Akai MPC 4000 wycofany z produkcji - dlaczego?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
SwingFellaz
Akai MPC 4000 wycofany z produkcji - dlaczego?

Post autor: SwingFellaz » wtorek 24 mar 2009, 20:23

Czy ktos ma jakies racjonalne wytlumaczenie dlaczego MPC4000 przestal byc produkowany. Jestem szczesliwym posiadaczem tego sprzetu od jakis 4 lat i powiem szczerze ze nie widze wad dla ktorych nie warto wypuszczac tego modelu na rynek. Po zakupie sprzetu w UK zauwarzylem ze jego ceny z miesiaca na miesiac szly w gore. Moze koszt produkcji przewyzszal racjonalna cene zakupu?

Pojawia sie jeszcze pytanie co z kartami razszerzajacymi jak np. IB-4ADTK (karta ADAT 2in/8out), ktora pasuje tylko do MPC4000, Z8, Z4. Myslalem o kupnie tego rozszerzenia i nie wiem czy nie bedzie za pozno.

Zbynia

Re: Akai MPC 4000 wycofany z produkcji - dlaczego?

Post autor: Zbynia » wtorek 24 mar 2009, 20:55

bo wchodzi technika komputerowa - byl za prosty sprzet ze zbyt duzymi mozliwosciami co do jakosci
teraz beda tylko nowe i nie zdziwie sie jak bedze setka pseudodidzejskich efektow a poziom mpc1000

jak widac plyta cd to standard wiec komu 24 bity i 96 kilo?
tez zaluje - przygladalem sie mpc5000 i powiem krotko - kibel

Awatar użytkownika
SwingFellaz

Post autor: SwingFellaz » wtorek 24 mar 2009, 21:16

...bo wchodzi technika komputerowa

Fakt faktem, ze na sofcie duzo latwiej zaczac kawalek. W projekcie na MPC ukladajac sekwencje perkusyjna nie mozemy w czasie rzeczywistym podmieniac sobie poszczegolnych sampli z innymi na dysku jednoczesnie sluchajac jak brzmia z pozostalymi instrumentami. Nie mozna nawet odsluchiwac sampli z dysku MPC podczas odtwarzania projektu. A wiec nie uslyszymy jak szukany snare brzmi z naszym utworem - albo utwor albo snare w glosnikach. To taki przyklad ktory dowodzi ze Reason to czasem bardzo przydatna zabawka- ja dobieram banki dzwiekow wlasnie w Reasonie i dopiero jak wiem ze wszystkie sample perkusyjne do siebie pasuja dopiero exportuje je do MPC. Nie jest to moze najszybszy tryb pracy ale jednak potem juz idzie z gorki.

9009man

Post autor: 9009man » środa 25 mar 2009, 12:06

...bo wchodzi technika komputerowa - byl za prosty sprzet ze zbyt duzymi mozliwosciami co do jakosci
teraz beda tylko nowe i nie zdziwie sie jak bedze setka pseudodidzejskich efektow a poziom mpc1000

jak widac plyta cd to standard wiec komu 24 bity i 96 kilo?
tez zaluje - przygladalem sie mpc5000 i powiem krotko - kibel...
bzdura.

na upadek mpc4000 mialo wiele czynnikow. Najwazniejszym byl upadek firmy AKAI i przejecie jej przez koncern Numark. 'Nowa' AKAI zaprzestala supportowac w ogole produkt, ktory w zasadzie w momencie pojawienia sie na polkach byl na maxa zbuggowany. OS do dzisiaj kwiczy i co najzabawniejsze nie posiada opcji, ktore AKAI reklamowalo.
Poza tym engine i seria z4/z8 okazaly sie zbyt kosztowne.

co do Twojego dissu na mpc1000....
to nie maszyna a czlowiek robi muzyke
john lee hooker jak mial 10 lat zrobil sobie instrument z pudelka na cygara, miotly i stalowego drutu.
inni maja super cuda techniki , i jakos w polandii nie najlepiej z muza (poza jazzem i klasyka)
mpc1000 z JJOS'em przewyzsza mpc4k niektorymi funkcjami, stad tez wiele osob uzywa 1000, przede wszystkim na scenie, bo jest mala i mobilna
osobiscie bedac w posiadaniu kilku modeli mpc, a w zasadzie moge powiedziec ze mialem w studio kazda mpc(przynajmniej kilka miesiecy), oprocz mpc 60mkII
moge wyrazic opinie iz mpc1000 z JJOS to udany produkt, wart ceny

peace

W

Post autor: W » środa 25 mar 2009, 12:45

bzdura.

na upadek mpc4000 mialo wiele czynnikow. Najwazniejszym byl upadek firmy AKAI i przejecie jej przez koncern Numark.
Fakt numark przejal serie Mpc i to numark wycofal 4k z produkcji, ale z tego co wiem to przejeli tylko linie mpc wiec chyba za wczesnie zeby mowic o upadku Akai? Pozatym mysle ze Zbynia ma racje wycofanie 4k to pewnie zabieg marketingowy Akai(numark) wycofali dobra 4k i zastapili ja 5k wsadzili gorsze przetworniki syntezator(marnej jakosci) zeby przyciagnac klientow ze ta mpc ma lepsze mozliwosci itp dobra promocja i pewnie sie niezle sprzedaje..

to nie maszyna a czlowiek robi muzyke
Wiec od dzis wszyscy robmy tylko i wylacznie na mpc 1000, muzyka napewno bedzie sie wtedy pręzniej rozwijała;)

mpc1000 z JJOS'em przewyzsza mpc4k niektorymi funkcjami
:O ktorymi funkcjami?....

Pozdrawiam

W

Post autor: W » środa 25 mar 2009, 12:48

Co do IB-4ADTK to mozna go znalezc czasem na ebayu

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » środa 25 mar 2009, 13:33

Co do MPC 5000 to zobaczcie co potrafi nowy OS 2.0 - jest dobrze, choćby Key Group.

MPC5000 stawia na prostotę i łatwość obsługi i w tym jest niesamowita, a zarazem ma wszystkie bajery typu kompresory, limitery,reverby, cięcie pętli na drobinki, nagrywanie audio na HD,masa gałek i sliderów poprzypisywanych do wszystkiego, bardzo niezły syntezator bazujący na świetnym Alesis Ion, które współczesnemu hip-hopowcowi są potrzebne.
Tam nie ma fajerwerków i tutaj zgoda, ale kawał funkcjonalnej i stabilnej maszyny na której zrobisz wszystko na co tylko wyobraźnia i talent Ci pozwoli.

[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 25 mar 2009, 14:50

wtedy podmieniasz na zywca jakby nigdy nic

9009 wlasnie o to mi chodzilo - napchali funkcji cala mase do tych nowych mpc - ulatwien i bajerkow...w 4k lubilem prostote i zabawe wlasnoreczna ze wszystkim

jeszcze troszke i bedziemy operowac tylko presetami a jak mowisz muzyke tworzy czlowiek.....

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 25 mar 2009, 15:08

... wtedy podmieniasz na zywca jakby nigdy nic

9009 wlasnie o to mi chodzilo - napchali funkcji cala mase do tych nowych mpc - ulatwien i bajerkow...w 4k lubilem prostote i zabawe wlasnoreczna ze wszystkim

jeszcze troszke i bedziemy operowac tylko presetami a jak mowisz muzyke tworzy czlowiek........

I z tym niestety trzeba się zgodzić i brać to pod uwagę. Swoją drogą również nie widzę nic ciekawego w MPC5000 za co miał bym wydać tyle pieniędzy. Za tą kasę można już mieć naprawdę kilka starych (niekoniecznie nowych na rynku) zabawek. Trochę z Akai jest dla mnie tak jak np. z Korgiem. Instrumenty tej firmy kończą się dla mnie na Triton Studio. Reszta jakoś mnie nie ciągnie. Ale to już niecałkiem na temat, więc zatrzymam swoje wywody.

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » środa 25 mar 2009, 22:43

... wtedy podmieniasz na zywca jakby nigdy nic

jeszcze troszke i bedziemy operowac tylko presetami a jak mowisz muzyke tworzy czlowiek........
Bajerów to moze nie napchali ale ułatwienia owszem... Ale czy nie oto chodzi? Przecież po to jest technologia żeby nam życie ułatwiała... Zreszta według mnie każda z MPC ma swoje wady i zalety... I każda jest na swój sposób wybitna
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

ODPOWIEDZ