MPC OUT

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
KAWIOROWSKI
MPC OUT

Post autor: KAWIOROWSKI » poniedziałek 01 wrz 2003, 23:42

1. ZASTANAWIAM SIĘ NAD PRZEJŚCIEM W STUDIU CAŁKOWICIE NA CYFRĘ. MAM W ZWIĄZKU Z TYM PYTANIE.

SWOJE BRZMIENIE AKAI MPC 200XL ZADZIĘCZA PRZETWORNIKOM A/C. DO ŁADOWANIA SAMPLI UŻYWAM ZIP'A. JEŻELI ZATEM DOKUPIĘ DIGITAL OUT, TO W TYM MOMENCIE NIE JEST PRZEPROWADZANA ŻADNA KONWERSJA. SYGNAŁ ŁADOWANY JES W POSTACI CYFROWEJ I W TAKIEJ TEŻ WYCHODZI. CZY W ZWIĄZKU Z TYM NIE STRACĘ ŚWIETNEGO BRZMIENIA TEGO SPRZĘTU, NA KORZYŚĆ (A RACZEJ NIEKORZYŚĆ)STERYLNEJ CYFRY - A TO NA PEWNO NIE TO O CO MI CHODZI?!

ZBIERAJĄCY INFORMACJE NOWICJUSZ W BRANZY

Awatar użytkownika
Zone

Re: MPC OUT

Post autor: Zone » wtorek 02 wrz 2003, 00:19

Wyslac Ci screena i pokazac gdzie jest Caps Lock?

Przeczytalem raz, ale nie zrozumialem, bo przez te duze litery oczaplasu mozna dostac.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

KAWIOROWSKI

Post autor: KAWIOROWSKI » wtorek 02 wrz 2003, 00:23

...Wyslac Ci screena i pokazac gdzie jest Caps Lock?

Przeczytalem raz, ale nie zrozumialem, bo przez te duze litery oczaplasu mozna dostac.

Pozdrawiam/Zone...

OBIECUJE -sorki

Obiecuję, że już nie będę krzyczł i dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » wtorek 02 wrz 2003, 20:26

Brzmienie wydaje mi sie jest rzeczą filtrów a nie przetworników - choć moze sie mylę na pewno zyskasz lepszą dynamikę . z drudiej strony ludzie robią materiał w cyfrze a potem wgrywają go do np. magnetofonu analogowego i spowrotem do cyfry ... wnioski wyciągnij sam

Awatar użytkownika
krezul

Post autor: krezul » środa 03 wrz 2003, 12:14

A ja tam lubie sterylne brzmienie ;)

Niuanse brzmieniowe przetwornika moglbys doceniec sluchajac bezposredniego sygnalu. Wszystko stracisz na nastepnej konwersji A/C i znow C/A w odbiorniku sluchacza... a tam sa rozne discmany, boomboxy, samochodowe CD ...

A powiedzmy, ze jeszcze bedzie robiony mastering na urzadzeniach analogowych... Powyzsze niuanse musialyby przetrwac konwersje A/C pozniej C/A znow A/C i na koncu C/A

Wnioski wyciagnij sam :)

pozdrawiam

szymon

KAWIOROWSKI

Post autor: KAWIOROWSKI » środa 10 wrz 2003, 01:17

...Brzmienie wydaje mi sie jest rzeczą filtrów a nie przetworników - choć moze sie mylę na pewno zyskasz lepszą dynamikę . z drudiej strony ludzie robią materiał w cyfrze a potem wgrywają go do np. magnetofonu analogowego i spowrotem do cyfry ... wnioski wyciągnij sam ...

Wydaje mi się, że gdyby brzmienie w tym przypadku było kwestią filtrów, to po kilkunastukrotnym (a to się czaem zdarza) "przejściach" typu ZIP do MPC do ZIP wystąpiłby efekt przesycenia?!

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 10 wrz 2003, 03:37

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:06 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
krezul

Post autor: krezul » środa 10 wrz 2003, 16:05

Wydaje mi się, że gdyby brzmienie w tym przypadku było kwestią filtrów, to po kilkunastukrotnym (a to się czaem zdarza) "przejściach" typu ZIP do MPC do ZIP wystąpiłby efekt przesycenia?!...

Hmm, niebardzo rozumiem...

Brzmienia na Zipie zapisane sa po prostu jako pliki (zapis cyfrowy), a te nie ulegaja nasyceniu przy wielokrotnym przegrywaniu, no najwyzej moga sie nabawic bledow kopiowania:)

Filtry ingeruja w dzwiek kierowany na wyjscie (niezaleznie czy sa to filtry na etapie cyfry czy juz analogowe), zatem nie maja nic wspolnego z zapisem probek na ZIPie.

Kabel pomiedzy np MPC a karta dzwiekowa to nie lampa, ani tasma analogowa, by mogl wprowadzac pozytywne znieksztalcenie - analogowe brzmienie, czy tez rozne "brudki". Zatem porownanie do zgrywania materialu na tasme analogowa jest troszke nietrafne:)

pozdrawiam

szymon

Awatar użytkownika
Mario1

Post autor: Mario1 » środa 10 wrz 2003, 16:23

Ja mowiac szczerze . w ogole nie widze zadnego problemu..... Co prawda Akai ma swoja Barwe , ale czy Ona zniknie ? watpie....

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 10 wrz 2003, 19:03

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:06 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ