I od razu sie tlumacze - to nie jest tak, ze nie zajrzalem do archiwum. Zagladalem, ale niestety, moral jakis nijaki.
Swoja droga, to ciekawe, ze temat odbija sie czkawka od poczatku chyba istnienia forum, a mimo to, nie sposob stwierdzic, ze zostal wyczerpany...
Staram sie znalezc przyzwoite urzadzenie. Oczywiscie idealnie by bylo, gdybym mogl miec je wszystkie na stole i pare dni sie nimi pobawic. Oczywiscie.
Potrzebny mi przyzwoity 1 kanal dla mikrofonu, ale dajacy sobie takze rade z instrumentami - gitara, basem. Perkusji nie nagrywam. A wiec preamp, kompresor, limiter, deeser, oczywiscie phantom. Bralem pod uwage takie urzadzenia jak voicemaster - takze pro, Tlaudio 5051, dbx376, choc w tym ostatnim nie chce mi sie placic za A/D. Mikrofon to raczej na pewno bedzie Rode - model NT1000, lub byc moze NTK...
Milo by bylo, gdyby bylo to jedno urzadzenie, ale oczywiscie nie musi. Moze byc osobno preamp, osodno reszta - jezeli tylko dalej zmiesci sie to w tej przedzialce cenowej. W tej, to znaczy mniej wiecej miedzy 2 a 3 tys.zl.
Podzielcie sie prosze opiniami na temat tych urzadzen. A moze zaproponujecie cos zupelnie innego? Moze byc tansze

Paru rzeczy nie rozumiem. Gdy wydaje mi sie ze juz znalazlem to, czego szukam, okazuje sie, ze np compresor ma tylko 2 stale parametry do wyboru nachylenia, albo dwie nastawy ataku... co byc moze wystarczy nagrywajac wokal, jednak pewnie czesto moze okazac sie irytujace. Albo nie ma miekkiego kolana. Albo brak BYPASS...
Przyznam sie, ze zaczelem poszukiwania od urzadzen najtanszych - behringer, art itd., a poniewaz apetyt rosnie wraz z niepochlebnymi opiniami na jakie sie trafia, zaczelem przygladac sie omijanym dotad z daleka, znacznie drozszym urzadzeniom. I wydawalo mi sie, ze tu sprawa bedzie prosta, ze placac nie 1000zl, a np 2.5. tys znajde w koncu to, czego szukam...
W dokonaniu wyboru nie pomaga tez fakt, ze opinie na temat sprzetu na jakie trafia sie w prasie, nie maja pewnego wspolnego odniesienia. Brak jego powoduje, ze nietrudno znalezc niemal identyczne opisy dotyczace dwoch urzadzen prezentujacych zupelnie inny przedzial - glownie cenowy. I tak moge znalezc same echy-achy na temat ultragain promic 2200 i takiez same np o voicemasterze. Ba, w opisie tego drugiego mozna znalezc wytykanie pewnych bledow. Wszak to on wlasnie ma np dwie do wybory wartosci nachylenia... Ja wiem, ze czytajac takie opisy nalezy zawsze czytac miedzy wierszami cene. Ale chcialbym kiedys znalezc opis jakiegos elementu w np dbx, wytykajacy jego bledy, ale z zaznaczeniem, ze i tak nieporownywalnie lepszy od tegoz samego elementu w "gdzies tam".
Temat okazal sie moze byc zbyt wielowatkowy, jednak mam nadzieje, ze istota nie zginie gdzies po drodze - co mam kupic!
Pozdrawiam
Mariusz