E-MU 0404 USB - problem z szumami

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
qmt
E-MU 0404 USB - problem z szumami

Post autor: qmt » sobota 18 paź 2008, 01:06

Witam

Kupiłem e-mu 0404 usb. W pierwszym egzemplarzu miałem problem z lewym potencjometrem i szumami preampów. Recenzje emu ma bardzo dobre, preampy niby low-
noise.. słuchałem sampli nagranych tą kartą, uznałem że tak być nie może i odesłałem z reklamacja. Przysłano mi nowy egzemplarz. Potencjometry są ok, dźwięk
w słuchawkach przy odtwarzaniu muzyki itd jest świetny (w porównaniu do realteka;]), natomiast szumy przy nagrywaniu pozostały. Albo coś źle robie, albo
trafiłem drugi raz na zepsute emu.

Nagrałem parę próbek (moje umiejętności czy akustykę pomieszczenia pomińmy:D). Proszę o wyjaśnienie czy taki poziom szumów (nie wiem czy
to szum biały czy jakieś inne zniekształcenia) jest normalny dla karty tej klasy:

(pliki wrzucone na konto rspremium, wiec można ściągać swobodnie)

1. gitara klasyczna z aktywnym pickupem > preamp emu wysterowany na trochę ponad polowe
http://rapidshare.com/files/155026627/01_klasyczna_godz1230.mp3.html

2. gitara klasyczna z aktywnym pickupem > preamp emu wysterowany na "godzinę drugą"
http://rapidshare.com/files/155026669/02_klasyczna_godz2.mp3.html

3. nic nie podpięte / sam preamp emu na "godzinie pierwszej"
http://rapidshare.com/files/155026683/03_szum_godz1.mp3.html

4. nic nie podpięte / sam preamp emu na "godzinie drugiej"
http://rapidshare.com/files/155026686/04_szum_godz2.mp3.html

5. nic nie podpięte / sam preamp emu na odkrecony na +65dB (max)
http://rapidshare.com/files/155026696/05_szum_max.mp3.html

6. nic nie podpiete / stereo - oba preampy emu na +65dB (tu już się robi stare radio...)
http://rapidshare.com/files/155026713/06_szum_max_stereo.mp3.html

7. mikrofon Shure beta 87 > preamp emu wysterowany na "godzinę trzecią" (oczywiscie zasilanie phantom włączone)
http://rapidshare.com/files/155026751/07_mikforon_godz3.mp3.html

8. mikrofon Shure beta 87 wsadzony do szafy pod ubrania żeby wykluczyć szum komputera;d > preamp emu wysterowany na +65dB
http://rapidshare.com/files/155026756/08_szum_mikrofon_max.mp3.html

9. mikrofon Shure beta 87 > preamp emu na max, dodatkowo w połowie odpiąłem mikrofon - szum praktycznie się nie zmienił
http://rapidshare.com/files/155026790/09_mikrofon_max_mic_off.mp3.html

Mam wybór, albo nagrywać za cicho, albo "normalnie" z szumem. Poniżej połowy potencjometrów emu niewiele słychać, natomiast powyżej głośność dosyć
szybko rośnie ale razem z szumem. Teoretycznie mogę nagrać cicho, bez szumu, ale po normalizacji szum rośnie do "(nie)normalnego" poziomu. Gdybym nagrywał
same szarpanie akordów czy głośną mowę 5cm od mikrofonu to może dało by się to jeszcze zaakceptować. Natomiast nagranie delikatniejszych dźwięków gitary czy
głosu 10-30 cm od mikrofonu jest niemożliwe.

Robiłem testy Rightmark Audio Analyzer (loopback) i wyniki miałem zbliżone do tych w recenzjach emu (z tym że testy robi się na preampach ustawionych na

0...). Co może być nie tak lub co źle robie?

Pozdrawiam
grafika / muzyka / fotografia / internet / film

Awatar użytkownika
qmt

Re: E-MU 0404 USB - problem z szumami

Post autor: qmt » sobota 18 paź 2008, 17:47

...Powiem tak miałem tą kartę Emu usb...i teraz leży na szafie,to jest karta do laptopa raczej...ja tez popełniłem błąd -ona ma wiele praoblemów nie może np.odsłuchać więcej jak ok 8 ścieżek naraz:( musisz kupić wewnętrzną PCI ....ja kupiłem Julia Esi ok 550 zł jestem bardzo zadowolony wszystkie szumy zniknęły a dzwięk dużo lepszy!!! ...

odsłuch 8 scieżek na raz nie jest mi potrzebny, wystarczą mi 2-4. natomiast potrzebuje preampów mikrofonowo-intrumentalnych z zasilaniem phantom.

Esi Julia to moze dobra karta (chociaz chyba jednak nie na poziomie emu?) ale niema preampow / wejsc xlr itd musial bym znowu podpinac albo mixer souncrafta albo voice processor symetrix 528E.. a kupilem EMU bo chciałem je ominąć.. ;]

Rozważałem zakup Focusrite Saffire, presonusa firebox itd, ale wydaje mi sie ze oferuja one podobna jakość jak emu różnią sie głownie ilością wejsc/wyjsc ktore mi nie są potrzebne. Kupilem więc EMU. Czy w kartach tej grupy cenowej takie szumy na preampach to norma? Emu ma ponoc podobne parametry (miejscami chyba nawet lepsze) do 'studyjnej' w Emu 1820.. czy nagrywanie z szumami to norma?:]

Prosze o pomoc

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 18 paź 2008, 21:32

...Powiem tak miałem tą kartę Emu usb...i teraz leży na szafie,to jest karta do laptopa raczej...

a co to za różnica czy laptop czy pc?

ja tez popełniłem błąd -ona ma wiele praoblemów nie może np.odsłuchać więcej jak ok 8 ścieżek naraz:

bzdurka, coś nie tak z kartą było albo z kompem albo z usb - moze nie byłonp 2.0

( musisz kupić wewnętrzną PCI ....ja kupiłem Julia Esi ok 550 zł jestem bardzo zadowolony wszystkie szumy zniknęły a dzwięk dużo lepszy!!!

to racja, karta jest świetna ale chyba nie ma sensu teraz kupować i kłaść USB na szafę :)

Miałem problemy ze stabilnością i ASIO, ale pomógł restart biosu, nie wiem czemu. Może wgraj ostatni firmware i drivery ze strony E-MU.

Gdzieś tu leży i gnije mój wątek więc sobie poszukaj, tam koledzy doradzali jak rozwiązać problem z USB.

Sprawdź na innym kompie, odeślij kartę jeszcze raz. Jaki masz system operacyjny?
drummer

Awatar użytkownika
qmt

Post autor: qmt » sobota 18 paź 2008, 23:57

Mam Viste x64 ale kupiłem tez XP specjalnie do zastosowań audio... testowałem na obu. Firmware najnowszy.

Szum slychać również przy direct monitoringu nawet gdy karta nie jest podpięta do komputera (im wieksze wzmocnienie preampu tym wiekszy bialy szum / hiss.. czy jak to nazwać).

Czy taki poziom szumu jak w samplach które dałem to może norma?

Tracę nadzieje.... nikt niema tego / podobnego interfejsu?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 19 paź 2008, 00:35

Szum slychać również przy direct monitoringu nawet gdy karta nie jest podpięta do komputera (im wieksze wzmocnienie preampu tym wiekszy bialy szum / hiss.. czy jak to nazwać).

Czy taki poziom szumu jak w samplach które dałem to może norma?

Poziom szumu w tej klasie urzadzen nie bedzie najnizszy, a o wzmocnieniu 65dB to mozna spokojnie zapomniec. W testach http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/281/61/ nie szumi, moze popelniasz gdzies "blad gruby"? Uszkodzony kabel to pierwsze, co mi przychodzi na mysl, choc jak gitara i mikrofon szumia, to raczej oba kable... Z drugiej strony wzmocnienie powyzej "12" przy wejsciu liniowym i sygnale z gitary, jak rozumiem aktywnej... duzo. W normalnej pracy studyjnej przedwzmacniacze rzadko maja ustawiane duze wzmocnienie...

Awatar użytkownika
qmt

Post autor: qmt » niedziela 19 paź 2008, 01:04

Z drugiej strony wzmocnienie powyzej "12" przy wejsciu liniowym i sygnale z gitary, jak rozumiem aktywnej... duzo. W normalnej pracy studyjnej przedwzmacniacze rzadko maja ustawiane duze wzmocnienie......

kable może nie są najwyższej klasy, ale raczej ok, mam kilka do wyboru i testowalem wszystkie wiec chyba nie w tym tkwi problem

Jaka może byc przyczyna słabego sygnalu? Gitara to esteve z jakimś aktywnym preampem fishmana. Zeby nagrac cokolwiek z normalbym poziomem musze ustawic przy gitarze potencjometr preampu na polowe albo więcej. Przy nagrywaniu mikrofonu Shure Beta 87 jeszcze więcej.

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w temacie. Jakie jest "normalne", przeciętne wzmocnienie potrzebne do nagrania powiedzmy lektora przy pomocy mikrofonu pojemnościowego (takiego jak beta 87), czy gitary z aktywnym preampem ? W emu praktycznie używalny zakres to od połowy do 65dB (ze sporymi szumami)...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 19 paź 2008, 01:18

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w temacie. Jakie jest "normalne", przeciętne wzmocnienie potrzebne do nagrania powiedzmy lektora przy pomocy mikrofonu pojemnościowego (takiego jak beta 87), czy gitary z aktywnym preampem ?

Trudno powiedziec... Wspolpracuje z lektorka, ktorej polecilem wlasnie taki interfejs i mikrofon oktawa 319. Problemy mamy - ale z adaptacja akustyczna pokoju, natomiast na pewno nie z szumami - a przeciez mocno kompresuje. Cos masz nie tak, a poniewaz to zdaje sie Twoj drugi interfejs, to nie wiem...

Awatar użytkownika
qmt

Post autor: qmt » poniedziałek 20 paź 2008, 01:58

Trudno powiedziec... Wspolpracuje z lektorka, ktorej polecilem wlasnie taki interfejs i mikrofon oktawa 319. Problemy mamy - ale z adaptacja akustyczna pokoju, natomiast na pewno nie z szumami - a przeciez mocno kompresuje. Cos masz nie tak, a poniewaz to zdaje sie Twoj drugi interfejs, to nie wiem......

Nie wiem czy nie żądam za wiele, ale czy mógłbym prosic o jakiekolwiek próbki nagrania? Ideałem byłoby gdyby mógl Pan nagrac sam szum preampu przy np. ustawieniu na 0, na polowę, na godz 3, na +65dB.

W auditionie gdy nagrywam sam szum preampu pokazuje mi odpowiednio (przy 96k.0 khz):

-98dB (-104) przy potencjometrze na 0
-93dB (-101) przy potencjometrze na połowe
-72dB (-80) przy potencjometrze na "godz. 3"
-62dB (-70) przy wysterowaniu na max (+65dB)

Dla 44.1 khz szumy nawet troche spadaja (odpowiednio -104/-101/-80/-70)

Czy wyniki te wyniki sa w normie?

Porównałem preamp emu z preampami mixera soundcraft spirit folio i vp symetrix 528E i emu wypada troche lepiej, no ale to wiekowy sprzęt chyba trudno żeby było odwrotnie. A może za dużo sie spodziewałem po emu.. ?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 20 paź 2008, 08:22

Nie wiem czy nie żądam za wiele, ale czy mógłbym prosic o jakiekolwiek próbki nagrania? Ideałem byłoby gdyby mógl Pan nagrac sam szum preampu przy np. ustawieniu na 0, na polowę, na godz 3, na +65dB.

Ja nie mam tego interfejsu, wec tu nie pomoge.

W auditionie gdy nagrywam sam szum preampu pokazuje mi odpowiednio (przy 96k.0 khz):

-98dB (-104) przy potencjometrze na 0
-93dB (-101) przy potencjometrze na połowe
-72dB (-80) przy potencjometrze na "godz. 3"
-62dB (-70) przy wysterowaniu na max (+65dB)

Dla 44.1 khz szumy nawet troche spadaja (odpowiednio -104/-101/-80/-70)

Czy wyniki te wyniki sa w normie?

Te wyniki krotko mowiac sa calkiem OK. Biorac pod uwage otwarte wejscie szum na poziomie -90dB to wrecz doskonaly wynik.

Awatar użytkownika
qmt

Post autor: qmt » poniedziałek 20 paź 2008, 20:03

Te wyniki krotko mowiac sa calkiem OK. Biorac pod uwage otwarte wejscie szum na poziomie -90dB to wrecz doskonaly wynik....

Ok, załóżmy że karta jest sprawna. Jednak przy tych -100dB (wysterowaniu na 0) nie jestem w stanie nic nagrać choćbym krzyczal z calych sil do mikrofonu z 1cm. Musze ustawić potencjometr preampu na co najmniej połowę. Wtedy robi się -80db czy -70dB. Dodając do tego szum preampu gitary czy szum mikrofonu wychodzi mi jakies -60dB czy nawet gorzej.

Chciałbym nagrać cokolwiek chociaż zbliżonego do tego:
http://mp3.e-muzyk.net.pl/ColeClark_FL2AC/ColeClark_FatLady2AC_piezo.mp3

Co prawda nagrane to było na pro toolsie + przedwzmacniaczu TLAudio 5001 ale w recenzji Emu porównano preampy własnie do TLAudio i po mimo różnicy ceny nie powinno być aż takiej różnicy.

-------
"Daje się zauważyć, że preampy EMU0404USB dają delikatnie „grubszy” sound, ale z drugiej strony nie można powiedzieć, że nagranie przez preampy EMU jest gorsze. Może nieco mniej wysublimowane brzmieniowo, bardziej dosadne, ale na ocenę jakości nie ma to wpływu"
"To co ważne, preampy brzmią przejrzyście i nie wprowadzają szumów."
-------

Czy np:
http://mp3.e-muzyk.net.pl/Superlux_CMH8/acc_CM_H8A.mp3
http://mp3.e-muzyk.net.pl/Superlux_CMH8/acc_CM_H8A.mp3

Nagrane TLAudio ale przy uzyciu testowanego, niezbyt drogiego mikrofonu...
Moge ustawić max głośność na słuchawkach emu (a to głośnośc powodująca prawie ból uszu.. ) a zadnego "syku" w tle niema.

Jak tego dokonano ?:-?

ODPOWIEDZ