Witam,
Tworzę muzykę na komputerze z wykorzystaniem VST/VSTi. Chciałbym jednak dokupić trochę sprzętu z prawdziwego zdarzenia. Najpierw zależy mi na gitarze basowej.
Czy żeby nagrywać gitarę basową bezpośrednio do karty (emu 0404pci) potrzebuję wzmacniacza? Jestem dość ciemny w sprawach gitar jednak zależy mi na tym by nie klepać ciągle basu na klawiaturze sterującej, a w końcu poszarpać troche strun. Nie będę nigdzie koncertował z tą gitarą, chodzi mi tylko i wyłącznie o jej nagrywanie. Wiem, że mógłbym kupić jakiś piec, do tego mikrofon i nagrywać to w ten sposób, ale to za dużo zachodu, szczególnie, że nie mam jakiś super warunków do tego w domu. Chciałbym ją nagrywać liniowo do karty ew. do wejścia w mixerze. Obróbką zająłbym się już na komputerze.
Druga sprawa, czy najprostsza gitara taka do 500zł spełni moje niezbyt wygurowane oczekiwania? O to i tak będę się już pytał w sklepie, ale chcę się jakoś mentalnie przygotować na taką rozmowę i złapać troche wiedzy:) Czytałem co nieco na forum, jednak zazwyczaj jest mowa o sprzęcie wyższej klasy.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.