Jaki mikrofon zamiast Neumann'a?
Pozdrawiam
Re: Jaki mikrofon zamiast Neumann'a?
za 2 tyś dobrego Neumanna nie kupisz chyba, że na scenę estradową, TLM 103 nie jest taki znów super, zwróc uwagę na to do jakiego preampa chcesz tego majka ? czy do tranzystorowego czy lampowego ? fajne majki robi Groove Tubes GT57, GT67, Rode K2, jest tego więcej szczególne z drugiej czy trzeciej ręki.. bo ceny spadają a jakość nie koniecznie nie. Ważne tez jest to, by mikrofon i preamp idealnie spasował do twoich walorów głosowych, dlatego polecam testować sprzęt.
Pozdr.
...
Sprawdz C214
...
A masz tego majka? Jak się sprawuje przy nagraniach głównego wokalu?
Myślałem nad nim, albo nad AT 4040
A masz tego majka? Jak się sprawuje przy nagraniach głównego wokalu?
Mialem. Duzo nie nagralem, ale podobal mi sie. Bardzo podobny do 103. Rozne wokale roznie moga z nim "wspolpracowac", ze 103 nigdy nie bylo klopotow, tu tak nie moge powiedziec, bo nie wiem.
- Łukasz1985
Pozdrawiam
To moze RODE NTK? Moj kumpel taki posiada i bardzo sobie chwali...
[addsig]
nie wiem jak AT 4040 bo miałem tylko AT 4050 - to świetny mikrofon tyle, że ja do wokalu ( nie tylko swojego ) żadko go wyciągałem. Miałem też C414 ULS Tl2 ( to nie 214 ) i chodz ten model był z przeznaczeniem także dla wokali solowych, najcudowniej mi się sprawdzał na solowych instrumentach. Jednak na niektórych wokalach przekonywał na co najmniej 5, za to AKG Solid Tube pamiętam... fajnie wypadał na wokalach bo zadziornie i z charaterem.
Przetestuj majki z preampem jaki masz, lub kup wszystko w parze ( preamp z majkie ) oczywiście testujnąc różne modele.
Pozdr.
To moze RODE NTK? Moj kumpel taki posiada i bardzo sobie chwali... ...
Nie podoba mi sie NTK. Wole zdecydowanie 103 albo 214. Ale oczywiscie to jest "jakies" brzmienie, tyle, ze inne. Trezba sprobowac, w przypadku NTK i innych mikrofonow tego typu dluzsze testowanie byloby wskazane, bo efekty wychodza w miksie.