Hej
Zastanawiam się nad kupnem akceleratora dsp, póki co znalazłem 3 propozycje: pulsar XTC, UAD1 i POWERCORE firmy TC electronics. Ceny jakie widziałem w sklepach w Anglii są do siebie zbliżone więc nie grają tutaj największej roli. Pytanie moje brzmi czy ktoś miał kontakt z tym sprzętem i może coś o nim mi opowiedzieć? Przeglądałem zetawy wtyczek jakie te karty oferują i przyznam że najszerszą gamę ma Pulsar. Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrawiam.
Akcelerator DSP
Re: Akcelerator DSP
te 3 karty mocno roznia sie od siebie i nie jest to taki przejrzysty wybor...
wtyczki to nie wszystko, jest jeszcze pytanie o ich jakosc (UAD ma niezle recenzje jako autentyczne odzwierciedlenie brzmien starych kompresorow), moc obliczeniowa (POWERCORE przyrownywany jest do mocy obliczeniowej 4 komputerow Mac G4, gdy z kolei UAD czerpie z mocy CPU komputera przy wykorzystaniu wszystkich wtyczek na raz) oraz przeznaczenie karty (pulsar posiada wiele instrumentow typu synth oraz sampler)....
nie mialem osobiscie kontaktu z tymi kartami, to tylko uwagi z recenzji w prasie... UAD wyglada na raczej wasko specjalizowana (sam planuje jej zakup), dwie pozostale sa na pewno wystrzalowe, pewnie maja wieksze mozliwosci i wieksza moc... zalezy wiec do czego bedziesz tego uzywal, trzeba dobierac narzedzia pod katem pracy...
Re: Akcelerator DSP
Witam!
Postanowiłem nie zakładać nowego tematu tylko odświeżyć stary. A więc problem jest taki iż za pare dni bede musiał sobie zakupić sprzęt w formie DSP. I tu mam problem bo jest tego tyle że nie wiadomo co wybierać. UAD, Duende, Powercore oraz inne. Najbardziej mi zależy na efektach typu Tape emulator, Delay oraz Reeverb. Miło by było gdyby był jakiś syntezator na pokładzie (Chociaż nie musi być na gwałt). Miło by było gdyby się wypowiedziała osoba która bezpośrednio pracowała zarówno na UAD, Duende oraz Powercore. A i jeszcze jedno DSP musi być na PCI (zwykłym a nie PCIe) lub w ostateczności FireWire. Jesli podobny problem był już poruszony prosiłbym o link (szukałem na wyszukiwarce forumowej ale nie znalazłem swojego problemu)
Postanowiłem nie zakładać nowego tematu tylko odświeżyć stary. A więc problem jest taki iż za pare dni bede musiał sobie zakupić sprzęt w formie DSP. I tu mam problem bo jest tego tyle że nie wiadomo co wybierać. UAD, Duende, Powercore oraz inne. Najbardziej mi zależy na efektach typu Tape emulator, Delay oraz Reeverb. Miło by było gdyby był jakiś syntezator na pokładzie (Chociaż nie musi być na gwałt). Miło by było gdyby się wypowiedziała osoba która bezpośrednio pracowała zarówno na UAD, Duende oraz Powercore. A i jeszcze jedno DSP musi być na PCI (zwykłym a nie PCIe) lub w ostateczności FireWire. Jesli podobny problem był już poruszony prosiłbym o link (szukałem na wyszukiwarce forumowej ale nie znalazłem swojego problemu)
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...