Oberheim OB-12

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
ceres1x
Oberheim OB-12

Post autor: ceres1x » wtorek 04 lis 2008, 21:06

Miał ktoś do czynienia z OB-12 ?
Rzadko się o nim pisze, szukam informacji, ponieważ mam go do kupienia, a z tego co słyszałem ma duży potencjał i można niezłe barwy ukręcić ?
Jakie plusy,jakie minusy?
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
NoRd384

Re: Oberheim OB-12

Post autor: NoRd384 » środa 05 lis 2008, 00:48

Model ten został tak naprawdę wypuszczony przez Gibsona który przejął Oberheima. Wielu zarzucało mu plastikowe brzmienie zupełnie nie nawiązujące do klasycznego brzmienia analogowych Oberheimów. No cóż tak samo oceniano Matrixa-1000 w stosunku do Matrixa 6R. Niektórym napis digital mieszał w głowie i uszach. Generalnie syntezator dobry, chociaż słyszałem o bugach systemu które nie zostały poprawione.
Na plus trzeba zaliczyć innowacyjny (w momencie wypuszczenia) sposób przełączania się menu na okno edycji parametru, którego gałkę się poruszyło.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » środa 05 lis 2008, 07:08

...Model ten został tak naprawdę wypuszczony przez Gibsona który przejął Oberheima. Wielu zarzucało mu plastikowe brzmienie zupełnie nie nawiązujące do klasycznego brzmienia analogowych Oberheimów. No cóż tak samo oceniano Matrixa-1000 w stosunku do Matrixa 6R. Niektórym napis digital mieszał w głowie i uszach. Generalnie syntezator dobry, chociaż słyszałem o bugach systemu które nie zostały poprawione.
Na plus trzeba zaliczyć innowacyjny (w momencie wypuszczenia) sposób przełączania się menu na okno edycji parametru, którego gałkę się poruszyło.
...
OB-12 to VA a nie analog w przeciwieństwie do M-1000, więc porównanie nie do końca trafione.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Marceli

Post autor: Marceli » środa 05 lis 2008, 07:17

...Model ten został tak naprawdę wypuszczony przez Gibsona który przejął Oberheima. (...)
...
Nieprawda. Gibson jest jedynie wlascicielem nazwy i logo.

Instrument produkowala (produkuje?) wloska firma Viscount na zasadzie wspolpracy joint-venture z Gibsonem, podobnie jak serie masterkeyboardow, modulow organowych i procesora gitarowego.

M.

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » środa 05 lis 2008, 13:16

OB-12 to VA a nie analog w przeciwieństwie do M-1000, więc porównanie nie do końca trafione....
Może nie jasno napisałem - wybacz było późno.
Ob-12 to VA - zgadza się.
Matrix-1000 nie był analogowy - posiadał jedynie filtry analogowe a całość syntezy zawarto w jedynym cyfrowym procesorze. Stąd przy porównaniach M-1000 z 6R sugerowano się że ponieważ M-1000 ma cyfre to brzmi płyciej/gorzej. Tak samo w przypadku Ob12 opinie były w tym stylu. Zarzucano że instrument nie posiada charakterystycznego brzmienia Oberheima.

[addsig]

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » środa 05 lis 2008, 13:28

Nieprawda. Gibson jest jedynie wlascicielem nazwy i logo.
Instrument produkowala (produkuje?) wloska firma Viscount na zasadzie wspolpracy joint-venture z Gibsonem, podobnie jak serie masterkeyboardow, modulow organowych i procesora gitarowego.[/I]
Nie produkuje od dobrych kilku lat. Viscount był wykonawcą a właścicielem marki był Gibson. Powód? Gibson nie ma pojęcia o klawiszach. Chcieli rozszerzyć swoją ofertę o klawisze, więc wykupili upadłego Oberheima. Liczyli na szybki zysk ze względu na "markę". Zlecili wykonanie klawiszy znanej włoskiej firmie Viscount, znanej głównie z produkcji organów. Równie dobrze można powiedzieć, że klawisze Rolanda wcale nie sa Rolanda tylko Fatara. Więc nie ma żadnej nie prawdy w tym co napisałem.

Siedzę w oberheim-ach od lat, wiem co pisze.
[addsig]

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » środa 05 lis 2008, 15:22

...Model ten został tak naprawdę wypuszczony przez Gibsona który przejął Oberheima. Wielu zarzucało mu plastikowe brzmienie zupełnie nie nawiązujące do klasycznego brzmienia analogowych Oberheimów. No cóż tak samo oceniano Matrixa-1000 w stosunku do Matrixa 6R. Niektórym napis digital mieszał w głowie i uszach. Generalnie syntezator dobry, chociaż słyszałem o bugach systemu które nie zostały poprawione.
...
Orientujesz się jakie to błędy są w systemie?
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » środa 05 lis 2008, 16:20

Może nie jasno napisałem - wybacz było późno.
Ob-12 to VA - zgadza się.
Matrix-1000 nie był analogowy - posiadał jedynie filtry analogowe a całość syntezy zawarto w jedynym cyfrowym procesorze.
Nic podobnego. Pierwsze słyszę, żeby ktoś CEM3396 nazywał układem cyfrowym Cyfrowo to tam były generowane tylko obwiednie (podobnie jak w Xpanderze/Matrixie 12, M6R, Prophecie 600 i wielu innych) oraz sygnał synchronizujący DCO (same przebiegi wytwarzane są analogowo).

Dlatego dalej się upieram, że porównanie nietrafione. M6R i M1000 to ten sam tor syntezy (M6R też ma DCO, VCO miał z tej rodziny jedynie M12/Xpander), różnica jest taka, że M6R można edytować z panelu, a M1000 nie. Natomiast OB-12 nie brzmi jak analogowe Oberheimy ponieważ nie jest analogowy - zupełnie inna sytuacja.

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » środa 05 lis 2008, 18:26

Nic podobnego. Pierwsze słyszę, żeby ktoś CEM3396 nazywał układem cyfrowym Cyfrowo to tam były generowane tylko obwiednie (podobnie jak w Xpanderze/Matrixie 12, M6R, Prophecie 600 i wielu innych) oraz sygnał synchronizujący DCO (same przebiegi wytwarzane są analogowo).

Swoją odpowiedz opierałem na informacjach zaczytanych w necie. Idzie zatem że gdzieniegdzie głupot nawpisywali. Dziękuje za poprawkę. Doskonale słychać że M-1000 wcale ten układ niczego nie ujmuje w Oberheimowskim brzmieniu.

Dlatego dalej się upieram, że porównanie nietrafione. M6R i M1000 to ten sam tor syntezy (M6R też ma DCO, VCO miał z tej rodziny jedynie M12/Xpander), różnica jest taka, że M6R można edytować z panelu, a M1000 nie.

Nie ja wymyśliłem to porównanie, ale na już w testach na ucho, słychać że to nie prawda.

Natomiast OB-12 nie brzmi jak analogowe Oberheimy ponieważ nie jest analogowy - zupełnie inna sytuacja....

Kupujesz cyfre nie oczekuj analoga i vice versa. Tu chyba się zgadzamy?

[addsig]

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » środa 05 lis 2008, 18:50

...Nic podobnego. Pierwsze słyszę, żeby ktoś CEM3396 nazywał układem cyfrowym Cyfrowo to tam były generowane tylko obwiednie (podobnie jak w Xpanderze/Matrixie 12, M6R, Prophecie 600 i wielu innych) oraz sygnał synchronizujący DCO (same przebiegi wytwarzane są analogowo).

Swoją odpowiedz opierałem na informacjach zaczytanych w necie. Idzie zatem że gdzieniegdzie głupot nawpisywali. Dziękuje za poprawkę. Doskonale słychać że M-1000 wcale ten układ niczego nie ujmuje w Oberheimowskim brzmieniu.

Dlatego dalej się upieram, że porównanie nietrafione. M6R i M1000 to ten sam tor syntezy (M6R też ma DCO, VCO miał z tej rodziny jedynie M12/Xpander), różnica jest taka, że M6R można edytować z panelu, a M1000 nie.

Nie ja wymyśliłem to porównanie, ale na już w testach na ucho, słychać że to nie prawda.

Natomiast OB-12 nie brzmi jak analogowe Oberheimy ponieważ nie jest analogowy - zupełnie inna sytuacja....

Kupujesz cyfre nie oczekuj analoga i vice versa. Tu chyba się zgadzamy?

...
Tu się jak najbardziej zgadzamy - to była moja główna myśl. Jedyne z czym się nie zgadzałem to rzekoma "cyfrowość" M-1000 i jego drastyczna odmienność od M6 - podczas gdy M6 jest oparty na tymże samym CEM3396 w takiej samej aplikacji.

ODPOWIEDZ