Karta dźwiękowa PCI czy USB?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
cmzet
Karta dźwiękowa PCI czy USB?

Post autor: cmzet » niedziela 10 sty 2010, 20:01

Jaka karta będzie lepsza do domowego studia? Konkretnie, potrzebuję kartę do pracy w nuendo, w szczególności kompozycja, obróbka dźwięku, praca z filmem... Nagrywanie schodzi na dalszy plan. W dobie postępu technologicznego ponoć karty USB już dorównują kartom PCI, jednak czy w przypadku gdy bedzie ona wykorzystywana głównie do kompozycji i obróbki, to czy ma to być PCI? Czy potrzebny mi będzie do tego dodatkowo zewnętrzny kontroler jeśli byłoby to PCI? Co sądzicie na ten temat?

Music makin\' all the time, couse im full of sounds, that\'s my life...

Awatar użytkownika
cool

Re: Karta dźwiękowa PCI czy USB?

Post autor: cool » niedziela 10 sty 2010, 20:57

...
Jaka karta będzie lepsza do domowego studia? Konkretnie, potrzebuję kartę do pracy w nuendo, w szczególności kompozycja, obróbka dźwięku, praca z filmem... Nagrywanie schodzi na dalszy plan. W dobie postępu technologicznego ponoć karty USB już dorównują kartom PCI, jednak czy w przypadku gdy bedzie ona wykorzystywana głównie do kompozycji i obróbki, to czy ma to być PCI? Czy potrzebny mi będzie do tego dodatkowo zewnętrzny kontroler jeśli byłoby to PCI? Co sądzicie na ten temat?...

Jeśli mogę coś doradzić, to wybierz dobrą kartę PCI. Usb odradzam.

Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:

Post autor: dr.beat » niedziela 10 sty 2010, 23:22

...
...
Jaka karta będzie lepsza do domowego studia? Konkretnie, potrzebuję kartę do pracy w nuendo, w szczególności kompozycja, obróbka dźwięku, praca z filmem... Nagrywanie schodzi na dalszy plan. W dobie postępu technologicznego ponoć karty USB już dorównują kartom PCI, jednak czy w przypadku gdy bedzie ona wykorzystywana głównie do kompozycji i obróbki, to czy ma to być PCI? Czy potrzebny mi będzie do tego dodatkowo zewnętrzny kontroler jeśli byłoby to PCI? Co sądzicie na ten temat?...

Jeśli mogę coś doradzić, to wybierz dobrą kartę PCI. Usb odradzam....

a fire wire to gdzie ?

Co do PCI to kontroler by sie przydał, by miec hardwareowe sterowanie, mozesz rozejrzeć się za czymś E-MU, mają calkiem przyzwoite USB oraz PCI też ;)

Ogolnie powinieneś sie zaopatrzeć w kartę która ma dobre przetworniki

Popatrz sobie również np na RME

Generalnie wszystko to kwestia budzetu.

Pamietaj równiez ze dobre monitory w absolutna podstawa :)

Music sounds better with...me ;-)

Awatar użytkownika
cmzet

Post autor: cmzet » niedziela 10 sty 2010, 23:26

tak, oczywiście, jednak w pierwszej kolejności jest karta dźwiękowa ponieważ co mi z odłuchów kiedy nie mam dobrego dźwięku :) wiem, że będzie dosyć ciężko jeśli chodzi o karte PCI z kontrolerem ale budżet będzie około 1000zł ale to nie jest limit... Jeśli warto troche dołożyć do jakiegoś konkretnego modelu to jestem otwarty...

Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:

Post autor: dr.beat » niedziela 10 sty 2010, 23:34

...
tak, oczywiście, jednak w pierwszej kolejności jest karta dźwiękowa ponieważ co mi z odłuchów kiedy nie mam dobrego dźwięku :) wiem, że będzie dosyć ciężko jeśli chodzi o karte PCI z kontrolerem ale budżet będzie około 1000zł ale to nie jest limit... Jeśli warto troche dołożyć do jakiegoś konkretnego modelu to jestem otwarty......

Nie musisz kupować nowej, na ... portalu aukcyjnym mozna zlowić jakaś uzywke czasem, np to:

E-MU 1820m

sprawdz sobie lub poczytaj o Focusrite pro24 (z DSP lub bez jak wolisz)

Ceny od 1200 do 1500 i juz masz bdb kartę do róznych zadań.

Music sounds better with...me ;-)

Awatar użytkownika
cmzet

Post autor: cmzet » poniedziałek 11 sty 2010, 00:22

A do czego dokladnie służy dsp? bo rozumiem że chodzi o cyfrowe przetwarzanie sygnałów, jednak jestem nowicjuszem i dopiero wkraczam w świat obróbki dźwięku, prosiłbym o kilka słów wyjaśnienia...

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » poniedziałek 11 sty 2010, 07:12

DSP to efekty obsługiwane przez kartę, odciążasz więc sobie procesor komputera.

Co do interfejsu, TYLKO PCI, lub PCI-X. Przerabiałem już USB i FireWire, wydajność niezadowalająca, niestety (zwłaszcza gdzy się działa w materii VST)!

www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » poniedziałek 11 sty 2010, 11:10

Również głosuję za PCI - dobrą kartę można kupić już od 400zł E-mu 0404, 550zł ESI Juli@, około 700zł M-Audio Audiophile 192 bądź E-mu 1212M. Do tego z czasem można dokupić jakiś mały mikser do wprowadzania sygnałów z zewnątrz i sterowania odsłuchem, ale podłączając monitory bezpośrednio pod kartę też przecież nie jest tak źle tyle, że trzeba myszką zamiast fizyczną gałką

Zablokowany