M-Audio FireWire 410 - problem z instalacją
Witam , zakupiłem dzisiaj interfejs m-audio firewire 410 i mam z nim pewien problem... mianowicie, po podłączeniu do laptopa, zainstalowaniu z płyty sterowników i restracie kompa nic sie nie dzieje tzn. nie wykrywa mi tej karty w ustawieniach audio windowsowych lub jakiego kolwiek programu typu (FL7, Audition3, soundforge 7) a ponadto niebieska dioda przy właczniku karty mruga , co to może być ?
Re: M-Audio FireWire 410 - problem z instalacją
Wie ktoś co to może być ?
- heathenichaer
a ponadto niebieska dioda przy właczniku karty mruga , co to może być ? ...
cel - musisz podłączyć tak żeby dioda nie mrugała
sposób - jeśli masz wejscie 4pin to spróbuj wyłączyć kartę, wyciągnąć i włożyć spowrotem kabelek od zasilacza, potem włączyć kartę najpierw a potem dopiero program.
W ustawieniach karty ustaw tylko to co faktycznie masz pod nią podpięte (sam jak odłączę syntezator i podłączę sam mikrofon to też cholera nie chce działać)
cel - musisz podłączyć tak żeby dioda nie mrugała

sposób - jeśli masz wejscie 4pin to spróbuj wyłączyć kartę, wyciągnąć i włożyć spowrotem kabelek od zasilacza, potem włączyć kartę najpierw a potem dopiero program.
W ustawieniach karty ustaw tylko to co faktycznie masz pod nią podpięte (sam jak odłączę syntezator i podłączę sam mikrofon to też cholera nie chce działać)
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3
- heathenichaer
undefinedbrak edycji postów :-/
jeśli masz wejscie 4pin
edit: chodzi oczywiście o kabel FW wchodzący do laptopa, jeśli to pc to właśnie 4pin
jeśli masz wejscie 4pin
edit: chodzi oczywiście o kabel FW wchodzący do laptopa, jeśli to pc to właśnie 4pin
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
@
nie umiem nigdzie znalezc informacji na temat tego portu firewire tzn. ile tych pinów tam jest :/ jest to laptop hp dv6870ew (windows xp sp2) karta dalej nie działa , system wogole nie wykrywa jej jak ją podłączam , probowałem nawet recznie wprowdzic sterowniki ale nic to nie daje czasami wyskakuje niebieski obraz i restartuje sie komp a dioda nadal mruga nie mam kompletnie pomysłów co z tym zrobić ... ma ktoś jakis pomysł?
Są 2 kable w zestawie: 6pin (większy wtyk), 4piny (mniejszy wtyk) :> Różnie to moze być, od interfejsu firewire, po błędy podczas instalacji albo w najgorszym wypadku trafionej karty. Zainstaluj jeszcze raz sterowniki, sciagnij najnowsze ze strony producenta żeby miec pewność. Zainstaluj zresetuj zobacz. Jaki masz interfejs FW? Dużo osób tu narzekało , aczkolwiek ja sprawdziłem na via, ti, i na jakiś najtańszych chińczykach - wszędzie chodził tak samo dobrze. Sciagnij najnowsze drivery, i zobacz co dalej.
[addsig]
[addsig]
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
wiesz co kabel dostałem tylko jeden , z jednej strony wtyk jest mały i pasuje do podłączenia do laptopa , a z drugiej do karty FW , a jesli chodzi Ci o FW w laptopie to jest to firma RICOH. Kombinowałem ze sterownikami M-audio, oczywiscie najnowsze instalowalem ale inne rowniez sprawdziłem , no i stery do tego FW w lapsie tez zainstalowałem i nadal nic , tak jakby nie widział wogole tej karty
p.s. instalując recznie sterowniki M-audio nie chciało sie do konca zainstalować tzn. podczas instalacji w pewnym momencie pojawiał sie niebieski ekran i restartował sie komp , XP instalujac te sterowniki non stop wywala ze nie przeszły testów zgodności :/ ... no i ta dioda przy włączniki mruga cały czas jedynie sekundy po podłaczeniu zasilania sie świeci a po chwili zaczyna mrugać ... ma ktos jakies pomysły co dalej ?
p.s. instalując recznie sterowniki M-audio nie chciało sie do konca zainstalować tzn. podczas instalacji w pewnym momencie pojawiał sie niebieski ekran i restartował sie komp , XP instalujac te sterowniki non stop wywala ze nie przeszły testów zgodności :/ ... no i ta dioda przy włączniki mruga cały czas jedynie sekundy po podłaczeniu zasilania sie świeci a po chwili zaczyna mrugać ... ma ktos jakies pomysły co dalej ?
...wiesz co kabel dostałem tylko jeden , z jednej strony wtyk jest mały i pasuje do podłączenia do laptopa , a z drugiej do karty FW , a jesli chodzi Ci o FW w laptopie to jest to firma RICOH.
###
niestety, chipset RICOH, zwłaszcza te typu "kombajn" z obsługą kart pamieci i USB to kaszana straszna dla audio na FW. Najlepiej rozejrzyj się za kartą PCMCIA z FW - ale również postaraj się znaleźć samo FW, bez opcji USB. Uciekaj od chipsetów NEC. Najlepiej na Texas Instruments (TI) bądź VIA od 6306 w górę. Można trafić chipset Lucent - z M-Audio też działa, choć ma problemy z np. MOTU.
Pozdro
Groover
###
niestety, chipset RICOH, zwłaszcza te typu "kombajn" z obsługą kart pamieci i USB to kaszana straszna dla audio na FW. Najlepiej rozejrzyj się za kartą PCMCIA z FW - ale również postaraj się znaleźć samo FW, bez opcji USB. Uciekaj od chipsetów NEC. Najlepiej na Texas Instruments (TI) bądź VIA od 6306 w górę. Można trafić chipset Lucent - z M-Audio też działa, choć ma problemy z np. MOTU.
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
...Witam , zakupiłem dzisiaj interfejs m-audio firewire 410 i mam z nim pewien problem... mianowicie, po podłączeniu do laptopa, zainstalowaniu z płyty sterowników i restracie kompa nic sie nie dzieje tzn. nie wykrywa mi tej karty w ustawieniach audio windowsowych lub jakiego kolwiek programu typu (FL7, Audition3, soundforge 7) a ponadto niebieska dioda przy właczniku karty mruga , co to może być ? ...
Spróbuj tak.
Jeżeli juz zainstalowałeś sterowniki standardowo, czyli - płytka, autostart itp. to teraz zrób taki myk.
Prawym przyciskiem myszy na Mój komputer, Właściwości, sprzęt, menadżer urządzeń i tam odszukaj kontrolery audio i rozwiń liste. Powinie być M-Audio z zółtym znakiem zapytania. Kliknij i daj zainstaluj sterowniki w wskaż miejsce gdzie ma ich szukać (płyta CD) Powinien zassać jeszcze raz. Poczekaj chwile bo prawdopodobnie pojawi sie komunikac (brak podpisu cyfrowego - czy jakoś tak. Kliknij Mimo to kontynuuj.
Restart kompa i powinno działać.
Powodzenia :)
Spróbuj tak.
Jeżeli juz zainstalowałeś sterowniki standardowo, czyli - płytka, autostart itp. to teraz zrób taki myk.
Prawym przyciskiem myszy na Mój komputer, Właściwości, sprzęt, menadżer urządzeń i tam odszukaj kontrolery audio i rozwiń liste. Powinie być M-Audio z zółtym znakiem zapytania. Kliknij i daj zainstaluj sterowniki w wskaż miejsce gdzie ma ich szukać (płyta CD) Powinien zassać jeszcze raz. Poczekaj chwile bo prawdopodobnie pojawi sie komunikac (brak podpisu cyfrowego - czy jakoś tak. Kliknij Mimo to kontynuuj.
Powodzenia :)
Spróbuj tak.
Powodzenia :)...
Niestety nie działa nadal tzn. hmmm zainstalowałem odziwo wreszcie te sterowniki z płytki nie wywaliło mi niebieskiego ekranu tym razem ale po instalacji i odpaleniu kompa na nowo system nie wykrył urzadzenia wogole , w control panel pojawił sie taki komunikat not compatibile m-audio firewire ... cos w tym stylu , czyli co uważacie zebym kupił ten kontroler pcmcia z FW ? dostane to w mediamarkt albo saturnie ?
Powodzenia :)...
Niestety nie działa nadal tzn. hmmm zainstalowałem odziwo wreszcie te sterowniki z płytki nie wywaliło mi niebieskiego ekranu tym razem ale po instalacji i odpaleniu kompa na nowo system nie wykrył urzadzenia wogole , w control panel pojawił sie taki komunikat not compatibile m-audio firewire ... cos w tym stylu , czyli co uważacie zebym kupił ten kontroler pcmcia z FW ? dostane to w mediamarkt albo saturnie ?