Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
tigergold
Sony TC-WE475 - odtwarzacz kaset MC
autor: tigergold » piątek 07 lis 2008, 04:46

Muszę kupić decka kasetowego. Będzie służył tylko do odtwarzania. W salonie Sony sprzedawca twierdzi że model TC-WE475 to najnowszy i już chyba ostatni od Sony. Podoba mi się i najłatwiej i najszybciej mogę go kupić. Wyguglowałem że istnieje model TC-WE675... nowszy? Ten pierwszy model nie ma "Bias adjustment control" i posiada 2 głowice a nie 3 - czytałem w archiwum że to ważne, ale czy aż tak? Nie mogłem znaleźć informacji o TC-WE675. Może w modelu z przed paru lat tego nie słychać jak to było w starszych konstrukcjach? Wiecie, jakieś rekompensowanie braku tych rzeczy przez inne czy coś. Czy warto mi tak na siłę szukać używanego starszego modelu co ma wsio? Jestem zwolennikiem kupowania nowego sprzętu, ale nie chcę iść na kompromis odnośnie jakości - chcę wyciągnąć najlepszą z kaset za cenę nie większą niż np nowy TC-WE475. Dobrze też gdyby wygląd decka cieszył oko klientów.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
-
ast
Ten pierwszy model nie ma "Bias adjustment control" i posiada 2 głowice a nie 3 - czytałem w archiwum że to ważne, ale czy aż tak?
...
To jest ważne (regulacja prądu podkładu), ale przy nagrywaniu - dla odtwarzania nie ma znaczenia.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
-
tigergold
autor: tigergold » piątek 07 lis 2008, 14:53
Dziekować ast
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » piątek 07 lis 2008, 18:21
nie kupuj tego zlomu - ani jakosci ani porzadnego dzwieku
jak juz to inwestuj w sprzet klasy ES - niestety uzywany ale mozna trafic za grosze na allegro i w stanie wrecz sklepowym
ewentualnie dwukasetowke wr8xx z quick reverse....pierwszorzedny sprzet
albo cos z firmy teac(tez juz nie robia ale kiedys jedne z najlepszych)
-
tigergold
autor: tigergold » sobota 08 lis 2008, 01:39
...nie kupuj tego zlomu...
Za późno... Byłem w mieście po południu, jest zamówiony i przyjdzie na początku tygodnia, dokonałem przedpłaty. No cóż, jak obadam i potestuję to dam znać jak bardzo się nie opłaciło.
[addsig]
-
autor: Zbynia » sobota 08 lis 2008, 10:46
:)
coz to zwyklak - nic szczegolnego - ani wysonie s/n ani wysokie pasmo przenoszenia...no ale coz :)
-
kemot - Posty:107
Witam. Ja też jestem właśnie na etapie wyboru magnetofonu i też do zgrań kaset. Przy czym te kasety będą zapewne w różnych jakościach i ten magnetofon, który w tym momencie posiadam to loteria, bo niektóre taśmy lubi sobie wciągnąć. Pytanie czy to faktycznie te bardziej pro magnetofony są wrażliwsze na jakość nagrań czy to feler sprzętu? sPioneer ct656?
Po co w zasadzie dolby s? bo jak słyszałem kaset tak nagranych jest stosónkowo niewiele. No i czy nie dałoby się zasymulować tego dolby jakoś programowo, jakąś bramką czy ekspanderem?
-
autor: Zbynia » sobota 08 lis 2008, 21:37
to logiczne ze porzadny sprzet zagra lepiej i dokladniej - a to ze bedziesz mial marne nagranie to nie znaczy ze na kiepskim zabrzmi lepiej.....
jak brac to jak najlepsze modele tym bardziej ze na rynku wtornym sa za grosze bo zwyczajnie to juz historia......
mozna by dolby symulowac ale napewno nie wyjdzie ci to tak dobrze jak produkt dolby - w koncu nie malo nad tym siedzieli
-
kemot - Posty:107
autor: kemot » niedziela 09 lis 2008, 10:09
No to tak jest przecież ze wszystkim i w takim razie możnaby pomyśleć po co w ogóle takie forum. Najlepiej kupować wszędzie i zawsze Neumanny, Braunery DPA i nie zawracać sobie głowy MXL-ami. Po za tym na dobrą sprawę który z tych hm.. najlepszych urządzeń jest rzeczywiście dobry. Akai gx-75 / 95, sony tc gdzie już w ogóle tych numerków jest dużo, Pioneer cts od 320 do 650 chyba. Przy najmniej takie widziałem na allegro, Technics - też tego sporo, a Marantz, a Tascam, Teac i wszystko od 150 zł do 1000 zł. Nie wspominając o takim np Tascamie 122 mkii za ponad 3000 zł.
Na magnetofon planuję wydać nie więcej niż jakieś 500 zł no i nie chciałbym żeby była sytuacja taka, że do niektórych kaset będzie trzeba używać boomboxa, bo ich nie wciąga w przeciwieństwie do tego códa z "górnej półki".
-
autor: Zbynia » niedziela 09 lis 2008, 10:38
wciaganie tasmy tez ma swoje powody - najczesciej brod albo brak naciagu na rolce - samo z siebie nie wciaga - zamiast znalezc przyczyne problemu chcesz zmieniac sprzet
a jak chcesz dobrego to jeszcze wielu sprzetow mozna znalezc parametry w necie
i sa sprzeciki wyciskajace prawie 85db s/n na dolby co i pasmo na zelazowce az do 18kHz....o metalowej nie wspominajac bo dochodzi nawet do 21kHz
a skoro mozna w miare niedrogo dostac to szukac tylko najwyzszych modeli - czyli praktycznie powyzej numerka 7 w modelu