Problem następujący: Motif XS8 odtwarzający jako master gra dobrze swoją partię ze sequencera, nie zatyka sie polifonia itp. Jeśli teraz przełączę klawiaturę na MTC i wystartuję go hosta z komputera, ta sama partia ze sequencera ma losowo "zjadane" dźwięki - po prostu niektóre nie są zagrane w ogóle (nie ma to związku z dławieniem się od braku polifonii), przy czym samo synchro jest prawidłowe w czasie. W dodatku za każdym odtwarzaniem inne dźwięki są gubione. Problem występuje nawet wtedy, gdy gra partia jednego instrumentu niepolifonicznego, bez komunikatów typu AT, czy PB
Jako ciekawostkę dodam, że ten sam instrument (a dokładniej - ten sam egzemplarz) kiedyś nie robił tych problemów podczas identycznej pracy w studio, a firmware nie było zmieniane.
Yamaha Motif XS i synchro po MTC - błędy w transmisji MIDI
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Re: Yamaha Motif XS i synchro po MTC - błędy w transmisji MIDI
Acha - "zwykłe" MIDI, żadnego sterowania po mLAN/USB/FW, bez arpeggiatora.
Miałem kiedyś podobny problem z którymś z Korgów. Przyczynę znalazłem dopiero gdy podłączyłem się do portu z oscyloskopem. Okazało się, iż wszystkiemu winien był kabel MIDI, który miał podłączony ekran w obydwu wtyczkach przez co tworzyła się przedziwna pętla mas generująca niemniej dziwne przebiegi (a w jego zasadzie interferencje). Odcięcie ekranu od strony MIDI IN załatwiło sprawę.
[addsig]
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
Pętla mas przez kabel MIDI nie powinna wystąpić, jeśli się tak dzieje, to producent urządzenia odbiorczego dał ciała. Standard przewiduje, że gniazdko MIDI ma ekran podłączony do masy wyłącznie w nadajniku. Odcięcie oplotu od środkowego pinu we wtyczce DIN rozcina pętlę, ale problem w tym, że kabel MIDI powinien być w zasadzie symetryczny, bo nigdy nie wiadomo, jak ktoś go podłączy.
...Pętla mas przez kabel MIDI nie powinna wystąpić, jeśli się tak dzieje, to producent urządzenia odbiorczego dał ciała...
Otóż właśnie dał, przez co straciłem mnóstwo czasu
[addsig]
Otóż właśnie dał, przez co straciłem mnóstwo czasu

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
......Pętla mas przez kabel MIDI nie powinna wystąpić, jeśli się tak dzieje, to producent urządzenia odbiorczego dał ciała...
Zdarzył mi się taki problem kiedyś. Już nie pamiętam przy jakiej okazji, ale pętla mas dotknęła mnie w MIDI też.
Otóż właśnie dał, przez co straciłem mnóstwo czasu ...
Też pomyślałem o tym ekranie. Do kabelka nie zaglądałem, tyle, że to kabelek wiszący sobie w gotowości w studio, który zwykle jest używany do MIDI i żadnych cyrków wcześniej nie robił...