TC Finalizer 96K - alternatywa w postaci wtyczek?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
TC Finalizer 96K - alternatywa w postaci wtyczek?

Post autor: Łukasz1985 » środa 14 paź 2009, 18:16

Witam. Jakie wtyczki byscie polecali zamiast TC Finalizera 96K? Mam do dyspozycji karty UAD-1 i UAD-2...Ale chyba zemnie chu...nie "realizator" skoro nie potrafie uzyskac takiego brzmienia jak sie spodziewam podczas miksuFrown

Prosilbym o namiary na konkretne wtyczki ktore w przyzwoity sposob zastapilyby TC finalizer 96K, chcialbym troche poeksperymetowac...A czytalem ze tc finalizer jest dobry.

Pozdrawiam iczekam na pomoc.

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
chlebow

Re: TC Finalizer 96K - alternatywa w postaci wtyczek?

Post autor: chlebow » środa 14 paź 2009, 19:07

Posiadam zarówno UAD jak i Finalizera, jednak sam Finalizer nie zrobi czegoś rewolucyjnego w stosunku do UAD czy innych efektów jeśli miks nie będzie odpowiedni (taki jak chcesz). Zakładam że Finalizera chcesz do masteru, więc moim zdaniem zadaniem takiego urządzenia jest zachowanie wszystkich niuansów miksu przy jednoczesnym zgłośnieniu całości a nie naprawianiu tego co zepsujesz wcześniej.

Co do alternatywy to polecam Reaktora- Flat Blaster(ale tego pierwszego, a nie v2). Tylko ostrożnie z limiterem bo lubi wprowadzać zniekształcenia- i tu służy mi pomocą genialny Precision Limiter z UAD.

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 14 paź 2009, 20:51

...
Posiadam zarówno UAD jak i Finalizera, jednak sam Finalizer nie zrobi czegoś rewolucyjnego w stosunku do UAD czy innych efektów jeśli miks nie będzie odpowiedni (taki jak chcesz). Zakładam że Finalizera chcesz do masteru, więc moim zdaniem zadaniem takiego urządzenia jest zachowanie wszystkich niuansów miksu przy jednoczesnym zgłośnieniu całości a nie naprawianiu tego co zepsujesz wcześniej.

Co do alternatywy to polecam Reaktora- Flat Blaster(ale tego pierwszego, a nie v2). Tylko ostrożnie z limiterem bo lubi wprowadzać zniekształcenia- i tu służy mi pomocą genialny Precision Limiter z UAD.

No koledzy znalazlem lek na cale zlo uzylem na sumie Precision Multiband (oczywiscie nie tylko) i jest prawie tak jak sobie wyobrazalem miks jeszcze trzeba popracowac nad poszczegolnymi elementami miksu ale jest prawie idealnie{#śmiech} Szkoda ze moge go testowac tylko przez 2 tyg:) A moze pokusze sie i kupie:)

Pozdrawiam.
...

[addsig]

FIRE

Post autor: FIRE » środa 14 paź 2009, 22:37

Ozone 4 - rewelka.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 14 paź 2009, 22:47

...
Ozone 4 - rewelka.
...

Testowalem jakos mi nie podchodzi, jak dla mnie brzmi jakos tak strasznie brudno i syczacoUndecided

[addsig]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 14 paź 2009, 23:42

od Izotope4

znam lepiej wersje 3 - to , moim zdaniem, bardzo zacne VST - tylko jak wszystko - wymaga osluchania i paru testow - tam jest exciter, ktory uzyty wraz z kompresorem wielopasmowym.... no wlasnie moze powodowac syki ( i smrody w przypadku grzebiania w pasmie wyzszych basow).

Zaluje ze nie maja Transient Designera jakiegos :( byloby fajne i na grupy

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 15 paź 2009, 11:47

możesz szukać wśród wtyczek długo i namiętnie i gwarantuje Ci ze nie znajdziesz , testowałem chyba wszystkie dostępne wtyczkowe kompresory pasmowe włączenie z nowym Izotopem, który napchany fajerwerkami jest według mnie bardzo średniej klasy wtyczką , pewnie można coś wykręcić , ale trzeba bardzo uważać bo zepsuć jest łatwiej nic coś poprawić.... i jak to się mówi SORRY WINETU , wśród wtyczek zawsze jest coś co sprawiało iż TC wygrywał.

TC POWERCORE MD3 , to chyba jedyna alternatywa , oczywiście to jest moja opinia . MD3 zastępuje Finalizer w 100 % a nawet daje sporo więcej , ale i kosztuje nie tanio w sumie biorąc pod uwagę Kartę TC powercore , wychodzi drożnej .

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 15 paź 2009, 12:21

...możesz szukać wśród wtyczek długo i namiętnie i gwarantuje Ci ze nie znajdziesz , testowałem chyba wszystkie dostępne wtyczkowe kompresory pasmowe włączenie z nowym Izotopem, który napchany fajerwerkami jest według mnie bardzo średniej klasy wtyczką , pewnie można coś wykręcić , ale trzeba bardzo uważać bo zepsuć jest łatwiej nic coś poprawić.... i jak to się mówi SORRY WINETU , wśród wtyczek zawsze jest coś co sprawiało iż TC wygrywał.

TC POWERCORE MD3 , to chyba jedyna alternatywa , oczywiście to jest moja opinia . MD3 zastępuje Finalizer w 100 % a nawet daje sporo więcej , ale i kosztuje nie tanio w sumie biorąc pod uwagę Kartę TC powercore , wychodzi drożnej . ...

Master...Czyli twierdzisz ze jesli kupilbym np TC Finalizer Express to poprawiloby to jakosc mojego masteringu? I czy wtyczkami tego nie zrobie?

[addsig]

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 15 paź 2009, 12:44

Master...Czyli twierdzisz ze jesli kupilbym np TC Finalizer Express to poprawiloby to jakosc mojego masteringu? I czy wtyczkami tego nie zrobie?

TC finalizer Express , to w brew nazwie wcale nie jest taki Exprees , nie polecam , pokrętła są dziwnie kalibrowane , bardzo czułe i mało precyzyjne . poza tym ma te same przetworniki co Finalizer Plus i zywkły ... czyli 24/48 a nie jak chciałeś 96K a
co do jakosci mixu , jesli sam mix jest srednich lotów , zle dobrane probki , przekompresowany zle Eqalizowany itd. to nie chyba nic Ci nie poprawi dramatycznie jakosci , moze powinienes skupic sie na kompozycji i realizacji zamiast na wykonczeniu .
w kazdym razie Expressa odradzam bedziesz przeklinal , ja przeklinałem i pozbyłem sie szybko i to nie chodzi o finalzny efekt tylko o sama obsługe ...

FIRE

Post autor: FIRE » czwartek 15 paź 2009, 14:59

...możesz szukać wśród wtyczek długo i namiętnie i gwarantuje Ci ze nie znajdziesz , testowałem chyba wszystkie dostępne wtyczkowe kompresory pasmowe włączenie z nowym Izotopem, który napchany fajerwerkami jest według mnie bardzo średniej klasy wtyczką , pewnie można coś wykręcić , ale trzeba bardzo uważać bo zepsuć jest łatwiej nic coś poprawić.... i jak to się mówi SORRY WINETU , wśród wtyczek zawsze jest coś co sprawiało iż TC wygrywał.

TC POWERCORE MD3 , to chyba jedyna alternatywa , oczywiście to jest moja opinia . MD3 zastępuje Finalizer w 100 % a nawet daje sporo więcej , ale i kosztuje nie tanio w sumie biorąc pod uwagę Kartę TC powercore , wychodzi drożnej . ...

Popieram, MD3 jest o niebo lepszy od 96k, lecz do niego potrzebna jest karta DSP która też kosztuje. Ozone 4 podałem tak przykładowo. Jeśli chcesz poprawić swoje miksy, bądź zrobić lepszy mastering jak robią to zabawki typu Express, czy 96k.., to kup sobie pakiet wtyczek Sonnox. Będziesz bardziej zadowolony z tych wtyk, niżeli z finalizera. Jeśli masz kasę i chcesz mieć typowy masteringowy produkt, to nic lepszego jak TC PC i MD3 nie znajdziesz - z natywnych Sonnox i do tego masz cały arsenał zawodowych wtyczek do miksów i taniej jak Express.

ODPOWIEDZ