TC Konnekt Live - stabilność

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Krzyśko!
TC Konnekt Live - stabilność

Post autor: Krzyśko! » czwartek 15 sty 2009, 12:50

Jak to jest ze stabilnością TC Konnekt Live?
Czy nowe sterowniki poprawiły sytuację czy dalej są jakieś problemy?

Pytam bo ten interfejs można dostać już za 1500 zeta, więc się zastanawiam... Będzie pracował na PC i maku.

Pozdroofka!
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
Elfuello

Re: TC Konnekt Live - stabilność

Post autor: Elfuello » czwartek 15 sty 2009, 13:14

Przede wszystkim jakie nowe sterowniki?! Jak na razie to sa beta, ktore nie sa tak swieze, ale daja rade. Odnosnie stabilnosci to nie zauwazylem zadnych anomalii podczas pracy. No i ta cena to fajna sprawa.....warto kupic nawet za samo DSP, ktore naprawde jest rewelacyjne (vst) i przy sprawnym uchu da nam rasowy sound.

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » czwartek 15 sty 2009, 13:26

...Przede wszystkim jakie nowe sterowniki?! Jak na razie to sa beta, ktore nie sa tak swieze, ale daja rade. Odnosnie stabilnosci to nie zauwazylem zadnych anomalii podczas pracy. No i ta cena to fajna sprawa.....warto kupic nawet za samo DSP, ktore naprawde jest rewelacyjne (vst) i przy sprawnym uchu da nam rasowy sound.

...
Nowe czyli następne po tych, co sprawiały problemy... Źle się wyraziłem... ;) a brzmienie i preampy to wysoka półka czy raczej średnia?

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 15 sty 2009, 16:07

Wejdz na moja strone studiatutaj i posluchaj 2 pierwszych utworow. Calkowicie zrobione i nagrane na TC. Jakosc przetwornikow....ta karta normalnie kosztuje okolo 3000zl....a ze byl moment promocji od dystrybutora....a gdzieniegdzie da sie zalatwic taniej to sam sobie odpowiedz. Ja sciagnalem specjalnie z USA (za bardzo dobra cene)....pracowalem w sklepie muzycznym, testowalem wiele kart....i moge smialo powiedziec, ze jakosc tej karty jest niesamowita. Jedyny problem to latencja przy korzystaniu z VST, ale karta splaca to jakoscia.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » czwartek 15 sty 2009, 17:22

no właśnie... latencja w konnektie...to morze być naprawdę dużym problemem biorąc pod uwagę że obecnie w 70% twórczość komputerowa jest oparta właśnie na VST... ot co piszą o Duecie dla porównania: Apogee has long been known for its high quality converters and more recently for working closely with Apple to make some of the best native based systems with extremely low latency and performance once only associated with DSP based systems like Pro Tools HD.
brzmi imponująco prawda?
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » poniedziałek 19 sty 2009, 13:05

...Wejdz na moja strone studiatutaj i posluchaj 2 pierwszych utworow. Calkowicie zrobione i nagrane na TC. Jakosc przetwornikow....ta karta normalnie kosztuje okolo 3000zl....a ze byl moment promocji od dystrybutora....a gdzieniegdzie da sie zalatwic taniej to sam sobie odpowiedz. Ja sciagnalem specjalnie z USA (za bardzo dobra cene)....pracowalem w sklepie muzycznym, testowalem wiele kart....i moge smialo powiedziec, ze jakosc tej karty jest niesamowita. Jedyny problem to latencja przy korzystaniu z VST, ale karta splaca to jakoscia.
...
A czy można zrobić tak, że kompresor i reverb słyszysz podczas nagrywania np wokalu? I nagrywasz tylko z kompresorem? Cena jest bardzo fajna i ładnie też wygląda ta karta...

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » poniedziałek 26 sty 2009, 21:10

...Przede wszystkim jakie nowe sterowniki?! Jak na razie to sa beta, ktore nie sa tak swieze, ale daja rade. Odnosnie stabilnosci to nie zauwazylem zadnych anomalii podczas pracy. No i ta cena to fajna sprawa.....warto kupic nawet za samo DSP, ktore naprawde jest rewelacyjne (vst) i przy sprawnym uchu da nam rasowy sound.

...
Czy najnowsze sterowniki (2.1) załatwiają sprawę problemów? (wieszanie się karty, gubienie kanałów MIDI itp...) pod maka i peceta... czy tylko na starych sterownikach działy się cuda?

perfektsound

Post autor: perfektsound » czwartek 29 sty 2009, 14:01

......ta karta normalnie kosztuje okolo 3000zl....a ze byl moment promocji od dystrybutora....a gdzieniegdzie da sie zalatwic taniej to sam sobie odpowiedz. Ja sciagnalem specjalnie z USA (za bardzo dobra cene)....pracowalem w sklepie muzycznym, testowalem wiele kart....i moge smialo powiedziec, ze jakosc tej karty jest niesamowita. Jedyny problem to latencja przy korzystaniu z VST, ale karta splaca to jakoscia.
...

3 tysiace? To chyba tylko w Polsce ze wzgledu na pazernosc dystrybutorow/sklepow. Ja kupuje w Niemczech i generalnie takich cen tam nie widzialem :)
Live jest w tej chwili wyprzedawany bo firma sama sobie strzelila samoboja - ta karta to technicznie to samo co Konnekt 24d, z jego wadami i zaletami.
Z tego co widac na forach, to u pecetowcow zdecydowanie lepiej ta karta sie sprawuje niz u Makowcow. Ale moze nastepne stery beda lepsze?
Ja kupilem Konnekta jeszcze dwie edycje sterow wstecz i trzeba przyznac ze kazda kolejna edycja sterow i firmwaru jest lepsza. Ale to wciaz beta, czyli sie buli za karte i jeszcze sie jest za friko krolikiem doswiadczalnym :D

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
Puffball

Post autor: Puffball » poniedziałek 02 mar 2009, 09:03

Używam TC Konnekt Live'a już rok.Laptop HP Compaq 6510b Winda XP. Załadowałem najnowsze stery i dopiero wtedy uslyszałem słynne Fabriki C i R (wczesniej cisza). Brzmienie super. Ale ze stabilnością nie za dobrze niestety. Ni z tego ni z owego karta potrafi się odłączyć i to w trakcie pracy. Wtedy trzeba restartować kompa, szukałem różnych rozwiązań problemu - niestety nic nie podziałało. Pracuję na Abletonie. Tutaj w zakładce z opcjami jest tak zwany "test tone". Kiedy go włączam dźwięk jest przerywany i z dropami. Już to świadczy chyba że jest jakiś problem z kartą. Potem w trakcie pracy niby większych problemów nie ma, ale wydajność jest według mnie słaba jak na kartę tego typu i jak na kompa z takim procesorem (Intel Core 2 Duo 2.0 i pamięcią 4 GB). W zyciu nie zdecydowałbym się na wystepy z taką kartą Live - a przeciez chyba do tego została wyprodukowana.
Pozdro

Jestem dziennikarzem radiowym. Od czasu do czasu robię muzykę dla teatru.

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » poniedziałek 02 mar 2009, 09:42

Widzisz, tutaj nie chodzi o samą kartę Konnekt, lecz problem leży po stronie Twojego FireWire. Niestety TC jest szalenie wrażliwe na zakłócenia np. lodówki;)....i także na chipsety nec. Po zakupie karty firewire, najtańszej, by było śmiesznie....problemy zniknęły. Odnośnie notebooka.....także działa mi bezproblemowo. Cóż...każdy pecet jest inny i dlatego MACi mają przewagę ze stabilnością, bo producent mógł potestować zaledwie na paru modelach, a na PC byłoby to niemożliwe;)

ODPOWIEDZ