EMU Tracker Pre - szum (sinusoida na -90,5 db)
-
Witam na forum, to mój pierwszy post :)
Mam pytanie:
podczas nagrywania przez interface E-MU Tracker Pre, na obojętnie jakim programie, nawet przy wyciszeniu przedwzmacniaczy, nagrywa się szum:
, w kształcie dość regularnej sinusoisy, o okresie zgodnym z częstotliwościa prbkowaniana, na poziomie dokładnie -90,5 db.
co jest jego źródłem? na pewno nie jest to brumienie związane z preampami ani zakłóceniami z sieci, uziemienia itp, to wiem na pewno.
pozdrawiam, dzięki
Mam pytanie:
podczas nagrywania przez interface E-MU Tracker Pre, na obojętnie jakim programie, nawet przy wyciszeniu przedwzmacniaczy, nagrywa się szum:
, w kształcie dość regularnej sinusoisy, o okresie zgodnym z częstotliwościa prbkowaniana, na poziomie dokładnie -90,5 db.
co jest jego źródłem? na pewno nie jest to brumienie związane z preampami ani zakłóceniami z sieci, uziemienia itp, to wiem na pewno.
pozdrawiam, dzięki
Re: EMU Tracker Pre - szum (sinusoida na -90,5 db)
jesli sinusoida to nie szum...
jesli jest na -90 a w specyfikacji interfejsu dynamika przetwornikow jest wlasnie ok 90-96 dB no to jest wszystko ok...
jesli jest na -90 a w specyfikacji interfejsu dynamika przetwornikow jest wlasnie ok 90-96 dB no to jest wszystko ok...
-
...jesli sinusoida to nie szum...
jesli jest na -90 a w specyfikacji interfejsu dynamika przetwornikow jest wlasnie ok 90-96 dB no to jest wszystko ok... ...
dziękuje serdecznie, bo myślałem że może to jest ten szum cyfrowy, możliwe to ?
jesli jest na -90 a w specyfikacji interfejsu dynamika przetwornikow jest wlasnie ok 90-96 dB no to jest wszystko ok... ...
dziękuje serdecznie, bo myślałem że może to jest ten szum cyfrowy, możliwe to ?
dziękuje serdecznie, bo myślałem że może to jest ten szum cyfrowy, możliwe to ? ...
No mozna to mniejwiecej tak nazwac...
No mozna to mniejwiecej tak nazwac...
Nie, nie można tak tego nazwać, bo szum jest zjawiskiem szerokopasmowym, a skoro w widać regularną okresowość i kształt przypominający sinusoidę, to nie ma mowy o szumie. Pierwszym podejrzanym jest zawsze przydźwięk sieciowy, bo sieć energetyczna jest największym źródłem zakłóceń z uwagi na swoją rozpiętość i dość duże natężenia prądów.
A co to znaczy "okres zgodny z częstotliwością próbkowania" ?
A co to znaczy "okres zgodny z częstotliwością próbkowania" ?
-
"Pierwszym podejrzanym jest zawsze przydźwięk sieciowy"
odpada, nie możliwe,
taki przydźwięk ma częstotoliwość 50 hz lub podobną, i jego charakter jest mi doskonale znany, podobnie jak nam wszystkim, bo każdy z nas miał kiedyś problemy z siecią, uziemieniem itd.
"A co to znaczy okres zgodny z częstotliwością próbkowania" ?...
przy powiększeniu widoku nagrania do dużych rozmiarów, gdzie widoczne są już poszczególne sample ( w cooledicie kwadraciki zielone na czarnym tle :)))
sinusoisa pzrechodzi pzrez zero przy każdym z nich, tzn: próbka: i sinusoida i idzie w górę, następna próbka: sinusoida idzie w dół, następna próbka: w górę, itd.
oczywiście wystarcy lekko oddalić widok i już zapis wygląda jak idealnie regularny pasek szumu, o poziomie -90,5 db.
odpada, nie możliwe,
taki przydźwięk ma częstotoliwość 50 hz lub podobną, i jego charakter jest mi doskonale znany, podobnie jak nam wszystkim, bo każdy z nas miał kiedyś problemy z siecią, uziemieniem itd.
"A co to znaczy okres zgodny z częstotliwością próbkowania" ?...
przy powiększeniu widoku nagrania do dużych rozmiarów, gdzie widoczne są już poszczególne sample ( w cooledicie kwadraciki zielone na czarnym tle :)))
sinusoisa pzrechodzi pzrez zero przy każdym z nich, tzn: próbka: i sinusoida i idzie w górę, następna próbka: sinusoida idzie w dół, następna próbka: w górę, itd.
oczywiście wystarcy lekko oddalić widok i już zapis wygląda jak idealnie regularny pasek szumu, o poziomie -90,5 db.
..."Pierwszym podejrzanym jest zawsze przydźwięk sieciowy"
odpada, nie możliwe,
...
i nierzadko pelno harmonicznych, czesto o wyzszym poziomie niz ton podstawowy, o czym juz niekoniecznie kazdy wie
odpada, nie możliwe,
...
i nierzadko pelno harmonicznych, czesto o wyzszym poziomie niz ton podstawowy, o czym juz niekoniecznie kazdy wie
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
to raczej niemożliwe, jak mają to być harmoniczne, jeśli nie ma ich żródła ?
szum to czyściutka sinusoida, zrobiłem screnshota i wrzuciłem na swój serwer, poniżej link, jak wygląda ten szum
http://www.jedrzejkubiak.com/szum.html
szum to czyściutka sinusoida, zrobiłem screnshota i wrzuciłem na swój serwer, poniżej link, jak wygląda ten szum
...to raczej niemożliwe, jak mają to być harmoniczne, jeśli nie ma ich żródła ?
...
Gdzie Ty tam widzisz sinus???
...
Gdzie Ty tam widzisz sinus???
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
no nie podam ci, kurka, wzoru na tą krzywą, ale przecież wiadomo o co chodzi :))
czy to szum od procesora ?
czy to szum od procesora ?