Przedwzmacniacz do APS IO

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
LK
Przedwzmacniacz do APS IO

Post autor: LK » sobota 23 paź 2010, 20:30

Witam wszystkich użytkowników forum.

Planuję  zakup monitorów APS IO oraz karty E-mu 0404 USB (będzie podpięta do laptopa) jako źródło dźwięku będzie również telewizor. Jak wiadomo nie ma możliwości łatwej zmiany źródła oraz sterowania głośnością, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w doborze przedwzmacniacz a do tych monitorów. Moje wymagania wobec przedwzmacniacza to: sterowanie pilotem (głośność, zmiana wyjścia), w miarę elegancki wygląd,  wejścia zbalansowane XLR dla E-mu i wyjścia zbalansowane dla APS IO oraz niezbalansowane RCA dla telewizora. Mam niewielką wiedzę na temat przedwzmacniaczów więc proszę o pomoc w wyborze przedwzmacniacza  spełniającego wyżej wymienione funkcje do ~1500 zł. Jeżeli w cenie do 1500 zł nie można byłoby znaleźć odpowiedniego przedwzmacniacza, to proszę podać jaki zapewniałby odpowiednią jakość dźwięku - jeżeli ona jest zależna od jakości przedwzmacniacza...

Z góry dziękuję za uwagi i sugestie.

Awatar użytkownika
KM77

Re: Przedwzmacniacz do APS IO

Post autor: KM77 » sobota 23 paź 2010, 20:38

...

Witam wszystkich użytkowników forum.

Planuję  zakup monitorów APS IO oraz karty E-mu 0404 USB (będzie podpięta do laptopa) jako źródło dźwięku będzie również telewizor. Jak wiadomo nie ma możliwości łatwej zmiany źródła oraz sterowania głośnością, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w doborze przedwzmacniacz a do tych monitorów. Moje wymagania wobec przedwzmacniacza to: sterowanie pilotem (głośność, zmiana wyjścia), w miarę elegancki wygląd,  wejścia zbalansowane XLR dla E-mu i wyjścia zbalansowane dla APS IO oraz niezbalansowane RCA dla telewizora. Mam niewielką wiedzę na temat przedwzmacniaczów więc proszę o pomoc w wyborze przedwzmacniacza  spełniającego wyżej wymienione funkcje do ~1500 zł. Jeżeli w cenie do 1500 zł nie można byłoby znaleźć odpowiedniego przedwzmacniacza, to proszę podać jaki zapewniałby odpowiednią jakość dźwięku - jeżeli ona jest zależna od jakości przedwzmacniacza...

Z góry dziękuję za uwagi i sugestie.

..

Może lepiej mikser,  przedwzmacniacz służy do innych celów. 

[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

LK

Post autor: LK » sobota 23 paź 2010, 20:54

Jaki mikser by się nadawał, który można byłoby swobodnie sterować pilotem? Do czego w takim razie służy przedwzmacniacz?

Awatar użytkownika
KM77

Post autor: KM77 » sobota 23 paź 2010, 21:57

...Jaki mikser by się nadawał, który można byłoby swobodnie sterować pilotem? Do czego w takim razie służy przedwzmacniacz?.

Sterowanie z pilota to temat dla sprzętu konsumenckiego, w tym o którym piszesz, nie występuje, a przynajmniej rzadko.Smile   Co jest co i do czego służy, można się dowiedzieć analizując zawartoiść  tej strony. Pozdrawiam

Jem,śpię i robię muzykę

LK

Post autor: LK » sobota 23 paź 2010, 22:22

Czyli to co chciałbym osiągnąć na podstawie pierwszego postu jest niemożliwe czy może temat jest nieodpowiedni na to forum Smile? Wydawało mi się, że przedwzmacniacz ten problem może rozwiązać.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 23 paź 2010, 23:31

Raczej trafiłeś na złe forum. To nie jest forum audiofilskie, tylko forum czasopisma poświęconego tematyce pro audio. W tej dziedzinie termin przedwzmacniacz dotyczy kompletnie innego urządzenia niż w dziedzinie konsumenckiego HiFi. Inna sprawa, że tutaj prawie nigdy nie stosuje się pilotów (no poza jakimś specjalnym sprzętem sceniczno/estradowym).

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » sobota 23 paź 2010, 23:49

Chcesz powiedzieć, że kupujesz monitory za ponad 3500zł i do tego zestawu słabiutką kartę za ok.800zł. i na dodatek nie wiesz co to przedwzmacniacz i mixer?! Jaja sobie robisz?
MB o jakim audiofilskim forum piszesz? Co to za audiofil który chce za źródło dźwięku mieć TV i laptopa wpietego w 0404 USB?! :)))) To jakieś żarty?!  buahaha

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 24 paź 2010, 00:21

...
Chcesz powiedzieć, że kupujesz monitory za ponad 3500zł i do tego zestawu słabiutką kartę za ok.800zł.

E-MU 0404 USB (800) lepiej wypada od KRK ERGO (2300) - miałem obie. Można się przyczepić do potencjometru głośności w E-MU, że nie trzyma idealnie balansu od samego początku skali. Ale dynamika, poziom szumów - nie mam zastrzeżeń do E-MU ... natomiast do ERGO już tak (powyżej godz. 1 na regulatorze jest na prawdę szum na ERGO).

ps. a tak z ciekawości ... z czym Ty byś połączył monitory tej klasy?

LK

Post autor: LK » niedziela 24 paź 2010, 00:26

...
Chcesz powiedzieć, że kupujesz monitory za ponad 3500zł i do tego zestawu słabiutką kartę za ok.800zł. i na dodatek nie wiesz co to przedwzmacniacz i mixer?! Jaja sobie robisz?
MB o jakim audiofilskim forum piszesz? Co to za audiofil który chce za źródło dźwięku mieć TV i laptopa wpietego w 0404 USB?! :)))) To jakieś żarty?!  buahaha
...

http://ixbtlabs.com/articles2/proaudio/emu-0404-usb-p2.html <-- faktycznie kiepskie rezultaty osiąga w pomiarach ta karta, z pewnością będzie ograniczeniem dla APS IO.

Wiem co to przedwzmacniacz (w tym wątku chodziło mi o ten stosowany w Hi-fi) i mixer. Chciałem uzyskać poradę co do konkretnego modelu, który mógłby spełnić założenia napisane w 1 poście. Daleko mi do audiofilizmu, dlatego nie widzę przeszkód w wykorzystywaniu laptopa z emu 0404 usb, a czasem TV jako źródła dźwięku.

Jeżeli ten temat zbyt razi konsumenckim charakterem proszę w takiej sytuacji o jego zamknięcie lub usunięcie.

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 24 paź 2010, 01:07

Planuję  zakup monitorów APS IO oraz karty E-mu 0404 USB (będzie podpięta do laptopa) jako źródło dźwięku będzie również telewizor. Jak wiadomo nie ma możliwości łatwej zmiany źródła oraz sterowania głośnością,... 

Na E-MU 0404 USB jest regulacja głośności i jeśli dobrze pamiętam wybór źródła (optyk/koncentryk), więc jedynie brakuje pilota.

ODPOWIEDZ