Witam serdecznie!
Jestem posiadaczem syntezatora Juno-Stage i klawiatury/kontrolera midi Xboard61. Chciałbym aby te dwie klawiatury były od siebie niezależne tzn w Juno-Stage wybieram brzmienia niezależnie od kontrolera i odwrotnie w Xboard'zie programuje pod przyciskami (mam ich 16) różne brzmienia przydatne. zaprogramować brzmienia w Xboardzie potrafię bez problemu - na dany przycisk przypisuje bank i numer brzmienia do który ma się odezwać po naciśnięciu przycisku lecz problem w tym że w Roland juno Stage też włąncza się to samo brzmienie co wybiorę za pośrednictwem kontrolera Xboard61.
Proszę Was o podpowiedź co mogę zrobić - jest to nowość na Polskim (Roland Juno-Stage) rynku i sadze że inni też będą mieli podobny problem.
Z góry dziękuję pozdrawiam, Piotr!
Roland Juno=Stage + Xboard61
-
Roland Juno-Stage, Xboard61
Re: Roland Juno=Stage + Xboard61
Przyznam że nie rozumiem? Jakie brzmienia, jakie banki?
Jeżeli mają być niezależne, to po co są połączone?
Jeżeli mają być niezależne, to po co są połączone?
-
Więc chodzi oto aby Juno Stage był klawiaturką gdzie gram np. na pianinie a podłączoną klawiaturą (kontrolerem) mógłbym na odzielnym kanale ustwić sobie "pod przyciskiem" inne solowe brzmienia które bym dogrywał do pianina. Wybrałem oddzielny kanał w kontrolerze/klawiaturze MIDI lecz efekt końcowy jest taki że brzmienia przłanczają się również na wyświetlaczu w Juno Stage i na dwóch klawiaturach mam to samo niepotrzebnie brzmienie.
Proszę o pomoc - Piotr
Proszę o pomoc - Piotr
...Więc chodzi oto aby...
To może napisz wreszcie jak to fizycznie podłączyłeś. To nie jest forum żadnych cholernych wróżów-niewidów.
To może napisz wreszcie jak to fizycznie podłączyłeś. To nie jest forum żadnych cholernych wróżów-niewidów.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
Więc Juno-stage podłączyłem z Xboardem poprzez kabel MIDI z juno stage In MIDI do Xboard OUT MIDI. zaprohramowałem brzmienia na 16 kanale w Xboardzie pod 16 przyciskami (ózne brzmienia) i tyle.
Wszystko by było dobrze gdyby nie fakt że główne brzmienie w Juno stage jest takie same jak wybiore za pośrednictwem xboarda.
Pozdrawiam, Piotr!
Wszystko by było dobrze gdyby nie fakt że główne brzmienie w Juno stage jest takie same jak wybiore za pośrednictwem xboarda.
Pozdrawiam, Piotr!