Sonar 7 - brak sygnału

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Piotr500
Sonar 7 - brak sygnału

Post autor: Piotr500 » środa 11 mar 2009, 09:34

Witam.
Jesteście widzę profesionalistami w e-mu.
Mam problem z sonam 7. Kupiłem kartę E-MU 1212m . Po zainstalowaniu karty w komputerze ma miejsce jej poprzednika wrzystko było ok.Tylko trzaski podczas odtwarzania ale poradziłem sobie dzięki waszym wskazówkom.Problem był ze sterownikami grafiki .Poprostu się żarły -zmieniłem grafike i było wszystko ok. Grało super. Niestety z wyższycz przyczyn musiałem przewalić komputer od nowa i zonk mnie spotkał.
Grają Winamp, media player itd. Ale podczas zainstalowania Sonara 7 i pierwszego testy częstotliwości karty przeszedł test pomyslnie tylko trzy pierwsze częstotliwości do pow . 44 100 a rzy tej częstotliwości już wyskakuje " NOT RE...." no i po uruchomieniu sonara nie wychodzi sygnał na głośniki.

Jeśli mogę prosić o pomoc???
Zajmuję się muzyką od kilku lat.

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Sonar 7 - brak sygnału

Post autor: smiechu » środa 11 mar 2009, 12:11

Przeczytaj instrukcje sonara... i interfejsu... dokładnie przeczytaj...

Nikt tutaj jasnowidzem nie jest... powodow moze byc 1000... pewnie nie skonfigurowales poprawnie interfejsu lub sonara po reinstalu i tyle... a jak to sie robi to powinienes wiedziec z instrukcji...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 11 mar 2009, 12:50

norma ze tak jest - karta przeciez dziala w jednej czestotliwosci(ale potrafi przelaczac sie miedzy 44.1 i 48 ale na wyzsze tylko recznie)

ustaw w karcie 44.1 wlacz sonara ustaw mu asio i default dla nowych projektow tez na 44100khz i wszystko bedzie hulac - wszystko jest w instrukcji

latencja 10ms(nizej nie ma co)

Piotr500

Post autor: Piotr500 » środa 11 mar 2009, 12:53

...Przeczytaj instrukcje sonara... i interfejsu... dokładnie przeczytaj...

Nikt tutaj jasnowidzem nie jest... powodow moze byc 1000... pewnie nie skonfigurowales poprawnie interfejsu lub sonara po reinstalu i tyle... a jak to sie robi to powinienes wiedziec z instrukcji......
Do tej pory na poprzedniej karcie sonar wysyłał sygnał na mikser przy ustawieniach narzucaych podczaj jego instalacji i nie było z nim zadnych problemów.A po przewaleniu sysemu od nowa ten problem no i nie osiągalne częstotliwości od 44 100 w dół- a wczesniej przechodził do końca pozytywnie. Ale jeszcze powalczę .

Dzięki za zainteresowanie

Piotr500

Post autor: Piotr500 » środa 11 mar 2009, 20:40

...norma ze tak jest - karta przeciez dziala w jednej czestotliwosci(ale potrafi przelaczac sie miedzy 44.1 i 48 ale na wyzsze tylko recznie)

ustaw w karcie 44.1 wlacz sonara ustaw mu asio i default dla nowych projektow tez na 44100khz i wszystko bedzie hulac - wszystko jest w instrukcji

latencja 10ms(nizej nie ma co)...
Słuchaj zrobiłem ustawienia takie jak powinny byc zarówno w sonarze jak i w PatchMix-ie.podczas otwarcia utworu midi i próby jego odtworzenia jest cisza w głośnikach.Podczas wypuszczenia scieżki midi przez Instr.VST -dźwięk wychodzi do głośników. Czyli audio jest ok. Natomiast jest coś powalone z midi. W opcjach S7 MIDI Devices na I/O mam chasło :

A-DSP MIDI Port [EC00]

Przed przeintalowaniem systemu wszystko grało

Piotr500

Post autor: Piotr500 » środa 11 mar 2009, 21:29

......norma ze tak jest - karta przeciez dziala w jednej czestotliwosci(ale potrafi przelaczac sie miedzy 44.1 i 48 ale na wyzsze tylko recznie)

latencja 10ms(nizej nie ma co)...
Słuchaj zrobiłem ustawienia takie jak powinny byc zarówno w sonarze jak i w PatchMix-ie.podczas otwarcia utworu midi i próby jego odtworzenia jest cisza w głośnikach.Podczas wypuszczenia scieżki midi przez Instr.VST -dźwięk wychodzi do głośników. Czyli audio jest ok. Natomiast jest coś powalone z midi. W opcjach S7 MIDI Devices na I/O mam chasło :

A-DSP MIDI Port [EC00]

Przed przeintalowaniem systemu wszystko grało ...
Przełożyłem na chwilę kartę SB X-Fi platinum pożyczoną i midi na S7 odtwarza bez problemów.
Mam załamane ręce i nieprzespane dwie nocki

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 12 mar 2009, 00:12

rany gościu a co chcesz usłyszeć dając sygnał na midi out?albo podepnij tam moduł brzmieniowy albo zmien na windowsowe GM.....pisz odrazu że nie potrafi ci zagrać GM bo nie zagra jak wysyłasz na wyjście zewnętrzne na kórym nic wspólnego z GM nie ma.....

zapnij instrument sonara z GM(jest tam taki nazwy nie pamiętam) i wyslij na niego slady midi

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » czwartek 12 mar 2009, 00:15

...rany gościu a co chcesz usłyszeć dając sygnał na midi out?albo podepnij tam moduł brzmieniowy albo zmien na windowsowe GM.....pisz odrazu że nie potrafi ci zagrać GM bo nie zagra jak wysyłasz na wyjście zewnętrzne na kórym nic wspólnego z GM nie ma.....

zapnij instrument sonara z GM(jest tam taki nazwy nie pamiętam) i wyslij na niego slady midi...
Podziwiam Cie... ze ty jeszcze czytasz te bzdety na tym forum i na nie odpowiadasz... :p chociaż sam nie jestem lepszy... jednak dzieli nas dosc spora roznica w dowiadczeniu i wieku :) i dlatego sie dziwie...

Piotr500

Post autor: Piotr500 » piątek 13 mar 2009, 08:59

......rany gościu a co chcesz usłyszeć dając sygnał na midi out?albo podepnij tam moduł brzmieniowy albo zmien na windowsowe GM.....pisz odrazu że nie potrafi ci zagrać GM bo nie zagra jak wysyłasz na wyjście zewnętrzne na kórym nic wspólnego z GM nie ma.....

zapnij instrument sonara z GM(jest tam taki nazwy nie pamiętam) i wyslij na niego slady midi...
Podziwiam Cie... ze ty jeszcze czytasz te bzdety na tym forum i na nie odpowiadasz... :p chociaż sam nie jestem lepszy... jednak dzieli nas dosc spora roznica w dowiadczeniu i wieku :) i dlatego sie dziwie......
Panowie czasami każemu zdarza sie pobłądzić a zwłaszcza w momencie desperacji kiedy metody i wiedza zaczyna zawodzić lub szukamy przyczyn za wysoko.

Wcale nie chodziło o ustawienia Sonara. Bo z tymi żeczami dają sobie radę.
Problem wynikał błędu podczas przewalenia systemu. Najprościej w świecie wystąpił błąd w sterach załadowanych przez Win XP S7 nie widział wtyki GM.

Zanim, zaczniemy oceniać innych nauczmy sie jednego.: " Uczymy sie do śmierciiiiiiiiii:)

Pozdrawiam i dziekuje serdecznie za chęc pomocy.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » piątek 13 mar 2009, 09:15

Wcale nie chodziło o ustawienia Sonara. Bo z tymi żeczami dają sobie radę.
Problem wynikał błędu podczas przewalenia systemu. Najprościej w świecie wystąpił błąd w sterach załadowanych przez Win XP S7 nie widział wtyki GM.

Zanim, zaczniemy oceniać innych nauczmy sie jednego.: " Uczymy sie do śmierciiiiiiiiii:)

Pozdrawiam i dziekuje serdecznie za chęc pomocy.
Tylko że Sonar 7 ma swoją wlasną wtyczke VST - TTS... ktora ma o niebo lepsze brzmienia i mozliwosci niz windowsowy GM... nie wspominając o reszcie VST ktora jest zalączona z programem...
No chyba że tobie zależy na chamskim "midi'...

ODPOWIEDZ