Szumiące monitory

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mor_olo
Szumiące monitory

Post autor: mor_olo » wtorek 26 sty 2010, 18:26

Witam, od kilku dni przestałem miksować na słuchawkach :D ... a przynajmniej mialem zamiar, bo póki co staram się odpowiednio podłączyć monitory. Nic rozwiązującego problem w sieci nie znalazłem, więc mam nadzieję, że tu uzyskam pomoc ;)

Konkretnie chodzi o ROKITy 5, które szumią, do 20 cm szum jest mocno słyszalny odsuwając ucho trochę dalej powiedzmy na metr szum słychać lekko i nie przeszkadza. Kręcąc gałką Volume z tyłu monitorów szum pozostaje stały i nie zmienia się. Szum pochodzi z tego górnego głośniczka (tweeter ?).

Monitory podłączone są do Toneporta przez wyjścia analog out kablami XLR-Jack Die Hard, kręcąc gałką volume na TP też nie zmniejszam/zwiększam szumu. Monitory zasilane są z listwy firmy LeGrand (50zł za 3 gniazdka).

Jak temu zaradzić, przejmowac się tym czy to noramlne i każdy monitor z tej klasy cenowej będzie szumieć w mniejszym bądź większym stopniu ? Są to moje pierwsze monitory, więc byłbym wdzięczny za pomoc, Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
morpheus70

Re: Szumiące monitory

Post autor: morpheus70 » wtorek 26 sty 2010, 18:57

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

mor_olo

Post autor: mor_olo » wtorek 26 sty 2010, 19:13

Dzięki za info, "wpisując szum" dostałem tylko jeden wynik, nie wiedziałem, że tyle osób miało podobny problem z KRK ;)

Miałbym tylko pytanie, jeśli szum słychać tylko przystawiając ucho do tweetera to jest to poprawna sytuacja? Czy szumu poprostu ma niebyć żadnego koniec i kropka. ? ;)

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » wtorek 26 sty 2010, 20:36

Mam RP6, one już tak mają. O ile szum nie jest słyszalny przy cichym słuchaniu to wszystko jest ok, wszystkie tanie monitory trochę szumią (niektóre droższe też, np. Adam P11).

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 26 sty 2010, 21:51

wszystkie tanie monitory trochę szumią (niektóre droższe też, np. Adam P11).
Zaprzeczam.

Moje MSP5 ani P11A nie szumią, mogę włożyć w nie ucho i nie słyszę ani odrobiny szumu.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » wtorek 26 sty 2010, 23:23

...wszystkie tanie monitory trochę szumią (niektóre droższe też, np. Adam P11).
Zaprzeczam.

Moje MSP5 ani P11A nie szumią, mogę włożyć w nie ucho i nie słyszę ani odrobiny szumu. ...

Sprawdzałem, RP6G2 szumią. Bez wzglegu na to czy są podpięte do źródła dźwięku czy nie. Również, nie ma tu znaczenia regulacja potencjometrem głośności. Szum jest słyszalny i kropka. Z tego co pamiętam, to moje poporzednie MSP5 - pierwsza wersja, również podobnie szumiały. No, ale może jest jakieś wytłumaczenie takiej sytuacji? MB czy to może być wina np. przewodów? sieci? może DiBox?

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 26 sty 2010, 23:33

W moim poprzednim samochodzie na trzecim biegu słyszałem co 2-3 sekundy miarowe "mlaskanie". Kiedy za którymś razem zwróciłem uwagę mechanikowi, że nie udało mu się tego usunąć, odpowiedział mi zniecierpliwiony: "Panie, te typy tak mają!"

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » środa 27 sty 2010, 00:33

Zaprzeczam.

Moje MSP5 ani P11A nie szumią, mogę włożyć w nie ucho i nie słyszę ani odrobiny szumu.

Z tego co pamiętam, P11 których słuchałem szumiały nawet głośniej niż RP6. Pewnie kwestia zasilania albo szumu z interfejsu audio.

Przy okazji, podobnie jak autor tematu mam Toneporta, podłączony do laptopa na zasilaczu potrafi się niekiedy odezwać prawdziwym wodospadem, co ciekawe po odłączeniu zasilacza natychmiast cichnie. Dodajmy pojawianie się prądu stałego na wyjściu przy włączaniu i wyłączaniu komputera, BARDZO głośny stuk przy podłączaniu słuchawek (trzeba podłączać ze zdjętymi z głowy), a otrzymujemy niezwykle ergonomiczne i przyjazne użytkownikowi urządzenie Tongue out

ODPOWIEDZ