autor: Szofer » piątek 27 lis 2009, 22:25
Te VXT6 mnie ciekawią ... napisz proszę jaka jest różnica między RP6 (może porównywałeś). RP6 z powodu zamulenia i nieprzejrzystości nie przypadły mi do gustu ... spodziewam się że VXT6 to inna (lepsza) liga ... ? VXT kosztują co prawda niemało .... ale nie chcę iść już w stronę klasy budżetowej (Rokit) ... one brzmią niedokładnie (no może RP5 jeszcze tymi tańszymi końcóweczkami mocy z 5" wooferem jako-tako daje radę choć jest mało basu bo -3dB przy ~71Hz ... ale RP6 to już kiepściutko). Jak jest ze zmęczeniem na VXT6 ?
Szukam przestrzeni, dobrej nierozmytej lokalizacji dźwięków w przestrzeni, małego maskowania dźwięków ... i RP6 mnie zawiodło.
Myślę jeszcze nad Yamaha RSP5 Studio ... wyższa klasa niż Rokit i szersze pasmo (od ~59Hz przy 3dB spadku) ... nie tak szeroko jak VXT6 ale 1 tys. taniej
...
Hej
Co do VXT6 co zaobserwowalem majac monitory w odleglosci 1m miedzi nimi swietnie slychac cala panorame sa bardzo przestrzenne i dosc szczegolowe co bardzo mnie zaskoczylo przy centralnym polozeniu zrodla,dziwiek nie plywal i stereofonia jest doskonale zachowana, ale to tez zalezy od pomieszczenia odsluchowego, umnie nie mulily w zadnym pasmie, basik i sredni bas sa klarowne przy rozkreceniu na polowe sa bardzo glosne i nie slyszalem roznic w brzmieniu np z 1/4 na 1/2 glosnosci, srodek czysty i soczysty kazdy niuans dobrze oddaja, co czasem trzeba uwazac z faderkami od trakow
by nie przedobrzyc,
co jeszcze zauwazylem to praca z kompresorami czasem ciezko uslyszec kompresje w bogatym mixie np jednego traku i czeba trak zsolowac i dopiero krecic kompresorem ale sprawa ma sie do tych gorszych kompresorkow
przy multi band kompresor juz problemow niema
zachowanie sie korektora a dokladnie uslyszenie to tylko na wiekszych glosnosciach dopiero slychac jakie pasmo podbijasz/obcinasz tak przy 1/3 rozkreconych monitorow, bo przy 1/5-1/4 czasem ciezko wychwycic i mozna przedobrzyc i mix wyjdzie troche ciemny co czasem mi juz sie zdazalo bo myslalem ze srodek i gora jest ok a po przesluchaniu jakis tam utworow dla zresetowania ucha wychodzilo ze lekko wyciolem srodek 5-8khz i "obskubalem" gore tak od 12-16 khz :D takze czasem trzeba sie posilkowac wzorcem 
po nabraniu wprawy problemy znikaja same 
Hej
Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010