Witam.
Potrzebuję drobnej porady:
Otóż chciałbym nagrać soundtrack z pewnego wydarzenia. Kłopot jest taki, że dźwięk będzie zbierany przez kilka mikrofonów, a ja wejście na karcie mam tylko jedno
Wpadłem na pomysł, żeby zebrać dźwięk wychodzący ze wzmacniacza, ale nie wiem, czy to będzie dobre dla karty. Takie jakieś nieuzasadnione niczym obawy mam
Pomożecie? To znaczy oczywiście o ile to wykonalne.
Aha, dysponuję laptopem, bez wejścia line-in, samo mikrofonowe.
Da radę?
P.S. To zwykłe mikrofony dynamiczne, nie żadne pojemnościówki.
Kilka mikrofonów jednocześnie - nagrywanie
- mlodyGrzesiek
Re: Kilka mikrofonów jednocześnie - nagrywanie
...
witam
albo kupic na szybko jakis wielokanalowy insterfejs. w ostatecznosci mikser z odpowiednia iloscia preampow (wejsc) mikrofonowych, zmiksowac rzecz na owym mikserze i nagrac sobie sygnal stereo poprzez karte ktora zapewne ma dwa wejscia, one wlasnie beda naszym wejsciem stereo. wada tego rozw jest to ze nie bedziesz mial mozliwosc zadnej edycji poszczegolnych sladow dlatego cala Twoja praca polegac bedzie na dobrym zmiksowaniu tego na tym mikserze w czasie trwania tego wydarzenia..
Dzięki za radę. A nie dałoby rady jakoś z samego wzmacniacza zgarnąć sygnału?
Wyczytałem gdzieś, że chyba można zrobić takie coś: wyjście line-out wzmacniacza podłączyć do portu line-in na karcie dźwiękowej i wtedy jest ok.
Byłoby fajnie, tylko nie posiadam line-in, więc nasuwa mi się pytanie - czy mogę zamiast line-in wykorzystać wejście mic? (Wiem, że tracę na jakości, ale chyba lepszego rozwiązania nadającego się do zrealizowania w tak krótkim czasie nie znajdę)
...
Dzięki za radę. A nie dałoby rady jakoś z samego wzmacniacza zgarnąć sygnału?
...
Hej
Hehehe chyba sygnal przed wzmocnieniem no chyba ze chcesz uwalic lapka heheh owszem da sie ale sygnal prawie na 100% bedzie symetryczny podpiety do wzmacniacza wiec pasowalo by go zdesymetryzowac i zachodu tyle z lepij kupic cos np. na usb przepuscic to przez karte (nawet mixer bery ma usb i nagrywa "stereo")a pozniej w wzmacniacz i przody .
Hej
Czyli widzę, że bez mikserka się nie obejdzie. Dzięki serdeczne za rady