Waldorf Blofeld - do jakiej muzyki?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Nastuś
Waldorf Blofeld - do jakiej muzyki?

Post autor: Nastuś » wtorek 26 sie 2008, 12:26

Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum.

Jestem zainteresowany produkcją muzyki dance i trance z naciskiem na to pierwsze poniżej zamieszczam małe demo jakie dzwieki lead-ów mnie interesują (można odsłuchać na dole jest player)

http://www6.zippyshare.com/v/97130769/file.html

I tu pojawia się moje pytanie, czy Blofeld nadaje się do muzyki dance (głównie chodzi mi o leady podobne jak w demku) czy jest to jednak syntezator ukierunkowany na inny typ muzyki.

Pozdrawiam.

abproject

Re: Waldorf Blofeld - do jakiej muzyki?

Post autor: abproject » wtorek 26 sie 2008, 13:26

...Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum.

Jestem zainteresowany produkcją muzyki dance i trance z naciskiem na to pierwsze...
... a czy wszystkie możliwe "darmowe" vst'ki itp. już zaliczyłeś ?

Motyw ogólnie jest taki, że zanim zaczniesz poważnie produkować swoje autorskie klimaty równie szybko możesz się zniechęcić...a wtedy będziesz w plecy z późniejszą odsprzedażą jakiegokolwiek urządzenia...
[addsig]
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » wtorek 26 sie 2008, 13:36

...Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum.

Jestem zainteresowany produkcją muzyki dance i trance z naciskiem na to pierwsze poniżej zamieszczam małe demo jakie dzwieki lead-ów mnie interesują (można odsłuchać na dole jest player)

http://www6.zippyshare.com/v/97130769/file.html

I tu pojawia się moje pytanie, czy Blofeld nadaje się do muzyki dance (głównie chodzi mi o leady podobne jak w demku) czy jest to jednak syntezator ukierunkowany na inny typ muzyki.

Pozdrawiam....
Nawet pianino nada się do muzyki trance jak się go odpowiednio użyje (oczywiście to przenośnia ale odpowiednio spreparowane...)
Syntezatory różnią się między sobą możliwościami i charakterem brzmienia. Blofeld ma olbrzymie możliwości. Pewnie interesuje Cię czy ma do wyboru supersaw? Nie ma, ale nie jest to problem. Ustawiasz sawtooth i w opcji unison powielasz ile chcesz (kosztem polifonii) i rozstrajasz (detune). Możesz już plumkać superfroga (Jan Hammer przewraca się w grobie )
Miałem Blofelda, jak nie umiesz kręcić własnych barw to jest ok 1000 presetów. Na pewno znajdziesz coś do trance.
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
Nastuś

Post autor: Nastuś » wtorek 26 sie 2008, 13:39

Zle to ujałem, produkcją muzyki zajmuje się już dlugo jednakl wtyczki nie dają tego samego co syntezator sprzetowy, nie jest to mój kaprys ale zakup juz długo planowany i rozważany.

Szukam jednak syntezatora który bedzie w 100% pasował do muzyki dance i leadów takich jak w demku i produkcjach roba mayth'a (oczywiście nie chodzi o kopiowanie, chcę tylko nakierowac was na moje potrzeby)

Nexus-odpada ,sam plastik a jakośc brzmienia w rzeczywistości to porazka.

Jedyne wtyczki VST które przypadły mi do gustu to seria firmy Spectrasonics-Atmosphere i Trilogy.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 26 sie 2008, 14:31

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 05:39 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 26 sie 2008, 14:37

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 05:38 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

zektor

Post autor: zektor » wtorek 26 sie 2008, 15:06

...A nie lepiej iść z duchem czasu, bądź wręcz go wyprzedzać o krok?

Przecież wkrótce taneczna muzyka rozrywkowa będzie tworzona na telefonach komórkowych (nie wiedziałeś?). Zresztą mam wrażenie, że już tak jest.

http://www.izotope.com/products/audio/idrum/iphone/

Let's Dance!

Awatar użytkownika
Nastuś

Post autor: Nastuś » wtorek 26 sie 2008, 18:40

Ludzie po prostu się pytam czy ten syntezator nadaje się do dance, tak jak JP 8000 do trance.

Tak to trudno zrozumieć, a dostaje jakiś wywód o robieniu muzyki na telefonie.

Nie rozumiem was , liczyłem na powazne odpowiedzi.

Trudno.

zektor

Post autor: zektor » wtorek 26 sie 2008, 18:51

co tam :) obejrz sobie demo

http://www.youtube.com/watch?v=4IJTKuVPnww

japonskie ale dzwięki międzynarodowe

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 26 sie 2008, 19:16

...Ludzie po prostu się pytam czy ten syntezator nadaje się do dance, tak jak JP 8000 do trance.

Trzeba być naprawdę totalnym matołem aby myśleć, że jakiś syntezator może kiedykolwiek być przypisany tylko do jakiegoś stylu.
Każdy z nich jest tylko NARZĘDZEM!, lepszym lub gorszym w tym do czego chcesz go wykorzystać. Aż tak trudno to pojąć?
Roland JP 8000 całkiem niedawno posłużył na mych oczach do ilustracji partii operowych. Z dokonałym skutkiem!
A tak wogóle zanim zaczniesz coś pisać zawsze zacznij może od wyszukiwarki. O Blofeldzie jest na tym forum nawet trochę więcej niż sporo.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ