Behringer BCR2000 i Nuendo

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
thc-wwa
Behringer BCR2000 i Nuendo

Post autor: thc-wwa » niedziela 01 mar 2009, 19:16

witam
niech ktoś mi powie jak skonfigurować ten kontroler tak aby sterował mixerem w nuendo . poszukiwana lista komunikatów

Awatar użytkownika
Elfuello

Re: Behringer BCR2000 i Nuendo

Post autor: Elfuello » niedziela 01 mar 2009, 21:33

buahahaha........"stać Cię" na Behringera.....i posiadasz oryginalne oprogramowanie NUENDO nie potrafiąc go skonfigurować?!;p hahahahahah.......dobre dobre.
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 01 mar 2009, 21:40

...buahahaha........"stać Cię" na Behringera.....i posiadasz oryginalne oprogramowanie NUENDO nie potrafiąc go skonfigurować?!;p hahahahahah.......dobre dobre....
A czemu nie założysz np. "że dostał od wujka z USA ?". Po co się czepiasz?
drummer

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » niedziela 01 mar 2009, 21:50

Zapewne wujek zna się na oprogramowaniu muzycznym (a jeśli nie to i tak by na ślepo nie znał takiej firmy jak Steinberg).....i postanowił kupić najlepszą wersję ze stajni Steinberg w prezencie, która wymaga doświadczonych użytkowników...i jak widać na przykładzie do kogo soft trafi łz tym behringerem - podstawa:) Aj....szkoda tematu. Po prostu rozweselił mnie temat i tyle. Koniec off topicu.
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 01 mar 2009, 22:03

Po prostu rozweselił mnie temat i tyle. Koniec off topicu....
Dla mnie jest tu wiele takich "wesołych" tematów, tak wesołych że się chce pawia puścić.
Akurat dzisiaj zapuściłem się w ankiety i co znalazłem? Temat dot. pirackiego oprogramowania. Aż 50% (około) ankietowanych przyznało że je akceptuje. Często się tu czyta podobne domniemania, więc pierwszy (akurat Twój) post w tej sprawie też mnie trochę rozbawił. Nie wnikam jaka jest prawda, autor się nie wypowiadał skąd ma ten program i szczerze mówiąc nie interesuje mnie to. To jego sprawa i jego sumienie. A gdyby jednak dostał od wujka to zwyczajne gościa skasowałeś.

pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 01 mar 2009, 22:05

Inną sprawą jest, że forma:

witam niech ktoś mi powie ...

najzwyczajniej skazuje temat na jego ominięcie
drummer

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » niedziela 01 mar 2009, 22:33

przepraszam za formę, macie rację jest nieładna .
więc spytam się jeszcze raz :)
czy można prosić urzytkowników tego forum o odpowiedź na następujące pytanie.
jak skonfigurować bcr2000 by ustawić go jako kontroler mixera w nuendo?
co do orgynalności softu niepowinienem się wypowiadać. gdyż mamy wśród nas jasnowidza :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 02 mar 2009, 02:28

Jeśli nie masz gotowego pliku z konfiguracją, to pozostaje MIDI learn. Można to przeprowadzić w jedną lub w drugą stronę, bo zarówno Nuendo jak i sterownik Behringera mają funkcję uczenia. Procedura jest może i żmudna, ale pozwala precyzyjnie poustawiać wszystkie przyporządkowania według indywidualnych upodobań. W jednym i w drugim przypadku jest to opisane w instrukcji.

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » poniedziałek 02 mar 2009, 08:18

dzięki MB chodzi jednak o to że ja umiem przydzielic konkretne komunikaty do konkretnej gałki z VSTI nie ma problemy ponieważ w manualach są podane komunikaty CC a nie wiem poprostu jakie komunikaty przydzielić by obsługiwać mixer. siędzę czytam te pdf'y ale ma juz ochotę popsuc telewizor "prawym jakckowskim" :) potrzebuję jakiegoś spisu komunikatów a niemogę się do niego dogrzebać . HELP

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 02 mar 2009, 10:51

Nie wiem, jak to teraz jest w Nuendo i nie wiem, którą masz wersję, ale kiedyś było to podobnie jak w Cubase, to znaczy w panelu urządzeń sterujących (Device Setup) trzeba było utworzyć konfigurację urządzenia typu Generic Remote, a potem żmudnie podefiniować indywidualne kontrolery. Najważniejsza wiadomość: nie ma z góry zdefiniowanych komunikatów MIDI, które sterują poszczególnymi funkcjami miksera. Ty je definiujesz jak chcesz.

W górnym okienku określasz nazwę kontrolera, przypisujesz mu komunikat MIDI (i tutaj działa MIDI learn, czyli po aktywacji pola pojawia się nazwa komunikatu ostatnio odebranego, więc wystarczy podświetlić i ruszyć gałką na podpiętym sterowniku). W dolnym okienku do tego kontrolera przypisujesz jedną z funkcji miksera (jest rozwijana lista tych funkcji. Proste jak drut, tylko pracochłonne.

ODPOWIEDZ