedwzmacniacza...
Przedwzmacniacz do APS IO
Re: Przedwzmacniacz do APS IO
...
Witam wszystkich użytkowników forum.
Planuję zakup monitorów APS IO oraz karty E-mu 0404 USB (będzie podpięta do laptopa) jako źródło dźwięku będzie również telewizor. Jak wiadomo nie ma możliwości łatwej zmiany źródła oraz sterowania głośnością, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w doborze przedwzmacniacz a do tych monitorów. Moje wymagania wobec przedwzmacniacza to: sterowanie pilotem (głośność, zmiana wyjścia), w miarę elegancki wygląd, wejścia zbalansowane XLR dla E-mu i wyjścia zbalansowane dla APS IO oraz niezbalansowane RCA dla telewizora. Mam niewielką wiedzę na temat przedwzmacniaczów więc proszę o pomoc w wyborze przedwzmacniacza spełniającego wyżej wymienione funkcje do ~1500 zł. Jeżeli w cenie do 1500 zł nie można byłoby znaleźć odpowiedniego przedwzmacniacza, to proszę podać jaki zapewniałby odpowiednią jakość dźwięku - jeżeli ona jest zależna od jakości przedwzmacniacza...
..
Może lepiej mikser, przedwzmacniacz służy do innych celów.
[addsig]
...Jaki mikser by się nadawał, który można byłoby swobodnie sterować pilotem? Do czego w takim razie służy przedwzmacniacz?.
Sterowanie z pilota to temat dla sprzętu konsumenckiego, w tym o którym piszesz, nie występuje, a przynajmniej rzadko. Co jest co i do czego służy, można się dowiedzieć analizując zawartoiść tej strony. Pozdrawiam
Czyli to co chciałbym osiągnąć na podstawie pierwszego postu jest niemożliwe czy może temat jest nieodpowiedni na to forum ? Wydawało mi się, że przedwzmacniacz ten problem może rozwiązać.
- morpheus70
Chcesz powiedzieć, że kupujesz monitory za ponad 3500zł i do tego zestawu słabiutką kartę za ok.800zł. i na dodatek nie wiesz co to przedwzmacniacz i mixer?! Jaja sobie robisz?
MB o jakim audiofilskim forum piszesz? Co to za audiofil który chce za źródło dźwięku mieć TV i laptopa wpietego w 0404 USB?! :)))) To jakieś żarty?! buahaha
...
Chcesz powiedzieć, że kupujesz monitory za ponad 3500zł i do tego zestawu słabiutką kartę za ok.800zł.
E-MU 0404 USB (800) lepiej wypada od KRK ERGO (2300) - miałem obie. Można się przyczepić do potencjometru głośności w E-MU, że nie trzyma idealnie balansu od samego początku skali. Ale dynamika, poziom szumów - nie mam zastrzeżeń do E-MU ... natomiast do ERGO już tak (powyżej godz. 1 na regulatorze jest na prawdę szum na ERGO).
ps. a tak z ciekawości ... z czym Ty byś połączył monitory tej klasy?
...
Chcesz powiedzieć, że kupujesz monitory za ponad 3500zł i do tego zestawu słabiutką kartę za ok.800zł. i na dodatek nie wiesz co to przedwzmacniacz i mixer?! Jaja sobie robisz?
MB o jakim audiofilskim forum piszesz? Co to za audiofil który chce za źródło dźwięku mieć TV i laptopa wpietego w 0404 USB?! :)))) To jakieś żarty?! buahaha ...
http://ixbtlabs.com/articles2/proaudio/emu-0404-usb-p2.html <-- faktycznie kiepskie rezultaty osiąga w pomiarach ta karta, z pewnością będzie ograniczeniem dla APS IO.
Wiem co to przedwzmacniacz (w tym wątku chodziło mi o ten stosowany w Hi-fi) i mixer. Chciałem uzyskać poradę co do konkretnego modelu, który mógłby spełnić założenia napisane w 1 poście. Daleko mi do audiofilizmu, dlatego nie widzę przeszkód w wykorzystywaniu laptopa z emu 0404 usb, a czasem TV jako źródła dźwięku.
Jeżeli ten temat zbyt razi konsumenckim charakterem proszę w takiej sytuacji o jego zamknięcie lub usunięcie.
Planuję zakup monitorów APS IO oraz karty E-mu 0404 USB (będzie podpięta do laptopa) jako źródło dźwięku będzie również telewizor. Jak wiadomo nie ma możliwości łatwej zmiany źródła oraz sterowania głośnością,...
Na E-MU 0404 USB jest regulacja głośności i jeśli dobrze pamiętam wybór źródła (optyk/koncentryk), więc jedynie brakuje pilota.