Alesis ION czy Roland SH-201
Witam serdecznie
Zastanawiam się nad kupnem jednego z wyżej wymienionych syntezatorów i mam do Was ogromna prośbę o doradzenie mi który byłby waszym zdaniem lepszy brzmieniowo.
Nie tworze muzyki dla pieniedzy itp. jest to moje hobby a jako że trzeba mieć coś z życia postanowiłem sprawić sobie syntezator.
Chcialbym aby mozliwe było na nim wykręcenie ciekawych padów (moga byc przydatne do trance) a także jakichś fajnych leadów (czasem lubie sie bawić w przerabianie jakichś komercyjnych producentów typu Manian czy Tune Up) wiem że do tego typu muzyki (hands-up czy jak to niektorzy nazywaja harddance) bardzo dobry jest nexus którego zreszta posiadam, ale chcialbym spróbować swoich sil na syntezatorze.
Ogólnie pytam się oto na którym z tych dwóch instrumentów można uzyskać ciekawsze dzwieki do szeroko pojętej muzyki elektronicznej.
Z demek na YouTube nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi gdyz na Alesis Ion wielu ludzi nie prezentuje demek typowo dance czy trance a z kolei na Sh 201 tez nie zobaczyłem tego co mnie interesuje( jak brzma na nich leady typu Cascada, Tune UP, De-grees itp)
Wiem ze do muzyki typowo elektroniczne dobre sa Virusy firmy Access ale ja jestem zainteresowany wycisnieciem wszystkiego co jest mozliwe z tych wymienionych przezemnie maszyn :)
Pozdrawiam serdecznie i czekam na wasze sugestie.
PS: Nie chce żeby ktoś pomyślal że potrzebuje syntezatora tylko do komercyjnej myzuki, chcę szukać nowych ciekawych brzmien ale takze miec możliwość wykręcenia tych jakie wczesniej wymienilem
Czyli jednym zdaniem co polecacie i co lepiej brzmi wg was ION czy Sh-201? (Prosze o opinie tylko o tych dwóch modelach)
Zastanawiam się nad kupnem jednego z wyżej wymienionych syntezatorów i mam do Was ogromna prośbę o doradzenie mi który byłby waszym zdaniem lepszy brzmieniowo.
Nie tworze muzyki dla pieniedzy itp. jest to moje hobby a jako że trzeba mieć coś z życia postanowiłem sprawić sobie syntezator.
Chcialbym aby mozliwe było na nim wykręcenie ciekawych padów (moga byc przydatne do trance) a także jakichś fajnych leadów (czasem lubie sie bawić w przerabianie jakichś komercyjnych producentów typu Manian czy Tune Up) wiem że do tego typu muzyki (hands-up czy jak to niektorzy nazywaja harddance) bardzo dobry jest nexus którego zreszta posiadam, ale chcialbym spróbować swoich sil na syntezatorze.
Ogólnie pytam się oto na którym z tych dwóch instrumentów można uzyskać ciekawsze dzwieki do szeroko pojętej muzyki elektronicznej.
Z demek na YouTube nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi gdyz na Alesis Ion wielu ludzi nie prezentuje demek typowo dance czy trance a z kolei na Sh 201 tez nie zobaczyłem tego co mnie interesuje( jak brzma na nich leady typu Cascada, Tune UP, De-grees itp)
Wiem ze do muzyki typowo elektroniczne dobre sa Virusy firmy Access ale ja jestem zainteresowany wycisnieciem wszystkiego co jest mozliwe z tych wymienionych przezemnie maszyn :)
Pozdrawiam serdecznie i czekam na wasze sugestie.
PS: Nie chce żeby ktoś pomyślal że potrzebuje syntezatora tylko do komercyjnej myzuki, chcę szukać nowych ciekawych brzmien ale takze miec możliwość wykręcenia tych jakie wczesniej wymienilem
Czyli jednym zdaniem co polecacie i co lepiej brzmi wg was ION czy Sh-201? (Prosze o opinie tylko o tych dwóch modelach)
-
- Kontakt:
Re: Alesis ION czy Roland SH-201
czesc,
ostatnio napaliłem się na sh201...
miałem podobny dylemat jak Ty...
albo alesis albo sh...(alesis zbieral pozytywne opinie, czego nie mozna powiedziec o rolandzie)
ale ja zdecydowalem sie na sh201
jak dla mnie jest genialny
nie bede sie rozpisywał jak leży pod paluchami tylko streszczę funkcjonalności brzmienia...
nadaje się idealnie do typowego trance'u po prostu rozj*bał mnie brzmieniem leadów i syntetycznych padów...
zakochałem się w nim
czytałem wiele negatywnych opinii o nim...
ale i tak chciałem go mieć szczególnie zainteresowało mnie brzmienie basów można wykręcić classyczny Rolandowski TB i genialny Subbass
to co potrzebowałem...
znalazłem patch do niego - ktoś zrobił na nim brzmienie rhodessów...
praktycznie genialne...
ale wracając do sprawy...
SH - ideał do psychodelicznego trance'u szczególnie jeżeli chodzi o reverby i delaye...
nadal jestem zachwycony rolandem...
jak dla mnie to bierz go... heh
[Post edytowany przez Admina w dniu 18/11/2008]
ostatnio napaliłem się na sh201...
miałem podobny dylemat jak Ty...
albo alesis albo sh...(alesis zbieral pozytywne opinie, czego nie mozna powiedziec o rolandzie)
ale ja zdecydowalem sie na sh201
jak dla mnie jest genialny
nie bede sie rozpisywał jak leży pod paluchami tylko streszczę funkcjonalności brzmienia...
nadaje się idealnie do typowego trance'u po prostu rozj*bał mnie brzmieniem leadów i syntetycznych padów...
zakochałem się w nim
czytałem wiele negatywnych opinii o nim...
ale i tak chciałem go mieć szczególnie zainteresowało mnie brzmienie basów można wykręcić classyczny Rolandowski TB i genialny Subbass
to co potrzebowałem...
znalazłem patch do niego - ktoś zrobił na nim brzmienie rhodessów...
praktycznie genialne...
ale wracając do sprawy...
SH - ideał do psychodelicznego trance'u szczególnie jeżeli chodzi o reverby i delaye...
nadal jestem zachwycony rolandem...
jak dla mnie to bierz go... heh
[Post edytowany przez Admina w dniu 18/11/2008]
http://www.myspace.com/audiophone
a te dwa typy to konkretnie z jakiegos powodu?
alesis - przedni synt.. rolanda nie macalem..
lada chwila bedzie mozna kupic blofelda kb - a moze wlasnie on jako alternatywa?
[addsig]
alesis - przedni synt.. rolanda nie macalem..
lada chwila bedzie mozna kupic blofelda kb - a moze wlasnie on jako alternatywa?
[addsig]
the Sun Personality
- Yamahauser
Manuel Reuter ( Manian), w tych projektach gl korzystal z virusa c, ale wracajac do tematu, to ja bym stawial na Rolanda SH-201 moim zdaniem to bardzo fajny synt , i ma to co do muzyki trance bardzo Ci sie przyda czyli supersaw, z tej fali naprawde fantastyczne pady i leady wychodza , ja akurat mam jp8000 i moim zdaniem to jest genialna zabawka.
zdecydowanie Alesis ION ,wykręcisz na nim praktycznie wszystko,miałem i polecam,niestety jest z nim mały problem,jeżeli chodzi o efekty,ma krótki delay,będziesz musiał korzystac z zewnętrznego procesora
[addsig]

[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl
nie wiem ile w tym prawdy, ale czy ktos potwierdzi to, ze sh 201 brzmi jakosciowo jak wtyczka vsti ?
jesli chodzi o plus sh 201 to dziala jako wtyczka vst,ale nie wiem,czy da sie zrobic render jak w przypadku virusa ti, pewnie dziala tylko jako edytor do brzmien
jesli chodzi o plus sh 201 to dziala jako wtyczka vst,ale nie wiem,czy da sie zrobic render jak w przypadku virusa ti, pewnie dziala tylko jako edytor do brzmien
...nie wiem ile w tym prawdy, ale czy ktos potwierdzi to, ze sh 201 brzmi jakosciowo jak wtyczka vsti ?
Tzn. jak?
Tzn. jak?

......nie wiem ile w tym prawdy, ale czy ktos potwierdzi to, ze sh 201 brzmi jakosciowo jak wtyczka vsti ?
Tzn. jak?
...
Uuuu czuły punkt
Wracając do tematu to w tym konkretnym przypadku też stawiałbym na SH. Niby ION brzmi bardziej "analogowo" ale do tego o czym piszesz wybrałbym SH.
[addsig]
Tzn. jak?

Uuuu czuły punkt

Wracając do tematu to w tym konkretnym przypadku też stawiałbym na SH. Niby ION brzmi bardziej "analogowo" ale do tego o czym piszesz wybrałbym SH.
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
-
- Kontakt:
......nie wiem ile w tym prawdy, ale czy ktos potwierdzi to, ze sh 201 brzmi jakosciowo jak wtyczka vsti ?
no i co z tego ?
nawet jeśli tak brzmi, to przeszkadza Ci to ?
no i co z tego ?
nawet jeśli tak brzmi, to przeszkadza Ci to ?
http://www.myspace.com/audiophone
To może nim się chłopaki rozkręcicie....Pozdrowie AdamZa !! Pozdrawiam.

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman