MXL Mogami 992 - na co zamienić?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Blackjack
MXL Mogami 992 - na co zamienić?

Post autor: Blackjack » niedziela 01 lis 2009, 18:40

Witam wszytskich. otoz mam taki maly problem.chcialbym zastapic mikrofon MXL Mogami 992 czyms brzmiacym lepiej,cieplej, z lepszym dolem:) Mikrofon jest mi potrzebny tylko i wylacznie do nagtrywania wokalu(muzyka rap). Zastanawiam  sie rowniez czy nie lepsza by byla w moim wypadku charakterystykla osemkowa niz kardioodalna. nie korzystam z zadnych lamp, do wyciszenia pomieszczenia uzywam reflection filter firmy sE. Cena jaka chce przeznaczyc to 800-900zl.tak jak sie orientowalem to w kregu zainteresownia byly by:

1. Rode NT1A

2. M Two Art

3. AKG Perception 420

4. MXL V67i

Wievc prosze o znawcow tematu o rade:) Ktory z w/w(lub jeszcze innych)polecalibyscie mi?z gory dzikuje!!pozdrawiam

Awatar użytkownika
lozzz

Re: MXL Mogami 992 - na co zamienić?

Post autor: lozzz » niedziela 01 lis 2009, 19:30

Moim zdaniem to albo Rode NT1A albo AKG P 420. Rode brzmi całkiem przyjemnie, jest dość jasny, a AKG wg. mnie brzmi bardziej naturalnie do tego ma zmienne charakterystyki co może Ci się przydać ( jak nie teraz to może kiedyś.... ).

Ciężko mi się tu juz wypowiedzieć czy rode czy akg bo niesamowicie lubię firmę AKG i być może to uwielbienie mogłoby mnie zaślepić ;). Jeżeli ja miałbym wybierać to wybrałbym AKG, ale to tylko moje zdanie poparte emocjami.

Nie mam żadnego z tych mikrofonów, słyszałem tylko trochę próbek.

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » niedziela 01 lis 2009, 20:22

witam

w domu korzystam z nt1a podpietego do joemeek'a threeq, mikrofon naprawde daje rade, fatycznie jest jasny, ale pozwala uzyskac satysfakcjonujace brzmienie wokali czy glosu lektorskeigo, nie niegrywalem instruemtow.

ostatnio jednak nagrywalem na innej konfiguraji: mikrofon CAD, nie pamietam ktory model ale na 90% tanszy niz rode i musze przyznac ze zaskoczyl bardzo pozytywnie, tak wiec na Twoim miejscu posluchalbym gdzies mic'ow tej marki.. (CAD) 

katatonia

Post autor: katatonia » niedziela 01 lis 2009, 21:16

Zgadzam sie z przedmówca

Blackjack

Post autor: Blackjack » niedziela 01 lis 2009, 23:07

Powiedzcie mi jeszcze ktora z charakterystyk bedzie dla mnie najodpowiedniejsza?? czy wsytarczy kardioidalna dla wokalu??bo jesli tak to nie ma sensu zebym bral mica z wyborem charakterystyk(akg420) bo moge zaoszczedzic 2 stowki i kupic akg220(podobno to jest to samo oprocz wlasnie mozliwosci wyboru charakterystyk).jak uwazacie??

Blackjack

Post autor: Blackjack » niedziela 01 lis 2009, 23:25

Czy nie jest tak ze przy niesprzyjajacych warunkach akustycznych charakterystyka osemkowa bedzie sie sprawdzac najlepiej do nagrywek wokalu??(wytlumi dzwieki z boku, poglos szum komputera, a zbierze tylko moj wokal frontalnie do neigo?).

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » poniedziałek 02 lis 2009, 12:40

...
Czy nie jest tak ze przy niesprzyjajacych warunkach akustycznych charakterystyka osemkowa bedzie sie sprawdzac najlepiej do nagrywek wokalu??(wytlumi dzwieki z boku, poglos szum komputera, a zbierze tylko moj wokal frontalnie do neigo?).
... 

istnieje tak mozliwosc, ale obawiam sie ze o tym przekonac sie mozesz jedynia w praktyce gdyz samo stwierdzenie "slabo zaadatowany" nie pozwoli odpowiedziec na to pytanie.

ODPOWIEDZ