E-MU 1820m i nagrywanie z DOCK In
Chciałbym tak skonfigurować mixer aby Sound Forge lub Cubse 5.1 nagrywał jednocześnie to co odegrają wtyczki VSTi oraz instrumenty wpięte w Dock In1/2/3 L/R.
Próbowałem różnych kombinacji i jeśli w sekcji AUX mam wpięty insert "send to WAVE L/R" to nagrywa się tylko dźwięk z wtyczek VSTi, jeśli ten insert wepnę w konkretny kanał Dock In zabierając z AUX to nagrywa tylko ten z podpiętym insertem.
We wszystkie kanały Dock in mam wpięty insert "send to ASIO x/y" , w Cubase ustawione E-MU ASIO.
Re: E-MU 1820m i nagrywanie z DOCK In
Skoro działasz w ASIO to po co chcesz nagrywac z WAVE skoro i tak nic nie nagrasz?
Nie kumam wogóle co chcesz uzyskać - ustaw na każdym kanale wejściowym panelu ASIO SEND i je wybieraj do nagrywania w cubase...a vsti nagrywa sie przeciez w programie - po co wogóle z niego wychodzić?
a jesli już tak bardzo chcesz robic to na około to ASIO SEND na kanałach ASIO OUT na które wysyłasz VSTI (kompletnie bez sensu - chyba że cubase działa sobie a VSTI sobie jako standalone tylko ze tak przeciez niewiele mozna zdziałać)
A już mniej więcej kumam - ale w dalszym ciągu nie wiem po co tak chcesz zrobić...nagrywaj w cubase ale po co chcesz nagrywac dźwięk po wtyczkach vsti wychodząc z programu?
WAVE IN jest tylko jeden i nic na to nie poradzisz
Przy odtwarzaniu w Cubase słychać wszystko, natomiast nagrywa się tylko to gdzie mam w PatchDSP wpięty insert "send to WAVE L/R".
Żeby Cubase 5.1 nagrywał do mixu to co gra zewnętrzny instrument podpięty do DOCKa E-MU trzeba :
1. Podłaczyć instrument do DOCK in x L/R
2. W PatchMIX DSP na kanale DOCK In x L/R wpiąć Insert Send to HOST ASIO in X/Y
3. W Cubase 5.1 --> Devices --> Device Setup ustawić jako VST Audio System "E-MU ASIO"
4. W Cubase 5.1 --> Devices --> VST Connections --> External Instruments --> Add --> Stero Return(s) 1 z konkretną NAZWA i wybrać Device Port X/Y jak przy HOST ASIO z punktu 1
5. W Cubase 5.1 --> Projekt --> Add Track --> Instrument --> z listy wybrać External Plugin NAZWA, wyłączyć "mute"
6. Można już robić FILE --> Export --> Audio Mixdown, kanał będzie widocznyw Channel Sellection

Można nagrać na oddzielną ścieżkę Audio wszystko - zewnętrzne instrumenty + wewnętrzne wtyczki instrumentalne. Trzeba tylko insert ASIO do tej ścieżki umieścić na końcu, przy regulatorze sumy w Patchmix EMU i nie podłączać jej do wyjścia w Cubase. Reszta to kombinacja Stripów bez insertów. Trzeba uważać, żeby w Cubase nie pomieszać wyjść z wejściami. Nagrywam często w ten sposób dwa zewnętrzne samplery z wtyczkami instrumentalnymi VST z Cubase (czasem nawet do tego inną ścieżkę audio). To jest czasem niezła łamigłówka.
Brawo - to co opisałes kolego wyżej to PODSTAWA pracy z kartami wielokanałowymi....czy sie komus przyda?nie wiem - to wszystko jest w instrukcjach tylko wystarczy zrozumieć jak to działa...a działa tak jak w kazdym innym sprzęcie pro audio
nie rozumiem natomiast to co kolega niżej napisał - dać send na master w patchmix a nie dawać sumy do wyjścia w cubase...o co chodzi?bo ni w ząb nie rozumiem co ma jedno z drugim wspólnego?
suma z cubase plus wejścia patchmixa a na sumie patchmixa send do wejścia sio dla cubase - i nagrywamy w cubase - czy o to chodziło?
tu nie ma ŻADNEJ łamigłówki - odbywa sie to w 100% identycznie jak w każdym mikserze hardware'owym!!!
Moge komuś podrzucic link do sterownikó e-mu 1820m pci
w wersji BETA na windows7
Wrzuciłem ale będzie tylko 7 dni
Creative nie udostępnia na stronie - a szkoda bo karty długo zyją bez problemów ze sterownikami