E-mu Tracker Pre - problem z wydajnością

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
keyzone
E-mu Tracker Pre - problem z wydajnością

Post autor: keyzone » piątek 22 sie 2008, 23:55

Witam. Ostatnio zakupiłem E-mu Tracker Pre. Iterface na USB 2.0 to kusząca propozycja. Ale na razie to nie jetem zbyt zadowolony... Oto dlaczego:
przetestowałem wydajność tego interfacu z innymi urządzeniemi, które mam. Podłączyłem do laptopa Emu 1616m PCMCIA, Audiofire 12 oraz Tracker Pre. Opócz tego mam 2 dyski USB 2.0 podłączone do lapka. Odpaliłem ciężką sesję na Cubasie SL3 i zmieniałęm sterowniki ASIO, aby porównać wydajność urządzeń i obciążenie procesora.
1616m ok 85-87%
Audiofire12 ok 90%
Realtek (zintegrowana) ok 90%
i tu zaskoczenie - Tracker Pre 92-94% i co najdziwniejsze - duże obciążenie dysków
Ustawiałem różne warianty latencji od największej do możliwie małej. Ten sam efekt. Wygląda to tak jakby Tracker Pre miał problem z komunikacją z dyskami.
Przy ustawieniu największej latencji (500ms) dyski są trochę obciążone nawet przy odtważaniu 2 traków stereo .
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

keyzone

Re: E-mu Tracker Pre - problem z wydajnością

Post autor: keyzone » sobota 23 sie 2008, 11:04

Czy są jacyś użytkownicy Trackera Pre na forum? Czy wogóle ktoś spotykał się ze zjawiskiem nadmiernego obciążania dysków (nie tylko zewnętrznych USB, ale i wewnętrznych w laptopie) przez interface'y USB?
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 23 sie 2008, 11:55

Jak rozumiesz "duże obciążenie dysków"? Jak to mierzysz?
Ja na TrackerPre nie zauważyłem niczego szczególnego.

keyzone

Post autor: keyzone » sobota 23 sie 2008, 17:05

W Cubasie SL3 gdy wciśniesz klawisz F12 pojawia się panel gdzie możesz monitorować ociążenie CPU i DISK. Tylko w przypadku Trackera Pre komputer dławi się, a podziałka DISK wskazuje 100%. W przypadku Emu 1616m, Audiofire12 i Realteka na tej podziałce nie było żadnych wskazań (nie było żadnego obciążenia).

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 24 sie 2008, 03:17

pewnie błąd sterowników - nic co jest na usb a może to byc nawet 5 urządzeń nie jest w stanie zajechać dysku

keyzone

Post autor: keyzone » niedziela 24 sie 2008, 11:04

No właśnie, ta sprawa z dyskami bardzo nie dziwi. Mam prośbę... czy jakiś użytkownik Trakera Pre mógłby przetestować go na bardzo cięzkiej sesji, najlepiej na Cubasie, i potem podzielić się obserwacjami?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 24 sie 2008, 12:33

...No właśnie, ta sprawa z dyskami bardzo nie dziwi. Mam prośbę... czy jakiś użytkownik Trakera Pre mógłby przetestować go na bardzo cięzkiej sesji, najlepiej na Cubasie, i potem podzielić się obserwacjami? ...

Ja niestety Trakera miałem do dyspozycji tylko jakiś czas, obecnie go nie mam, więc nie pomogę. Wiem jednak, że podczas testów nie widziałem takiego objawu nawet na dość ciężkich sesjach.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 24 sie 2008, 15:34

...W Cubasie SL3 gdy wciśniesz klawisz F12 pojawia się panel gdzie możesz monitorować ociążenie CPU i DISK. Tylko w przypadku Trackera Pre komputer dławi się, a podziałka DISK wskazuje 100%. W przypadku Emu 1616m, Audiofire12 i Realteka na tej podziałce nie było żadnych wskazań (nie było żadnego obciążenia)....
A w tej sesji masz użyte na jakiejś ścieżce freeze?
U mnie było kiedyś coś takiego, że jak zamroziłem ścieżki (instrumenty vsti) jeszcze na innej karcie, to potem odpalając sesję na nastepnej karcie, dysk był zajęty w 100%. Odmrożenie ścieżeki załatwia sprawę. Potem można znowu zamrozić.

Dziwne to, ale tak się działo.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 24 sie 2008, 15:38

Teraz dopiero zauważyłem, że piszesz o dyskach USB 2.0. Czy właśnie te dyski masz na myśli pisząc o dużym obciążeniu? A jaki to notebook?

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 24 sie 2008, 20:01

jęsli projekt będzie grany z zewnętrznego to proste że wszystko poleci na łeb - generalnie nawet nie powinieneś miec nic na usb podpiętego jak chcesz wygodnie pracować - czasem nawet mysz może powodować problemy gdy będzie na tym samym hubie (hub usb w komputerach to dwa porty )

ODPOWIEDZ