Klawisz - Hammond + piano
Witam.
Poszukuję instrumentu (klawiszy), od którego oczekuję właściwie dwóch rodzajów brzmień: Hammondów i Piano (Grand, Electric, ...).
Jak narazie moim faworytem jest Clavia Nord Electro.
Czy możecie przedstawić jakieś ciekawe alternatywy? Nie ukrywam, że cena mogłaby być niższa niż Nord Electro.
Kilka założeń: instrument ma mieć dobrze reagującą klawiaturę (półważoną), brzmienia wymienionych instrumentów (Hammond + Pianina, mile widziany Rhodes). Im więcej możliwości ingerencji w brzmienie tym lepiej. Instrument ma być do studia i na scenę.
Pozdrawiam
Poszukuję instrumentu (klawiszy), od którego oczekuję właściwie dwóch rodzajów brzmień: Hammondów i Piano (Grand, Electric, ...).
Czy możecie przedstawić jakieś ciekawe alternatywy? Nie ukrywam, że cena mogłaby być niższa niż Nord Electro.
Kilka założeń: instrument ma mieć dobrze reagującą klawiaturę (półważoną), brzmienia wymienionych instrumentów (Hammond + Pianina, mile widziany Rhodes). Im więcej możliwości ingerencji w brzmienie tym lepiej. Instrument ma być do studia i na scenę.
Pozdrawiam
Re: Klawisz - Hammond + piano
...Witam.
Pozdrawiam...
Ja proponuję... Nord Electro. Jak będziesz chciał nagrać dobrze brzmienie fotepianu to i tak potrzebujesz fortepianu. Na scenę wystarczy. A rhodesa, wurlitrzera i sekcję organów z Clavii trudno pobić.
Pozdrawiam...
Ja proponuję... Nord Electro. Jak będziesz chciał nagrać dobrze brzmienie fotepianu to i tak potrzebujesz fortepianu. Na scenę wystarczy. A rhodesa, wurlitrzera i sekcję organów z Clavii trudno pobić.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Faktycznie nic lepszego od Clavi nie znajdziesz, wrażenie w grze jest takie że te barwy "żyją". Wystrzegaj się za to Motif'u, MO... brzmią bardzo średnio i strasznie "płytko". Są różne systemy samplowania jakby brzmien clavia robi takie po których masz wrażenie siedzenia przy faktycznym instrumencie (bliskie ujęcie tak to można nazwać) a np. Yamaha stosuje wrażenie siedzenia na widowni (dalekie ujęcia). Jeszcze mógłbyś kupić np. oryginalnego Hammonda (seria XB) + jakiś moduł (Kurzweil?).
Muzyk, realizator dźwięku, VJ
- mr-hammond
W studio zrobiliśmy hybryde połączenie micropiano z fatarem oraz hammondem xk2. W obudowie b3 :)
A z drugiej strony jeśli liczysz na piano i clavi oraz gęste granie to zapomnij. Polifonii brakuje, hammond, rhodes fajny, do piana musiałbyś dokupić coś.
A z drugiej strony jeśli liczysz na piano i clavi oraz gęste granie to zapomnij. Polifonii brakuje, hammond, rhodes fajny, do piana musiałbyś dokupić coś.
Hmmm... Szczerze mówiąc sam po wstępnych oględzinach rynku zdecydowałem się w 99% na Nord Electro, ale miałem nadzieję, że istnieje jakaś alternatywa, żebym miał chociaż tego Norda z czym porównać, ale skoro nawet Motifa (który jest dość popularny na sceniach i w studiach) odradzacie, to chyba będę się musiał na Clavię bezapelacyjnie zdecydować.
To jeszcze jedno pytanko.
Czy różnice między Nord Electro 2 i Nord Electro 3 są duże? Wiem, że zawsze jest lepiej dozbierać, ale chciałbym wiedzieć czy różnica w cenie jest proporcjonalna do różnicy w możliwościach i tzw. usability.
Czy różnice między Nord Electro 2 i Nord Electro 3 są duże? Wiem, że zawsze jest lepiej dozbierać, ale chciałbym wiedzieć czy różnica w cenie jest proporcjonalna do różnicy w możliwościach i tzw. usability.
...Hmmm... Szczerze mówiąc sam po wstępnych oględzinach rynku zdecydowałem się w 99% na Nord Electro, ale miałem nadzieję, że istnieje jakaś alternatywa, żebym miał chociaż tego Norda z czym porównać, ale skoro nawet Motifa (który jest dość popularny na sceniach i w studiach) odradzacie, to chyba będę się musiał na Clavię bezapelacyjnie zdecydować....
Motif jest bardzo fajny. Od ES jest świetne brzmienie rhodesa "Vintage '74", niezłe organy i przedewszystkim masa innych brzmień których w Electro nie uświadczysz. Ale jak chcesz tylko rhodes + hammond, to clavia jest jednak lepsza, głównie ze względu na sekcję drawbarów.
Motif jest bardzo fajny. Od ES jest świetne brzmienie rhodesa "Vintage '74", niezłe organy i przedewszystkim masa innych brzmień których w Electro nie uświadczysz. Ale jak chcesz tylko rhodes + hammond, to clavia jest jednak lepsza, głównie ze względu na sekcję drawbarów.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
- mr-hammond
pamietaj że electro 2 nie ma reverbu, pian brzmi fatalnie i bedziesz musiał dokupić zewnętrzny efekt.
I znów noszenie itd... , ja bym wolał motifa, większa uniwersalność.
I znów noszenie itd... , ja bym wolał motifa, większa uniwersalność.
...pamietaj że electro 2 nie ma reverbu, pian brzmi fatalnie i bedziesz musiał dokupić zewnętrzny efekt.
I znów noszenie itd... , ja bym wolał motifa, większa uniwersalność....
Co do uniwersalności to nie jest ona w tym przypadku kryterium wyboru. Do innych rzeczy mam inny sprzęt, a zależy mi ściśle na piano i hammondzie.
I znów noszenie itd... , ja bym wolał motifa, większa uniwersalność....
Co do uniwersalności to nie jest ona w tym przypadku kryterium wyboru. Do innych rzeczy mam inny sprzęt, a zależy mi ściśle na piano i hammondzie.
- mr-hammond
Co do uniwersalności to nie jest ona w tym przypadku kryterium wyboru. Do innych rzeczy mam inny sprzęt, a zależy mi ściśle na piano i hammondzie. ...
Jeśli chodzi o Clavie nord electro :
Hammond - tak
Piano- zdecydowanie nie
Posłuchaj brzmienia na żywo i sam oceń sekcje piano.
Raz zabrałem electro 2 na koncert i przegrałem koncert na rhodesie gdyż piano się nie nadawało i przycinało polifonie.
Sprawdź przed zakupem koniecznie.
Co do uniwersalności to nie jest ona w tym przypadku kryterium wyboru. Do innych rzeczy mam inny sprzęt, a zależy mi ściśle na piano i hammondzie. ...
Jeśli chodzi o Clavie nord electro :
Hammond - tak
Piano- zdecydowanie nie
Posłuchaj brzmienia na żywo i sam oceń sekcje piano.
Raz zabrałem electro 2 na koncert i przegrałem koncert na rhodesie gdyż piano się nie nadawało i przycinało polifonie.
Sprawdź przed zakupem koniecznie.