Witam,
szukam osób, które posiadają/posiadały moduł brzmieniowy ALESIS NANOSYNTH. To małe pudełko kryje w sobie wiele zagadek... Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jakiego programu mogę użyć do wydobycia brzmień ukrytych w pamięci, do której nie ma dostępu z panela?
Czy niektóre z tych brzmień można wgrać do pamięci podręcznej?
byłbym wdzięczny za pomoc.
Alesis NanoSynth
www.uweampler.com
Yamaha sk-10
Roland sh-201
Alesis Nanosynth
Yamaha sk-10
Roland sh-201
Alesis Nanosynth
Re: Alesis NanoSynth
...Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jakiego programu mogę użyć do wydobycia brzmień ukrytych w pamięci, do której nie ma dostępu z panela?...
Normalnie ręce opadają, toż w sieci NanoSynth wciąż ma się wręcz znakomicie i nie dziwota, bo to mocno fajne pudełko
:
- Alesis NanoSynth Editor/Librarian and Virtualizer
- SoundTower NanoSynth SoundEditor
- Alesis Manuals & Documentation
- Alesis NanoSynth DataDump
- doskonały(!) nieoficjalny serwis Alesis Synthesizers.
A tak przy okazji, mówi Ci coś Alesis QS6? Może zainteresuj się bliżej tym modelem w odniesieniu do NanoSynth'a
.
[addsig]
Normalnie ręce opadają, toż w sieci NanoSynth wciąż ma się wręcz znakomicie i nie dziwota, bo to mocno fajne pudełko

- Alesis NanoSynth Editor/Librarian and Virtualizer
- SoundTower NanoSynth SoundEditor
- Alesis Manuals & Documentation
- Alesis NanoSynth DataDump
- doskonały(!) nieoficjalny serwis Alesis Synthesizers.
A tak przy okazji, mówi Ci coś Alesis QS6? Może zainteresuj się bliżej tym modelem w odniesieniu do NanoSynth'a

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Dzięki,
zapomniałem dodać, że myślałem o jakimś freeware
. Ale teraz nabieram pewności (większość tych linków już odwiedzałem), że jakiśtam wydatek mnie nie ominie :)
co do QS-6 słyszałem, że Nanosynth to jakby tenże, tyle że bez klawiatury. A ja właśnie celowo szukałem małego (i niedrogiego) modułu.
Może mógłbyś mi pomóc również w jeszcze jednej kwestii?
Otóż obsługuję Nanosyntha poprzez inny syntezator (roland sh-201). Czasami służy mi on jako klawiatura sterująca do Nanosyntha, czasami jako syntezator, a czasami layeruję oba. Problem polega na tym, że jeśli zmieniam patch w syntezatorze automatycznie zmienia się patch w Nanosynth (w efekcie muszę znowu ustawiać brzmienie w Nanosynth, a na żywo czasem nie wystarcza czasu). Tak się dzieje, kiedy mam w Nanosynth ustawiony Midi Channel 1. Ale jeśli ustawię Midi Channel na którąkolwiek z pozostałych pozycji (2-16) - to znowu gałki brzmień na Nanosynth nie działają w ogóle.
Chodzi mi o to, żeby zmiany patchów w SH-201 nie rzutowały zmianą brzmień w Nanosynth...
Zapewne to pytanie zahacza o coś, co jest dla mnie terra incognita (czyli zagadnienia z zakresu MIDI
)
Ale może łopatologicznie uda mi się udzielić pomocy bez potrzeby zgłębiania tej przerażającej dziedziny?
[addsig]
zapomniałem dodać, że myślałem o jakimś freeware

co do QS-6 słyszałem, że Nanosynth to jakby tenże, tyle że bez klawiatury. A ja właśnie celowo szukałem małego (i niedrogiego) modułu.
Może mógłbyś mi pomóc również w jeszcze jednej kwestii?
Otóż obsługuję Nanosyntha poprzez inny syntezator (roland sh-201). Czasami służy mi on jako klawiatura sterująca do Nanosyntha, czasami jako syntezator, a czasami layeruję oba. Problem polega na tym, że jeśli zmieniam patch w syntezatorze automatycznie zmienia się patch w Nanosynth (w efekcie muszę znowu ustawiać brzmienie w Nanosynth, a na żywo czasem nie wystarcza czasu). Tak się dzieje, kiedy mam w Nanosynth ustawiony Midi Channel 1. Ale jeśli ustawię Midi Channel na którąkolwiek z pozostałych pozycji (2-16) - to znowu gałki brzmień na Nanosynth nie działają w ogóle.
Chodzi mi o to, żeby zmiany patchów w SH-201 nie rzutowały zmianą brzmień w Nanosynth...
Zapewne to pytanie zahacza o coś, co jest dla mnie terra incognita (czyli zagadnienia z zakresu MIDI

Ale może łopatologicznie uda mi się udzielić pomocy bez potrzeby zgłębiania tej przerażającej dziedziny?
[addsig]
www.uweampler.com
Yamaha sk-10
Roland sh-201
Alesis Nanosynth
Yamaha sk-10
Roland sh-201
Alesis Nanosynth
...Chodzi mi o to, żeby zmiany patchów w SH-201 nie rzutowały zmianą brzmień w Nanosynth...
To proste, weź instrukcję od SH-201, doczytaj i zrób tak, aby nie wysyłał na zewnątrz komunikatów MIDI PC (Program Change).
[addsig]
To proste, weź instrukcję od SH-201, doczytaj i zrób tak, aby nie wysyłał na zewnątrz komunikatów MIDI PC (Program Change).
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
......Chodzi mi o to, żeby zmiany patchów w SH-201 nie rzutowały zmianą brzmień w Nanosynth...
...
Rzeczywiście banał.
dzięki :)
...
Rzeczywiście banał.
dzięki :)
www.uweampler.com
Yamaha sk-10
Roland sh-201
Alesis Nanosynth
Yamaha sk-10
Roland sh-201
Alesis Nanosynth