Audio w Final Cut pro

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Laliszon
Audio w Final Cut pro

Post autor: Laliszon » środa 09 gru 2009, 14:55

Witam

Mam pytanie czy jaest takie ustawienie i jak to zrobić aby Final Cut odtwarzał nie tylko wav. 48 kHz ale także np 32kHz bo mam mnogość filmów nakręconych starszą amatorską kamerą cyfrową gdzie ten dzwięk ma właśnie 32 kHz. Oczywiście pojedyncze ujęcia da się konwertować np w cubase do 48kHz ale kiedy tych ujęć jest 200 to już jest klopot. Program widzi scieżkę pod obrazkiem ale jej nie oddtwarza w edytorze jedynie w okienku podglądu słychać dzwięk. Zależy mi na takiej opcji jak w cubase albo logic gdzie następuje konversja dowolnego formatu na format obsługiwany. Co ciekawe że obrazki wszelkich formatów final odtwarza bez problemu, jedynie z dzwiękiem o innj częstotliwości jest klopot. Przepatrzyłem wszystkie ustawienia i nie mogę znalźć gdzie jest takie właśnie ustaienie aby konwertowal plik audio. A może tego nie ma;-( zwykle awsze fimowcom oddaję pliki włąśnie 48kHz 16 bit. Tylko że oni z kamerek zawsze mają to tak jak trzeba a je niestety chciałem też z amaorskiej coś pomontować dla wprawki i oczywiście dla dokumenacji:-)

Pozdrawiam

p.s. wahałem się czy to akurat dobre pytanie na nasze forum ale właściwie chodzi o audio

ODPOWIEDZ