Iphone w wolnym czasie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Laliszon
Iphone w wolnym czasie

Post autor: Laliszon » niedziela 11 paź 2009, 12:53

Pamiętamy z pewnością czasy kiedy np: Yamacha wprowadzała małe sequencery midy chyba o symbolach SU, reklamowano wtedy że mieszczą się do pudełka po kasecie VHS.
Od tamtego czasu minęło chyba z 15 lat i to wszystko można mieć w telefonie bądź jak kto woli przenośnym urządzeniu multimedialnym. Może chce nam się tu troszkę wytropić fajne aplikacje muzyczne (instrumenty virtualne, DAW, grovboxy,samplery, pomijając odtwarzacze audio z oczywistych powodów) Oczywiście mam w pamięci swóje pierwsze ATARI 1040 stE , PC, i wkońcu Mac. Kto jeszcze pamięta że Atari nie miało HD tylko ram 1MB !!! i malutkie dyskietki.
Obecnie iPHONE ma 32Gb pojemności oraz całkiem szybki procesor. Dzień i noc siedzą na świecie ludzie i coś do niego wymyślają.
Może stanie się to wkrótce fajne narzędzie do rejestracji własnych pomysłów, ot choćby w pociągu lub samolocie. Laptop oczywiście dawno daje takie możliwości ale nie miesci się w kieszeni bojówek.

Tu wklejam toFAJNE

Zbynia

Re: Iphone w wolnym czasie

Post autor: Zbynia » niedziela 11 paź 2009, 13:37

Cos dla fanów PSP

Program nazywa się PSP Rythm i jest już w wersji 8.Posiada wbudowaną niewielka biblioteke sampli ale nie ma najmniejszego problemu z korzystaniem ze swojej.Umożliwia wgrywanie na żywo, edycję sampli i obwiedni.Prosty step sequencer i fajnie rozwiązana playlista dla patternów.Do tego kilka efektów jak delay czy distortion.Możliwość sterowania efektami za pomocą joysticka analogowego co pozwala na uzyskanie fajnych efektów.Oczywiście możliwy jest także mixdown czy to songa czy patternu do pliku wav 44.1/16 bit aczkolwiek nie chciało mi to działać jak należy - może źle coś robiłem.

Jeden z najciekawszych prgramów tego typu dla PSP

http://www.psp-hacks.com/file/962

Dla tych którzy chcieliby skorzystać z ekranu PSP polecsm programik PSPdisp:

http://www.psp-hacks.com/file/1564

Pozwala on na przesłanie obrazu z komputera na psp za pomocą usb bądź wifi (niestety tylko standard B) - może super to szybko nie chodzi ale pozwala na skalowanie ekranu pc do ekranu psp bądź też na działanie na wycinku tegoż ekranu.Dodatkowo joystick psp może emulować mysz a dzięki temu mamy świetne rozwiązanie dla trybu "nagraj się sam" - nie trzeba wychodzić z reżyserki a dzięki wifi można obejść sie bez kabli.Pewnie można też wykorzystać jako dodatkowy monitor powiedzmy dla analizatora aczkolwiek tak daleko nie zaszedłem :).

Jest jeszcze automat perkusyjny PXDrum ale to dość proste oprogramowanko a  także jakieś voicerecordery które z racji potrzeby wykorzystania dodatkowego sprzętu(psp nie ma mikrofonu ani wejścia audio) raczej pominę.

Są to aplikacje typu Homebrew więc wymagają wgrania "custom firmware"

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » niedziela 11 paź 2009, 15:39

Świetny temat :) czekam na więcej, a ze swojej strony mogę polecić śmieszną aplikację o nazwie ocarina :) może nie tak zaawansowana brzmieniowo jak Bebot, ale zabawa przednia :] pozdrawiam

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » niedziela 11 paź 2009, 16:20

Tu dopiero się jazda zaczyna, w końcu znana jest nam ta firma:-)

Znan firma:-)

albo takPCM?

a jak ktoś lubi druty poszarpać
to tu można poszaleć

dziecku muszę chyba nokie "odkopsać" w ramach haraczu bo mi nie da spokoju:-)

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » niedziela 11 paź 2009, 17:19

Odlot. Tylko czy nie nastąpi regres komunikacji z otoczeniem..? ;)

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » niedziela 11 paź 2009, 17:38

No szkoda tylko, że sam iPhone zwłaszcza nowy GS trochę drogi. Jordan Rudess normalnie grał na tym na koncercie w Bydgoszczy zamiast swojego continuum mając iPhone na ramieniu nad OASYS'em.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » niedziela 11 paź 2009, 21:21

...No szkoda tylko, że sam iPhone zwłaszcza nowy GS trochę drogi. Jordan Rudess normalnie grał na tym na koncercie w Bydgoszczy zamiast swojego continuum mając iPhone na ramieniu nad OASYS'em.... 

Ja mam za złotówkę w końcu mam coś z tych grubych rachunków za telefon, płaconych w terminie od samego początku pewnej sieci.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » niedziela 11 paź 2009, 22:03

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 12 paź 2009, 10:09

Jordan Rudess normalnie grał na tym na koncercie w Bydgoszczy zamiast swojego continuum mając iPhone na ramieniu nad OASYS'em.... 

Opłacone

drummer

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » poniedziałek 12 paź 2009, 10:29

Nie mówię, że nie - pewnie tak samo jak przesiadka z Kurzweili na OASYS'a, ale reklama nie byle jaka - podejrzewam, że nie jeden kupi iPhone'a/iPod'a Touch i programik Bebot, żeby sobie pograć jak Rudess. Sam zacząłem na to chorować i teraz żałuję, że niedawno kupiłem zwykłego Ipod'a Nano zamiast Touch'a, bo iPhone to stanowczo za drogi jeszcze nosić ze sobą jako telefon na codzień to nie dla mnie.

ODPOWIEDZ