NEVE 1073 i jego klony
Chcę kupić Neve 1073. Doszukałem się np. Neve DPA 1073, VintechAudio i73, Great River NV1. Prosiłbym o opinie uzytkowników jak to się ma do oryginału? Ciekawa sytuacja jest z NEVE 1073 DPA - Czytamy w opisie, ze znajdują się w nim dwa preampy 1073, montowane przez inzynierów Neve. Czemu więc podwójny preamp jest tańszy niż jeden?
- Miłaszewski
Re: NEVE 1073 i jego klony
jest tanszy poniewaz nie ma tam eq
[addsig]
[addsig]
Teraz pytanie czy Neve 1073 jest tak poszukiwany dzieki preampowi czy dzieki EQ również?
- Miłaszewski
przede wszystkim preamp brzmi bardzo dobrze
[addsig]
[addsig]
- Miłaszewski
Universal Audio to nieladnie brzmiacy preamp moim zdaniem, wiec nie dziwie sie, ze 1073 bardziej przypadl Ci do gustu :) Niedawno mialem tez doswiadczenia z Manley VoxBox - musialem nagrac dwie piosenki z 12, gdzie cala reszta byla nagrana na 1073. Przepasc w brzmieniu na korzysc 1073.
[addsig]
[addsig]
- zebromirrrr
...Universal Audio to nieladnie brzmiacy preamp moim zdaniem, wiec nie dziwie sie, ze 1073 bardziej przypadl Ci do gustu :) Niedawno mialem tez doswiadczenia z Manley VoxBox - musialem nagrac dwie piosenki z 12, gdzie cala reszta byla nagrana na 1073. Przepasc w brzmieniu na korzysc 1073. ...
Ja posiadam 6176 i great river, niesłyszałem neve1073, ale moim zdaniem oba preampy brzmią super, tyle ze great river praktycznie od razu a z 6176 trzeba sie pobawic,za to na werblu (denis chambers) czy na gitarach 6176 gra pieknie...w moim odczuciu oczywiscie.
www.studiosquat.pl
mam podobne obserwacje co do DAV BG1 - wiekszosc wokali na poczatku odbieralem jako zbyt jasne (a raczej powietrzne), po nagraniach na innych preampach - ale teraz lubie to - bo nic nie musze prawie equalizowac - nagrane i jest.
Jako ze to beztransformatorowy preamp (chyba dlatego) bardzo jest "peakowy" w porownaniu np. z GreatRiverem NV1 (wiec pewnie zblizonym do wspomnianego 1073DPA). Testowalem z kolega z tego forum (na ShureSM7 i Brauner Phantom AE). Kazde P i B jest wyciagane, za to zdudnienia (np. rezonans z "klaty" u ludzi spiewajacych na skraju swojego pasma w dole) sa mniejszym problemem.
Unigue - mnie akustyki podobaja sie nagrane przez "sterylne" preampy !? transient jest wyrazniejszy (no tym samym rownac sporo trzeba
Bass nagrywam
bass ---> EBS Drome wyjscie Dibox ---> DAV BG1 ---> AC
bass nagrany prosto w GreatRivera/Siemens und Halschke - byl od razu bardziej gotowy (przez dodanie ciepla, jakis rodzaj saturacji etc.), ale jako slad z zamierzenia diboxowy. Bass nagrany DAV latwiej sie puszcza przez emulacje piecy, i latwiej na nim robic jakies przegiete ustawienia (typu +6db 100hz czy potworne GR w kompresorach).
Niestety rzadko mam okazje podejsc do półki pelnej preampow zeby wybrac ten ktory jest najlepszy w danym zastosowaniu.
Jako ze to beztransformatorowy preamp (chyba dlatego) bardzo jest "peakowy" w porownaniu np. z GreatRiverem NV1 (wiec pewnie zblizonym do wspomnianego 1073DPA). Testowalem z kolega z tego forum (na ShureSM7 i Brauner Phantom AE). Kazde P i B jest wyciagane, za to zdudnienia (np. rezonans z "klaty" u ludzi spiewajacych na skraju swojego pasma w dole) sa mniejszym problemem.
Unigue - mnie akustyki podobaja sie nagrane przez "sterylne" preampy !? transient jest wyrazniejszy (no tym samym rownac sporo trzeba

Bass nagrywam
bass ---> EBS Drome wyjscie Dibox ---> DAV BG1 ---> AC
bass nagrany prosto w GreatRivera/Siemens und Halschke - byl od razu bardziej gotowy (przez dodanie ciepla, jakis rodzaj saturacji etc.), ale jako slad z zamierzenia diboxowy. Bass nagrany DAV latwiej sie puszcza przez emulacje piecy, i latwiej na nim robic jakies przegiete ustawienia (typu +6db 100hz czy potworne GR w kompresorach).
Niestety rzadko mam okazje podejsc do półki pelnej preampow zeby wybrac ten ktory jest najlepszy w danym zastosowaniu.