Dyskietki 2dd w Win XP
witam. w mojej mpc posiadam czytnik dyskeitek 2dd, gdy formatuje ją w mpc i wszystko przebiega pieknie po wlozeniu takowej dyskietki do stacji (usb) w laptopie system pyta czy ją sformatowac.. nawet gdy probuje ja sformatowac wyskakuje błąd. czy xp nie czyta dyskietek 2dd? czy rozwiazaniem bedzie zainstalowanie win 98 na oddzielnym dysku? dziekuje za pomoc
Re: Dyskietki 2dd w Win XP
Problem raczej leży w formatowaniu dyskietki. Spróbuj programem WinImage wczytać zawartość dyskietki. Również wgrywanie jest wskazane przez ten program, poprzez przeciąganie i upuszczanie. Program nie jest darmowy i warto zapoznać się z instrukcją, ponieważ nie jest intuicyjny.
[addsig]
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
...Problem raczej leży w formatowaniu dyskietki. Spróbuj programem WinImage wczytać zawartość dyskietki. Również wgrywanie jest wskazane przez ten program, poprzez przeciąganie i upuszczanie. Program nie jest darmowy i warto zapoznać się z instrukcją, ponieważ nie jest intuicyjny.
...
dzieki za pomoc.
probowalem juz kiedys przejsc ten problem tym programem.. niestety nic z tego. po formacie dyskietki w mpc, na xpku pojawia sie prosba o sformatowanie dysku, nawet jesli sprobuje formatowac to system "nie moze dokonczyc formatowania" mysle ze problem tkwi w xp ;/
"The ability to format floppy disks to a capacity of 720 KB is not present in Windows XP. Windows XP only supports the formatting of floppies to 1.44 megabytes (MB). "
http://support.microsoft.com/kb/q302113/
myslalem o zrobieniu win 98 na oddzielnym dysku ale czy to gra warta zachodu...
pozdrawiam
...
dzieki za pomoc.
probowalem juz kiedys przejsc ten problem tym programem.. niestety nic z tego. po formacie dyskietki w mpc, na xpku pojawia sie prosba o sformatowanie dysku, nawet jesli sprobuje formatowac to system "nie moze dokonczyc formatowania" mysle ze problem tkwi w xp ;/
"The ability to format floppy disks to a capacity of 720 KB is not present in Windows XP. Windows XP only supports the formatting of floppies to 1.44 megabytes (MB). "
http://support.microsoft.com/kb/q302113/
myslalem o zrobieniu win 98 na oddzielnym dysku ale czy to gra warta zachodu...
pozdrawiam
Posiadam ATARI które wymaga formatowania dyskietek 720kb i robię to pod winimagem, wiec XP jest w stanie to zrobić. Standardowo jeżeli robić format z pod XP bez tego programu to nie ma takiej możliwości. Ciekaw jestem czy używasz oryginalnej dyskietki 720 bez dziurki?
[addsig]
[addsig]
tu nie chodzi o format tyskietki 2dd pod xp, chodzi o nagranie na nia plikow z xpka.. formata ta dyskietka dostaje w mpc a xp nie czyta tej dyskietki po formacie.
probowalem orginalną 2dd oraz taką hd z zaklejoną dziurką.
pozdrawiam, dziekuje.
pozdrawiam, dziekuje.
...tu nie chodzi o format tyskietki 2dd pod xp, chodzi o nagranie na nia plikow z xpka.. formata ta dyskietka dostaje w mpc a xp nie czyta tej dyskietki po formacie.
pozdrawiam, dziekuje....
mpc zapisuje i formatuje dyskietki w innym formacie niz windowsowski, stad xp bedzie sie pytal o format.
jezeli chcesz uzywac dyskietek sprobuj jakiegos sample konwertera, wydaje mi sie ze Extreme sample conv. posiada opcje czytania z dyskow mpc.
a jesli nie to chicken.sys translator should do the job.
a jaka wersje systemu ma twoja mpc 60 ?, czy to mpc v 1 czy 2
niektore 60'tki maja scsi, podlacz sobie zipa, zawsze wieksza pojemnosc niz dyskietki
dyskietki umarly, i to tylko kwestia czasu kiedy ich nie bedzie nawet na ebayu
pozatym nawet te z ebaya - 'nowe' czesto nie daja sie formatowac
po prostu sie rozmagnetozywuja ....
ja mam piekna kolekcje z s900 i s950 akai, wiekszosc nie dziala, ponad 60 dyskietek...
pozdrawiam, dziekuje....
mpc zapisuje i formatuje dyskietki w innym formacie niz windowsowski, stad xp bedzie sie pytal o format.
jezeli chcesz uzywac dyskietek sprobuj jakiegos sample konwertera, wydaje mi sie ze Extreme sample conv. posiada opcje czytania z dyskow mpc.
a jesli nie to chicken.sys translator should do the job.
a jaka wersje systemu ma twoja mpc 60 ?, czy to mpc v 1 czy 2
niektore 60'tki maja scsi, podlacz sobie zipa, zawsze wieksza pojemnosc niz dyskietki
dyskietki umarly, i to tylko kwestia czasu kiedy ich nie bedzie nawet na ebayu
pozatym nawet te z ebaya - 'nowe' czesto nie daja sie formatowac
po prostu sie rozmagnetozywuja ....
ja mam piekna kolekcje z s900 i s950 akai, wiekszosc nie dziala, ponad 60 dyskietek...
Formatowanie 720kb nie jest identyczne w każdym urządzeniu. Są ustawienia tego formatu bardziej przyjazne obopólnej komunikacji (urządzenie<>PC).
Zastanawiam się czy my się dobrze rozumiemy.
1) Bierzesz dyskietkę
- w przypadku oryginalnej 720 w obudowie jest jedna dziurka z przełącznikiem zabezpieczenia przed zapisem
- w przypadku zwykłej PC-towej dyskietki 1.44 trzeba jej zakleić dziurkę taśmą klejąca. Oczywiście zaklejamy tą dziurkę bez przełącznika.
Zaklejenie wymusza formatowanie DD zamiast HD.
2) Format dyskietki w AKAI
3) Odpalam Winimage i naciskam w nim symbol dyskietki z kartką lub używam skrótu klawiaturowego Ctrl+R
4) Po wczytaniu można przeciągać pliki na dysk lub utworzyć obraz.
- jeżeli się nie wczyta to sformatuj dyskietkę z pod winimage na 720kb i spróbuj nagrać pliki z AKAI i odczytać ją w winimage.
Nie otwieramy dyskietki z exploratora - czy pisząc prościej nie wchodzimy na "mój komputer". Czynności odczytywania, kopiowania i nagrywania dokonujemy w winimage.
Jeżeli wykonujesz wszystko tak jak napisałem i nadal nie można odczytać tej dyskietki to moja wiedza w tym momencie się kończy.
Pozdrawiam
[addsig]
Zastanawiam się czy my się dobrze rozumiemy.
1) Bierzesz dyskietkę
- w przypadku oryginalnej 720 w obudowie jest jedna dziurka z przełącznikiem zabezpieczenia przed zapisem
- w przypadku zwykłej PC-towej dyskietki 1.44 trzeba jej zakleić dziurkę taśmą klejąca. Oczywiście zaklejamy tą dziurkę bez przełącznika.
Zaklejenie wymusza formatowanie DD zamiast HD.
2) Format dyskietki w AKAI
3) Odpalam Winimage i naciskam w nim symbol dyskietki z kartką lub używam skrótu klawiaturowego Ctrl+R
4) Po wczytaniu można przeciągać pliki na dysk lub utworzyć obraz.
- jeżeli się nie wczyta to sformatuj dyskietkę z pod winimage na 720kb i spróbuj nagrać pliki z AKAI i odczytać ją w winimage.
Nie otwieramy dyskietki z exploratora - czy pisząc prościej nie wchodzimy na "mój komputer". Czynności odczytywania, kopiowania i nagrywania dokonujemy w winimage.
Jeżeli wykonujesz wszystko tak jak napisałem i nadal nie można odczytać tej dyskietki to moja wiedza w tym momencie się kończy.
Pozdrawiam
[addsig]
Jakimś wyjściem jest też zainstalowanie w komputerze stacji dysków DD - z jakiejś starej Amigi, Atari lub czegokolwiek, w biosach kiedyś była opcja instalacji drugiego napędu z możliwością wyboru HD/DD, jak jest teraz, nie wiem. Chociaż w Twoim przypadku chodzi jednak chyba o zupełnie inny format plików.