Alesis MK2 vs APS IO

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
hemisys
Alesis MK2 vs APS IO

Post autor: hemisys » piątek 05 cze 2009, 09:38

Witam.

Temat to nie żart:-)

Zamierzałem kupić Alesisy M1 Active MK2, ale poczytałem o APS IO i posłuchałem dobrych rad i zdecydowałem się właśnie na nie. Jedna tylko kwestia powstrzymuje mnie przez zakupem. Będą one stały w zwyczajnym pokoju gościnnym ok 20m2.

Wy bardzo zwracacie uwagę przy zakupie monitorów na wielkość i akustykę pomieszczenia. Powiedzcie mi więc proszę, czy kupując APS do takich warunków akustycznych usłysze ich walory w zestawieniu z Alesisami? Może niepotrzebnie trzykrotnie przepłacam?

Monitory będą wykorzystywane przy komponowaniu miksie oraz przy zwyczajnym słuchaniu muzyki. Moje materiały nigdy nie wyjdą z domu

Awatar użytkownika
Jimek

Re: Alesis MK2 vs APS IO

Post autor: Jimek » piątek 05 cze 2009, 12:03

...Witam.

Zamierzałem kupić Alesisy M1 Active MK2, ale poczytałem o APS IO i posłuchałem dobrych rad i zdecydowałem się właśnie na nie. Jedna tylko kwestia powstrzymuje mnie przez zakupem. Będą one stały w zwyczajnym pokoju gościnnym ok 20m2.

Wy bardzo zwracacie uwagę przy zakupie monitorów na wielkość i akustykę pomieszczenia. Powiedzcie mi więc proszę, czy kupując APS do takich warunków akustycznych usłysze ich walory w zestawieniu z Alesisami? Może niepotrzebnie trzykrotnie przepłacam?

Monitory będą wykorzystywane przy komponowaniu miksie oraz przy zwyczajnym słuchaniu muzyki. Moje materiały nigdy nie wyjdą z domu ...
Kiedyś słuchałem adamów A7 w sklepie muzycznym, w którym na przeciw odsłuchów była duża witryna a za nią ruchliwa ulica wiec jak widzisz warunki bez rewelacji. Sprzedawca włączył muzykę z jakiego starego czytnika CD a i tak byłem w podjarany tym co usłyszałem. W lepszych warunkach może być tylko lepiej. Powiem Ci co każdy na tym forum podpowie: Idź posłuchać tego co chcesz kupić bo warto!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » piątek 05 cze 2009, 12:54

......Witam.

Monitory będą wykorzystywane przy komponowaniu miksie oraz przy zwyczajnym słuchaniu muzyki. Moje materiały nigdy nie wyjdą z domu ...
Kiedyś słuchałem adamów A7 w sklepie muzycznym, w którym na przeciw odsłuchów była duża witryna a za nią ruchliwa ulica wiec jak widzisz warunki bez rewelacji. Sprzedawca włączył muzykę z jakiego starego czytnika CD a i tak byłem w podjarany tym co usłyszałem. W lepszych warunkach może być tylko lepiej. Powiem Ci co każdy na tym forum podpowie: Idź posłuchać tego co chcesz kupić bo warto! ...
Mam to w planach, ale będę słuchać nie w miejscu w którym będą używane.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 05 cze 2009, 13:55

Porównanie conajmniej niestosowne, jak Trabanta i Mercedesa.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 05 cze 2009, 14:21

...Porównanie conajmniej niestosowne, jak Trabanta i Mercedesa....

Pytanie wydaję się być jednak na miejscu, bo chodzi o to czy w nieprzystosowanym pomieszczeniu mają znaczenie lepsze monitory. Moja odpowiedź brzmi: TAK.

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » piątek 05 cze 2009, 15:12

......
Soundcape dziękuję.

Panowie:

"Powiedzcie mi więc proszę, czy kupując APS do takich warunków akustycznych usłysze ich walory w zestawieniu z Alesisami? Może niepotrzebnie trzykrotnie przepłacam?"

To jest moje pytanie.Nie pytam o porównanie tych modeli:-)

Pozdrawiam

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 05 cze 2009, 15:22

Moje stwierdzenie nie jest tak do końca od czapy. Rozwijając: wiadomo że różnica między Trabantem a Mercedesem podczas jazdy autostradą (czyt. w zaadaptowanym pomieszczeniu) jest oczywista. Nie zaadaptowane pomieszczenie porównałbym do wyboistej polnej drogi. I czy w tym przypadku różnice się zniwelują? Do pewnego stopnia tak, ale to nadal nie będą produkty, które można porównywać. Dzieli je odległość conajmniej dwóch klas jakości.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 05 cze 2009, 15:36

Panowie:

"Powiedzcie mi więc proszę, czy kupując APS do takich warunków akustycznych usłysze ich walory w zestawieniu z Alesisami? Może niepotrzebnie trzykrotnie przepłacam?"

Przytoczę swój przykład. Miałem kiedyś Alesisy M1 A 520. Pokój niezaadaptowany. Kupiłem później KRK RP6. Nawet nie to, że usłyszałem różnice, ale miksy od razu lepsze wychodziły (wtedy jeszcze posługiwałem się tylko monitorami i można powiedzieć iż starałem się im w 100% wierzyć ).

Teraz mam Fostexy PM0.5. Niby zejście ciut niżej (i cenowo i gabarytowo), ale z trzech wymienionych na nich mi się pracuje najlepiej. Wchodzą więc tu w grę też osobiste preferencje. Dlatego też radzę dążyć do możliwości przetestowania odsłuch w środowisku w którym się pracuje, lub minimum porządnie go przesłuchać.

P.S.: Zapomnij o tych MK2. Jest parę lepszych i ciekawszych propozycji w tej cenie

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 05 cze 2009, 16:44

...Zapomnij o tych MK2. Jest parę lepszych i ciekawszych propozycji w tej cenie ...
Ano właśnie. Porównywać można Alesisy z KRK, Fostexami, Mackie itp. (oczywiście niższymi modelami), a APS z "dużymi" Adamami, Genelec'ami, "dużymi" Mackie, ale nie miedzy sobą.

Matiens

Post autor: Matiens » piątek 05 cze 2009, 20:25

Ano właśnie. Porównywać można Alesisy z KRK, Fostexami, Mackie itp. (oczywiście niższymi modelami), a APS z "dużymi" Adamami, Genelec'ami, "dużymi" Mackie, ale nie miedzy sobą....

Też tak uważam.
Ja na Twoim miejscu, jeśli miałbym oczywiście taki budżet(wnioskuje z Twojego pytania, że masz) brałbym Aps IO. Ja posiadam Aps Aeon i wziąłem je w ciemno. I nie żałuję... Bardzo dobrze mi się na nich pracuje, słucha muzyki itp. Ale wiedz, że to Ty musisz podjąć decyzję. Z tego co wiem Aps dają monitory na przetestowanie na jakiś okres. Dowiedz się i wypróbuj. A co tam...
gram, komponuję, koncertuję itp.

ODPOWIEDZ