AKG C12 - bardzo stary mikrofon

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Mr.Lee
AKG C12 - bardzo stary mikrofon

Post autor: Mr.Lee » poniedziałek 12 sty 2009, 10:58

Witam Koledzy!
Ostatnio w dziwnych okolicznościach stałem się posiadaczem tego zabytkowego mikrofonu. Datę produkcji określam po lampie (6072) na rok 1956. Jak by nie patrzeć to zabytek. Jest w niezłym stanie wizualnym. Brakuje mu w środku kilku rezystorów i transformatora wyjściowego. Schemat znalazłem w necie więc nie będzie problemów.
W oryginale był do niego zewnętrzny zasilacz z regulacją charakterystyki.
I teraz moje pytanie do was. Czy warto zająć się reanimacją tego mikrofonu? Czy ktoś słyszał może jak on brzmi? Zdaję sobie sprawę że jest to Retro ale może jest w nim coś ciekawego co wnosi do nagrania!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
igs

Re: AKG C12 - bardzo stary mikrofon

Post autor: igs » poniedziałek 12 sty 2009, 11:32

Czesc,

Na pewno warto. To klasyk nad klasykami. Jeżeli nie poradzisz sobie sam z tym - oferuję swoją pomoc. Jeżeli nie zależy Ci na tym sprzęcie chętnie go odkupię.

[addsig]
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 12 sty 2009, 11:34

jak cholera warto! - slyszalem to w akcji

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » poniedziałek 12 sty 2009, 11:39

Dzięki Koledz
Grembo gdybyś mógł mi coś bliżej o nim napisać. lubię bardzo brzmienie Vintage, ale co do mikrofonów to jestem w tym zielony. Lampa na pewno ociepli brzmienie i doda trochę harmonicznych (to jednak prawdziwa lampa). Ale gdybyście znali jakieś produkcje na tym mikrofonie to chętnie posłucham.
pozdrawiam!

PS. Widzę że mam poważny problem.

cezex

Post autor: cezex » poniedziałek 12 sty 2009, 11:48

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » poniedziałek 12 sty 2009, 11:48

Na początek proponuję, byś rozebrał ten mikrofon i zobaczył dokładnie czego brakuje. Przede wszystkim, czy jest w środku oryginalna kapsuła. Jeśli mógłbyś zrobić jakieś foty to pomogło by to też w rozeznaniu sprawy. Niestety, oryginalne trafo jest z pewnością niedostępne. Jestem jednak pewien, że można coś tam dopasowac z Lundahla czy czegoś podobnego. Brakujące rezystory nie stanowią problemu. Zasilacz też się dorobi lub dokupi. Wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć na remont tego sprzętu.
[addsig]
www.igsaudio.pl

TeeR

Post autor: TeeR » poniedziałek 12 sty 2009, 12:11

ale co do mikrofonów to jestem w tym zielony.

Jeśli jesteś zielony w mikrofony to poradzę jeszcze, żeby w środku dotykać mniej niż więcej. Spotkałem agenta, który umył denaturatem membranę w Neumannie...

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » poniedziałek 12 sty 2009, 12:16

Chłopaku, toż to "święty graal" mikrofonów !!! To prawdziwy skarb !!! POD ŻADNYM POZOREM NIE SPRZEDAWAJ GO !!! Jak go naprawisz i wstawisz części, możesz nawet 20 tyś za niego dostać. Widzę że nie bardzo kumasz się na rzeczy, więc od razu Ci powiem - możesz trafić na cwaniaków, którzy za wszelką cenę będą go chcieli kupić. Oferować kwoty wydający Ci się duże jak na stary nie-działająct lampiak, ale jego szacowana wartość jest kosmiczna. Ewentualnie wyślij go IGS-owi do naprawy ( nie dawaj nikomu "przypadkowemu" ), dobrze mu zapłać i ciesz się potężnym WOW FACTOR w swoim studiu. Acha, i zanim gdziekolwiek go wyślesz do naprawy - spisz numery seryjne kapsuły i innych podzespołów. Nigdy nie wiadomo, one w Polsce niezmiernie rzadko się zdarzają, a wielu mogą łapy zaświerzbić
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » poniedziałek 12 sty 2009, 12:32

No to teraz jestem w kropce!
Kapsuła jest w bardzo dobrym stanie jak by z fabryki. Denaturatu nie mam zamiaru stosować :). To delikatne rzeczy wiec nie mam zamiaru dotykać tego czymkolwiek. Zastanawiam się czy stosując nowe niskoszumne rezystory nie zabiorę brzmieniu uroku. no i ten trafo. A poza tym nie wiem czy on w ogóle działa. Ma złacze 9 pinowe i pozostaje jeszcze kwestia tego urządzenia zewnetrznego. Chyba skorzystam z pomocy IGS'a. Nie chce czegoś spalić a poza tym nie dysponuje odpowiednim sprzętem pomiarowym.
Druga sprawa która mnie gryzie to czy wykorzystam jego możliwości. Może lepiej było by go sprzedać komuś kto zrobi z tego użytek. Bo u mnie w studio użycie tego mikrofonu jest porównywalne z zastosowaniem felg za 20 tyś w maluchu za 600zł. Dzięki koledzy za rady.

cezex

Post autor: cezex » poniedziałek 12 sty 2009, 12:46

... Bo u mnie w studio użycie tego mikrofonu jest porównywalne z zastosowaniem felg za 20 tyś w maluchu za 600zł ...
A tego nie rozumiem, zdobyłeś taki skarb i mówisz, że Ci się nie przyda?
No chyba, że się obywasz w ogóle bez mikrofonów....

ODPOWIEDZ