Korg M3 expanded problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
r-studio
Korg M3 expanded problem

Post autor: r-studio » wtorek 27 kwie 2010, 15:48

Witam, mam problem z Korgiem ktory pokrotce opisze, otoz;

uruchamiam Korga, wlaczam Cubase 4 i Korga w Vst,uruchamia sie bardzo szybko,udrzerzajac w Pady odzywaja sie brzmienia, jednak uderzajac w klawisze nie ma dzwieku,proboje robic Transmit lub Receive alls- wykakuje caly czas blad Transmit, receive alls error itd,pisalem do DR Korga, lecz niestety zamuje sie On wylacznie instrumentem, prosze o pomoc, pozdrawiam

[addsig]

Awatar użytkownika
Karsen

Re: Korg M3 expanded problem

Post autor: Karsen » wtorek 27 kwie 2010, 23:00

Primo, czy posiadasz najnowsze oprogramowanie M3 Editor?

Sprawdź bez uruchamiania Cubase, czy jest poprawna łączność pomiędzy instrumentem, a programem M3 Editor.

Ponadto gdzie masz podpięty odsłuch, czy do karty muzycznej czy Korga? Czy masz włączoną opcję Lokal Control, Seq Mode for master czy external?

r-studio

Post autor: r-studio » środa 28 kwie 2010, 09:16

...
Primo, czy posiadasz najnowsze oprogramowanie M3 Editor?

Sprawdź bez uruchamiania Cubase, czy jest poprawna łączność pomiędzy instrumentem, a programem M3 Editor.

Ponadto gdzie masz podpięty odsłuch, czy do karty muzycznej czy Korga? Czy masz włączoną opcję Lokal Control, Seq Mode for master czy external?...

Mam M3 Editor 2.2.0 ,moze opisze dokladniej problem, Korga mam w wersji modulowej,uzywam klawiatury sterujacej,Korg jest podpiety przez USB do PC,wyjscia analogowe do karty Rme Hdsp 96/52,konfiguracja jest ok,Korg sie odzywa jak uderzam w pady na nim,sterowniki zainstalowane tzw po "bozemu",odpalam Cubase + KOrg Vst,uruchamia sie Korg Vst Editor lecz uderzajac w klawiature nie odzywa sie,wczesniej nie mialem problemow,pamietam ze podczas uruchamiania sie w postaci Vst wczytywal banki , teraz probojac zrobic Transmit lub Receive alls - wyskakuje blad Transmit, recev.. all Error, nie wiem czy problem nie lezy w windowsie, ale... odnistalowalem stery, wyczyscilem rejestr, przepialem w inne USB, i znow to samo....

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » środa 28 kwie 2010, 09:56

Powinieneś szukać od początku połączeń, tak więc powtórzę pytanie, czy klawiatura sterująca działa z modułem bez używania programu Cubase? Jeżeli działa to twój problem leży w konfiguracji programu Cubase (może jakieś filtry włączyłeś?), jeżeli nie to proponuję przywrócić ustawienia fabryczne w module, może podczas zabawy coś poprzestawiałeś - takie sugestie, pomimo, iż mam w domu zupełnie inne zestawienie.

r-studio

Post autor: r-studio » środa 28 kwie 2010, 10:47

...
Powinieneś szukać od początku połączeń, tak więc powtórzę pytanie, czy klawiatura sterująca działa z modułem bez używania programu Cubase? Jeżeli działa to twój problem leży w konfiguracji programu Cubase (może jakieś filtry włączyłeś?), jeżeli nie to proponuję przywrócić ustawienia fabryczne w module, może podczas zabawy coś poprzestawiałeś - takie sugestie, pomimo, iż mam w domu zupełnie inne zestawienie.
...

Korg dziala po podlaczeniu bezsposrednio do niego klawiatury sterujacej, w cubase nic nie zmienialem,przywrocilem ustawienia fabryczne, przepiolem Korga w inne usb, znalaz sprzet,uruchomilem M3 Editor, proboje zrobic Transmit, Receive alls, i znow Error..

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » środa 28 kwie 2010, 11:02

Jeżeli po włączeniu modułu i uruchomieniu M3 Editor w programie w dolnym lewym roku logo M3 EXPANDED jest czerwone, to oznacza, że masz pełne połączenie programu z instrumentem - wtedy szukałbym przyczyny w ustawieniach modułu lub M3 Editor - System - Preferencje. Jeżeli logo M3 nie jest czerwone, to oznacza, że nie masz synchronizacji z instrumentem - wtedy oprogramowanie, sterowniki (?). Może spróbuj przeinstalować system w module i w kompie M3 edytor wraz ze sterownikami do modułu - oczywiście wszystkie najnowsze.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 28 kwie 2010, 13:27

Dasz radę pisać bardziej konkretnie?

...udrzerzajac w Pady odzywaja sie brzmienia,,,. ...lecz uderzajac w klawiature nie odzywa sie...

W jakie pady, a jaką klawiaturę? Jak to jest skonfigurowane?

..wczesniej nie mialem problemow,pamietam ze podczas uruchamiania sie w postaci Vst wczytywal banki , teraz probojac zrobic Transmit lub Receive alls - wyskakuje blad Transmit, recev.. all Error, nie wiem czy problem nie lezy w windowsie, ale... odnistalowalem stery, wyczyscilem rejestr, przepialem w inne USB, i znow to samo...

OK. A sprawdziłeś jak masz ustawione w swym DAW-ie porty In/Out MIDI? Czy aby na pewno na Korga?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

r-studio

Post autor: r-studio » środa 28 kwie 2010, 13:30

...
Jeżeli po włączeniu modułu i uruchomieniu M3 Editor w programie w dolnym lewym roku logo M3 EXPANDED jest czerwone, to oznacza, że masz pełne połączenie programu z instrumentem - wtedy szukałbym przyczyny w ustawieniach modułu lub M3 Editor - System - Preferencje. Jeżeli logo M3 nie jest czerwone, to oznacza, że nie masz synchronizacji z instrumentem - wtedy oprogramowanie, sterowniki (?). Może spróbuj przeinstalować system w module i w kompie M3 edytor wraz ze sterownikami do modułu - oczywiście wszystkie najnowsze.
...

Po wlaczeniu modulu i uruchomieniu M3 Editor w lewym dolnym rogu obok P,Bendera swieci sie na czerwono,preferencje ustawione,nadal nie widac nazw instrumentow w okienku Editor -category...tak jakby Editor wyplul wszystkie barwy..

r-studio

Post autor: r-studio » środa 28 kwie 2010, 14:15

...Dasz radę pisać bardziej konkretnie?

...udrzerzajac w Pady odzywaja sie brzmienia,,,. ...lecz uderzajac w klawiature nie odzywa sie...

W jakie pady, a jaką klawiaturę? Jak to jest skonfigurowane?

..wczesniej nie mialem problemow,pamietam ze podczas uruchamiania sie w postaci Vst wczytywal banki , teraz probojac zrobic Transmit lub Receive alls - wyskakuje blad Transmit, recev.. all Error, nie wiem czy problem nie lezy w windowsie, ale... odnistalowalem stery, wyczyscilem rejestr, przepialem w inne USB, i znow to samo...

OK. A sprawdziłeś jak masz ustawione w swym DAW-ie porty In/Out MIDI? Czy aby na pewno na Korga? ...

Juz pisze Korg jest w wersji modul, pod ekranem (korga)sa pady,(podobne jak w klawiaturkach akai)osobno Korg wydaje z siebie dzwiek, z PC podlaczone mam kablem Usb, tor audio 2 kabelki analogowe do karty Rme,uzywam Cubase 4,midi jest ok,po odpaleniu M3 Editor na Cubusiu Korg nadal nie odzywa sie ;-(, jeszce jedna rzecz- dla ciekawosci wylaczylem Korga, odlczylem kabelek usb, wlaczam M3 Editor i obok Pitch Bednera swieci sie dostepnosc Korga (jakby byl wlaczony) ratunku .... juz sam nie wiem co sie dzieje...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 28 kwie 2010, 14:27

Ciekawa rozmowa... szkoda że nikt nie wspomniał o sterownikach midi korga, oraz systemie na jakim są odpalane :)

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

ODPOWIEDZ