Akai MPC 2000XL - komunikat "DETECTING MEMORY..."

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
3XFREE
Akai MPC 2000XL - komunikat "DETECTING MEMORY..."

Post autor: 3XFREE » wtorek 27 lip 2010, 10:37

Witam, sprowadzilem z UK mpc2000xl. Po wlaczeniu pojawia sie haslo "detecting memory". Bede dzwieczny za pomoc jesli ktos sie orintuje co powinienem zrobic.

POZDRAWIAM

[addsig]
SZPINAK TO SEKRET MOJEJ SILY

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Re: Akai MPC 2000XL - komunikat "DETECTING MEMORY..."

Post autor: Mefistofelez » środa 28 lip 2010, 01:14

...
Witam, sprowadzilem z UK mpc2000xl. Po wlaczeniu pojawia sie haslo "detecting memory". Bede dzwieczny za pomoc jesli ktos sie orintuje co powinienem zrobic.

POZDRAWIAM ...

detecting memory pojawia się przy każdym starcie akai.

Pytanie tylko czy masz wersję z czytnikiem kart, czy z napędem dyskietek.

A, i sprawdź jaką masz wersję systemu. 

Potrzebuję dźwięku by oddychać

Awatar użytkownika
3XFREE

Post autor: 3XFREE » środa 28 lip 2010, 15:19

Chodzi o to ze ten komunikat nie znika. mam wersje z napedem dyskietek ale nie mam zadnych dyskietek i chyba nie chce miec, chcialbym to zmienic na czytnik kart, wiesz jak to zrobic? Wersji systemu tez nie moge sprawdzic bo przez ww komunikat nie moge nic zrobic.

z gory dzieki za wszelkie info

Awatar użytkownika
3XFREE

Post autor: 3XFREE » niedziela 15 sie 2010, 18:42

jakies sugestie? bede wdzieczny za wszelka pomoc

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » poniedziałek 16 sie 2010, 21:24

...
jakies sugestie? bede wdzieczny za wszelka pomoc...

spróbuj wrzucić sobie system na dyskietkę, i odpalić akai z tą dyskietką w środku.
może nie ma jak wystartować twa mpc, bo nie ma systemu wgranego.

druga możliwość - odepnij napęd duskietek, może jest uszkodzony, i zawiesza maszynę. 

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 16 sie 2010, 22:03

...jakies sugestie? bede wdzieczny za wszelka pomoc...

Wygląda na to, że kupiłeś kupę złomu, bo bez systemu operacyjnego (podania ścieżki dostępu do niego) ten instrument nigdy nie stanie na nogi.

...spróbuj wrzucić sobie system na dyskietkę, i odpalić akai z tą dyskietką w środku.może nie ma jak wystartować twa mpc, bo nie ma systemu wgranego...

Oczywiście, że tak.

...druga możliwość - odepnij napęd duskietek, może jest uszkodzony, i zawiesza maszynę...

Nie radzę, bo to nic nie pomoże. W najlepszym z możliwych po takiej akcji przypadków kolega 3XFREE otrzyma komunikat o braku napędu.
IHMO tu kłania się jedynie, tak jak napisałeś, odpalenie sprzętu ze sprawną stacją dyskietek, z dyskiem systemowym w środku.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
3XFREE

Post autor: 3XFREE » czwartek 21 paź 2010, 17:34

probowalem wrzucic dyskietke z odpowiednim OS-em i nic wiec pewnie bede musial kupic nowy naped, lecz czy zamiast tego moge mu wlozyc czytnik kart np.SD?

lezy biedactwo bezczynnie wiec bede wdzieczny za wszelka pomoc

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » czwartek 21 paź 2010, 20:28

...
probowalem wrzucic dyskietke z odpowiednim OS-em i nic wiec pewnie bede musial kupic nowy naped, lecz czy zamiast tego moge mu wlozyc czytnik kart np.SD?

lezy biedactwo bezczynnie wiec bede wdzieczny za wszelka pomoc

...

Upewnij się jeszcze czy ściągnąłeś odpowiedni system, mianowicie odpowiednią wersję, gdyż na wersję 2000XL są dwa rodzaje. Na wersję z czytnikiem, i na wersję z napędem dyskietek.

http://www.akaipro.com/contentmgr/showdetails.php/id/1923- tutaj wystarczy że wpiszesz byle co w puste pola i wciśniesz download, a pobierzesz odpowiedni system

System też musi być oczywiście rozpakowany, nie może być zipem, rarem itp - to zapewne wiesz, ale piszę by wszystko było jasne :)

Jeśli to nie pomoże, sprawdź stan taśmy łączącej napęd z "płytą główną" akai.
   W razie wu możesz sobie zrobić taką taśmę z taśmy od dyskietek komputerowej, tylko polecał bym odciąć tapeciakiem niepotrzebne "odgałęzienie". 

Oczywiście można zakupić czytnik kart, ale niestety jest on drogi.
Tańsze są czytniki cf, które pojawiły się na e-bay'u, ale trzeba pamiętać że obsługują tylko karty cf bodajże do 1gb, i muszą być to specjalne karty, mianowicie jakieś takie z lepszą przepustowością.
Wg moich rozeznań kosztują w granicach 100 - 200 zł.

Jeśli po tym co tutaj napisałem nie uda ci się jeszcze odpalić rakiety, to zakup sobie napęd Zip na scsi do MPC, i może będziesz mógł wczytać system z tego nośnika. 

Pozdrawiam 

Awatar użytkownika
3XFREE

Post autor: 3XFREE » piątek 29 paź 2010, 17:52

OS mam odpowiedni i rozpakowany wiec to nie to. Tasma tez wyglada wporzadku.

CZYTNIKi KART PAMIĘCI ALL IN ONE na allegro chodzo po 20 pln i idealnie pasuja w miejsce stacji dyskietek tylko ze sa na USB a jak rozkrecilem MPC to widze tam tylko wolne wejscie atapi/ida. czy da sie to obejsc? (jakby ktos mial linka do oferty z takim sprzetem to niech podesle na snowboarding@gazeta.pl)

Jesli sie nie da to kupie ADAPTER KART Compact Flash CF na IDE / ATA ale bedzie to lipnie wygladalo w miejscu stacji dyskietek

z gory dzieki za wszelki odzew

Awatar użytkownika
3XFREE

Post autor: 3XFREE » środa 01 gru 2010, 21:00

Wlozylem inna stacje dyskietek i mieli, swieci ale bez efektu, ciagle ten sam monit "detecting memory"
Moze kwestia lezy gdzies indziej, jakis modul pamieci czy cos takiego? Kurde chialbym odpalic w koncu to cacko. Znacie moze jakis serwis godny polecenia?

Big up

ODPOWIEDZ