alesis multimin 16 usb + karta dzwiękowa
witam posiadam alesisa multimix 16 usb niestety spłaszcza on dźwięk niesamowicie , wpajano mi ,że to jest sprawa miksu , ale niestety problem tkwi w czym innym. ok może takie rozwiązanie ,a co by było jakbym to tego alesisa dokupił dobrą kartę dzwiękową na usb (od razu proszę o jakieś propozycje), teraz cały sygnał z miksera zgrywa mi od razu na dysk ,niby ten mikser posiada już kartę dźwiękową i to bardzo dobrą tak jak mówił mi sprzedawca ;), czy taki zakup poprawił by jakość dźwięku czy raczej mimo tego dźwięk został by przetworzony w alesisie ,i nie uległ by zmianie po przejściu przez kartę dzwiękową
Re: alesis multimin 16 usb + karta dzwiękowa
zgrywasz na komputer z sumy czy poszczególne ścieżki ?
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl
tzn napiszę tak żeby było jasne podłączam mikser do kompa za pomocą usb i np jak nagrywam perkusję to każda ścieżka jest nagrywana osobno, napisz mi w czym jest różnica jak nagrywam z sumy czy poszczególne ścieżki ,zapewne jak z sumy to karta dźwiękowa zda egzamin ? a jak poszczególne ścieżki to chyba muszę pomyśleć o zmianie interfejsu :)
Co to znaczy, że spłaszcza dźwięk? Każdy osobny ślad brzmi źle, suma, czy Tówj miks brzmi płasko? Nagrywałem na Alesisie i może nie jest to wzorcowe urządzenie, ale raczej ograniczeniem są umiejętności muzyków i realizatora niż samego sprzętu.
Nie widzę najmniejszego sensu dokupowania kolejnego interfejsu do tego zestawu.
Nie widzę najmniejszego sensu dokupowania kolejnego interfejsu do tego zestawu.
napiszę tak , alesis zgrywa wszystko ładnie czyściutko po miksie gitary ,basu czy też perkusji (która wychodzi najlepiej) wydaje się że wszystko brzmi świetnie porównuję brzmienie z innymi nagraniami zespołów, ale niestety nie ma w tym dynamiki , mam program sony acid 6.0 nie wiem może mam słabe pluginy , wiem jedno kiedyś znajomi nagrywali się na karcie soud blaster live 4 i mikrofon shur beta sm58 i to co zostało zarejestrowane bez miksu oczywiście , miało odrazu większą dynamikę niż to co wychodzi z alesisa , ja do nagrywania gitary używam shura sm57 więc nie jest to wina mojego mikrofonu, najlepiej będzie jak sobie posłuchasz te kawałki które nagrałem na stronie www.awaria.org w dziale mp3 są do ściągnięcia kolędy w wersji ostrej :) napisz mi proszę czy to jest wina miksu czy sprzętu , z góry wielkie dzięki , bo już nie wiem co robić ,
Ani interfejs, ani mikser ani mikrofon, nie ma nic wspolnego z brakiem dynamiki
Poczytaj sobie wszystkie watki o nagrywaniu pery... ostatnio byl jeden... nagranie swietnie brzmiacego materialu to nie jest kwestia posiatwienia mikrofonu, nagrania i jakiegos tam zmiksowania...
W przypadku pery jest to sztuka bardzo trudna i problem zaczyna sie juz na etapie samego muzyka, ustawienia mikrofonow, pomieszczenia itd...
A ze miks slaby i slychac ze nie za bardzo wiesz co z nagranym materialem zrobic to juz inna sprawa...
Ucz sie i trenuj... sluchaj i wyciagaj wnioski... to wcale nie jest taka latwa sztuka jak sie wielu osobom wydaje...
I zostaw sprzet w spokoju... bo on tu nie ma nic do rzeczy...

Poczytaj sobie wszystkie watki o nagrywaniu pery... ostatnio byl jeden... nagranie swietnie brzmiacego materialu to nie jest kwestia posiatwienia mikrofonu, nagrania i jakiegos tam zmiksowania...
W przypadku pery jest to sztuka bardzo trudna i problem zaczyna sie juz na etapie samego muzyka, ustawienia mikrofonow, pomieszczenia itd...
A ze miks slaby i slychac ze nie za bardzo wiesz co z nagranym materialem zrobic to juz inna sprawa...
Ucz sie i trenuj... sluchaj i wyciagaj wnioski... to wcale nie jest taka latwa sztuka jak sie wielu osobom wydaje...
I zostaw sprzet w spokoju... bo on tu nie ma nic do rzeczy...