Witam,
Mam mały problem z mikserem i interface audio edirol M16-DX. Kiedy używam go bez podłączenia do komputera - ślicznie gra i naprawdę nie szumi. Kiedy podłączam go do USB włączają się zakłócenia i wręcz słychać pracę twardego dysku. Gdy przełączam w tryb pracy 96 Khz i 24 bity problem "cichnie" ale wciąż istnieje....
Proszę o podpowiedź co jest przyczyną. Mam zaisntalowany aktualny OS i najnowsze sterowniki.
[addsig]
Interface audio USB - szumi, brumi i skrzypi
wkrotce sysdcom.com
minimalne i wykwintne danie z bitów
Re: Interface audio USB - szumi, brumi i skrzypi
oklej obudowe wtyku usb tasma(ta metalowa obudowe) i sprawdz wtedy - petla mas
...oklej obudowe wtyku usb tasma(ta metalowa obudowe) i sprawdz wtedy - petla mas...
czyli powinien odciąć masy w listwie zasilającej?
[addsig]
czyli powinien odciąć masy w listwie zasilającej?
[addsig]
wkrotce sysdcom.com
nie wiem - mi w mpc4k pomoglo pozbyc sie brumu na przedzmacniaczu gramofonowym - skutecznie
ajwidoczniej inaczej cos bylo zbudowane
ajwidoczniej inaczej cos bylo zbudowane
...Choć w sumie...
Kabel USB jest ekranowany i oplot ten połączony jest z oboma wtykami USB na końca kabla, może czarna żyła wewnętrzna to inna masa... ale nie sądzę, trzeba by omomierzem sprawdzić czy coś...
...
Wiesz co? Szukałem w google. Niestety nie za bardzo potrafię mój problem nazwać i gotowy do przyjęcia na pomidory na twarz pozowliłem sobie zapytać na forum.
Mam laptop tochiba a200. Zasilacz do Tochiby ma końcówkę z otworem na bolec (masę) a zasilacz do edirola jest w drugiej klasie więc ma płaską wtyczkę bez uziemienia. Na jednej listwie mam podłączony jp 8080 - kabel zasilający z masą, roland V-synth zasilanie 120 V więc pomiędzy listwą a rolandem jest transformator 230 do 120 V który ma płaską wtyczkę. W ten sam sposób jest podłączony modular g2. Próbowałem podłączyć sam mikser bez syntezatorów i efekt ten sam. Kabel USB ma w sobie taki specjalny filtr.
Pojęcia już nie mam co ma zrobić.
tedepes.
[addsig]
Kabel USB jest ekranowany i oplot ten połączony jest z oboma wtykami USB na końca kabla, może czarna żyła wewnętrzna to inna masa... ale nie sądzę, trzeba by omomierzem sprawdzić czy coś...

...
Wiesz co? Szukałem w google. Niestety nie za bardzo potrafię mój problem nazwać i gotowy do przyjęcia na pomidory na twarz pozowliłem sobie zapytać na forum.
Mam laptop tochiba a200. Zasilacz do Tochiby ma końcówkę z otworem na bolec (masę) a zasilacz do edirola jest w drugiej klasie więc ma płaską wtyczkę bez uziemienia. Na jednej listwie mam podłączony jp 8080 - kabel zasilający z masą, roland V-synth zasilanie 120 V więc pomiędzy listwą a rolandem jest transformator 230 do 120 V który ma płaską wtyczkę. W ten sam sposób jest podłączony modular g2. Próbowałem podłączyć sam mikser bez syntezatorów i efekt ten sam. Kabel USB ma w sobie taki specjalny filtr.
Pojęcia już nie mam co ma zrobić.
tedepes.
[addsig]
wkrotce sysdcom.com
Podczepię sie pod ten temat bo nie chce nowego zakładać a szukając w wyszukiwarce sporo znalazłem na ten temat ale żadnych konkretów.
Ja mam problem z tym że słychać obroty wentylatora w laptopie po podłączeniu do amplitunera. Mianowicie... Korg M3->audio in->laptop->zintegrowany releatek->FLS8->releatek->audio out->amplituner->głośniki. W mixerze w FLstudio widać te szumy... Kable są dość dobrej jakości z jakimś tam systemem 3-fazowym -_-'.
Będe bardzo wdzięczny za pomoc!
Ja mam problem z tym że słychać obroty wentylatora w laptopie po podłączeniu do amplitunera. Mianowicie... Korg M3->audio in->laptop->zintegrowany releatek->FLS8->releatek->audio out->amplituner->głośniki. W mixerze w FLstudio widać te szumy... Kable są dość dobrej jakości z jakimś tam systemem 3-fazowym -_-'.
Będe bardzo wdzięczny za pomoc!
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
korg i zintegrowany realtek- co za zestaw !!!
http://lesior.prmg.art.pl/elektronika/petla_mas.htm#porady...
http://lesior.prmg.art.pl/elektronika/petla_mas.htm#porady...
...korg i zintegrowany realtek- co za zestaw !!!
http://lesior.prmg.art.pl/elektronika/petla_mas.htm#porady......
Dzięki! Wiem że zestaw nie pasuje do siebie ale trudno coś do laptopa znaleźć...
Jeszcze raz dzięki za link.
Pozdrawiam
http://lesior.prmg.art.pl/elektronika/petla_mas.htm#porady......
Dzięki! Wiem że zestaw nie pasuje do siebie ale trudno coś do laptopa znaleźć...
Jeszcze raz dzięki za link.
Pozdrawiam
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
kwestia jaki realtek - 889A brzmi naprawde dobrze
sprawdz czy masz wszystkie niepotrzebne wejscia pomutowane - jak sa odmutowane to potrafia siac syfem
co do kabli usb - obudowa wtyku i ekran nie jest w zaden sposob polaczona z masa w przewodzie
w ukladzie najwidoczniej tez jest bardziej odseparowane dlatego mnie to kiedys zastanowilo - najwazniejsze ze zadzialalo
filtrow tez nie posiadaja zadnych - jedynie krazek ferrytowy czasem jest zalozony
sprawdz czy masz wszystkie niepotrzebne wejscia pomutowane - jak sa odmutowane to potrafia siac syfem
co do kabli usb - obudowa wtyku i ekran nie jest w zaden sposob polaczona z masa w przewodzie
w ukladzie najwidoczniej tez jest bardziej odseparowane dlatego mnie to kiedys zastanowilo - najwazniejsze ze zadzialalo
filtrow tez nie posiadaja zadnych - jedynie krazek ferrytowy czasem jest zalozony