Clavia Nord Modular - problem z obsługą MIDI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
koneser_konserw
Clavia Nord Modular - problem z obsługą MIDI

Post autor: koneser_konserw » środa 19 lis 2008, 21:26

witam od kilku dni mam clavie nord modular key (z pierwszej serii nie mylic z G2) kupilem interface midi-usb M-Audio midi sport uno i niestety editor wykrywa mi chwilowo tylko normda po czym go odrzuca i wyswietla sie komunikat"out of memory Open the MIDI dialog and enable the port again" no i tak mozna w nieskonczonosc przez chwile jest dobrze po czym znow odrzuca modulara. co robic prosze o pomoc.
pozdrawiam Koneser Konserw

Awatar użytkownika
astro

Re: Clavia Nord Modular - problem z obsługą MIDI

Post autor: astro » środa 19 lis 2008, 22:24

...witam od kilku dni mam clavie nord modular key (z pierwszej serii nie mylic z G2) kupilem interface midi-usb M-Audio midi sport uno i niestety editor wykrywa mi chwilowo tylko normda po czym go odrzuca i wyswietla sie komunikat"out of memory Open the MIDI dialog and enable the port again" no i tak mozna w nieskonczonosc przez chwile jest dobrze po czym znow odrzuca modulara. co robic prosze o pomoc.
pozdrawiam Koneser Konserw ...
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale Clavia Nord Modular miała dwa porty MIDI (popraw mnie jeśli się mylę). Jeden do "przesyłania nutek" drugi do obsługi syntezy (komunikacja edytor - syntezator). Oba porty MIDI muszą być podpięte (chyba). Może tu leży problem.
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
koneser_konserw

Post autor: koneser_konserw » czwartek 20 lis 2008, 11:51

......witam od kilku dni mam clavie nord modular key (z pierwszej serii nie mylic z G2) kupilem interface midi-usb M-Audio midi sport uno i niestety editor wykrywa mi chwilowo tylko normda po czym go odrzuca i wyswietla sie komunikat"out of memory Open the MIDI dialog and enable the port again" no i tak mozna w nieskonczonosc przez chwile jest dobrze po czym znow odrzuca modulara. co robic prosze o pomoc.
pozdrawiam Koneser Konserw ...
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale Clavia Nord Modular miała dwa porty MIDI (popraw mnie jeśli się mylę). Jeden do "przesyłania nutek" drugi do obsługi syntezy (komunikacja edytor - syntezator). Oba porty MIDI muszą być podpięte (chyba). Może tu leży problem....

tak jest jak mowisz nord ma MIDI in/out dla polaczenia z innymi instrumentami i PC in/out do komunikacji z editorem. Mam odpowiednio podpiete kable MIDI do odpowiednich obu portow PC in/out.Editor wykrywa norda na chwile po czym go odrzuca "ut of memory Open the MIDI dialog and enable the port again" o co chodzi?????????

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » czwartek 20 lis 2008, 12:48

Nie znam tego syntha, ale byc może jakiś bufor drivera od interface midi się zapycha. Jeśli faktycznie to jest przyczyną problemu, to można to łatwo obejść za pomocą darmowego MIDI-OX i midi yoke (wirtualne kable midi).

Po zainstalowaniu yoke pojawią się w systemie dodatkowe porty midi. W edytorze ustaw midi in/out na np. yoke 1 i yoke 2. Następnie w MIDI-OX (gdzie w razie czego masz możliwośc konfigurowania rozmiaru bufora midi dla sysex) tak zamapuj przesyłanie midi, by sygnał z yoke 1,2 trafiał do fizycznego portu midi (zdaje się napisałeś że to M-Audio).
Powinno hulać i się nie zatykać.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

ODPOWIEDZ