Porównanie wokalu na 11 mikrofonach

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:
Porównanie wokalu na 11 mikrofonach

Post autor: Groover » czwartek 04 lut 2010, 15:13

hej,

w związku z pytaniami o TLM102 przygotowaliśmy szybki "ślepy" multiteścik - nagraliśmy wokal męski przez 11 mikrofonów. Wystawiłem pliki w wersjach "gołych", bez edycji oraz w wersji pociągniętej kompresją (PSP MasterComp). Wszystko jest dostępne w multiteście na mojej stronce - zainteresowanych zapraszam.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
elmuz1

Re: Porównanie wokalu na 11 mikrofonach

Post autor: elmuz1 » czwartek 04 lut 2010, 19:11

A dlaczego nigdy (?) nie masz Oktavy mk-319?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 04 lut 2010, 19:50

...A dlaczego nigdy (?) nie masz Oktavy mk-319? ... 

bo nie idzie tych mikrofonów normalnie w Polsce kupić. Ruski co chwilę podnoszą ceny, wstrzymują dostawy... Każdy kolejny polski dystrybutor  ma w szybkim czasie dosyć

Pozdro

Groover

nowe portale:

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 04 lut 2010, 23:19

to niby ja tak gadam i gadam? to zeby mnie pognebic to dodaj , prosze, porownanie z tym do czego nawiazywalem i do czego dojsc chca wszyscy przysluchujacy sie Neumanowm - czyli U87/87A czy u47.

4 z testowanych znam i sa to jasne lub bardzo jasne (w sensie high a nie top end)

BTW. z przyjemnoscia siade do sluchania Waszech testow

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 04 lut 2010, 23:30

...to niby ja tak gadam i gadam?

:-D

to zeby mnie pognebic to dodaj , prosze, porownanie z tym do czego nawiazywalem i do czego dojsc chca wszyscy przysluchujacy sie Neumanowm - czyli U87/87A czy u47.

Dojdziemy i do tego

Pozdro

Groover

nowe portale:

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » piątek 05 lut 2010, 09:34

...
hej,

w związku z pytaniami o TLM102 przygotowaliśmy szybki "ślepy" multiteścik - nagraliśmy wokal męski przez 11 mikrofonów. Wystawiłem pliki w wersjach "gołych", bez edycji oraz w wersji pociągniętej kompresją (PSP MasterComp). Wszystko jest dostępne w multiteście na mojej stronce - zainteresowanych zapraszam.

Pozdro

Groover...

Witam!

Słuchając przykładów jak oceniacie tego Neumannna TLM102?

Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » piątek 05 lut 2010, 09:55

po wysluchaniu sampli (oczywiscie nie znajac modeli mikrofonow) tlm102 znalazl sie imo dokladnie w srodku stawki.. najlepsze wg mnie okazaly sie braunery i tlm103 (co nikogo nie dziwi), o dziwo studio project zaraz za nimi (!)
lepiej niz tlm102 wypadl tez avantone

ostatnie miejsca zajely rode i najgorszy wg mnie mxl..

wiadomo, ze to subiektywna ocena.. poza tym kazdy take sie rozni, ale ogolna charakterystyke i brzmienie da sie szybko wychwycic..
[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 05 lut 2010, 10:49

...po wysluchaniu sampli (oczywiscie nie znajac modeli mikrofonow) tlm102 znalazl sie imo dokladnie w srodku stawki.. najlepsze wg mnie okazaly sie braunery i tlm103 (co nikogo nie dziwi), o dziwo studio project zaraz za nimi (!)
lepiej niz tlm102 wypadl tez avantone

ostatnie miejsca zajely rode i najgorszy wg mnie mxl..

wiadomo, ze to subiektywna ocena.. poza tym kazdy take sie rozni, ale ogolna charakterystyke i brzmienie da sie szybko wychwycic.. ...

dla mnie bezkonkurencyjny jest Brauner Phantom Classis - IMO z wokalem Krzyśka wypadł najlepiej. A na drugim miejscu stawiam na TLM103, trzeci Rode NTK. Najdroższy mikrofon - Brauner Velvet - niezbyt nadaje się do polskiego języka. A TLM102 bynajmniej nie plasuje się w moim rankingu w środku...

Pozdro

Groover

nowe portale:

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » piątek 05 lut 2010, 21:48

wiadomo, ze to subiektywna ocena.. poza tym kazdy take sie rozni, ale ogolna charakterystyke i brzmienie da sie szybko wychwycic.. ...

Porównanie jest bardzo fajne, ale nie zapominajcie, że dużo zależy od barwy samego wokalisty... Najlepsze próbki są na Thomannie gdzie można odsłuchać wokal damski lub męski, z efektem lub bez, czysty ładny damski lub niski chropowaty męski...

Przykłady są bez muzyki i wtedy wszelkie niuanse są jak na dłoni - porównanie np takiego Rode K2 i Neumanna TLM103 od razu pokazuje różnice...

Od razu nie skreślałbym TLM102... Wokalista śpiewa mniej więcej w średnicy, nie schodzi nisko jak np baryton, nie eksponuje szczegółów i nie bierze górnego A niczym tenor. Owszem dołu w TLM102 jest mniej, ale nie wiadomo jak zabrzmi na wokalu ala Joe Cocker...

Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

ODPOWIEDZ