Odpowiedni sprzęt do triggerowania bębnów

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Dario2
Odpowiedni sprzęt do triggerowania bębnów

Post autor: Dario2 » poniedziałek 18 sie 2008, 20:06

Witam,
Od jakiegoś czasu zajmuję się amatorsko (wyłącznie na własne potrzeby) nagrywaniem bębnów. Jako, że sam jestem pałkerem, znam problemy, jakie występują przy rejestracji tego instrumentu. Pomieszczenie, w którym nagrywam jest stosunkowo małe i dodatkowo bardzo wytłumione, więc bębny nie mają możliwości pełnego wybrzmiewania. Dlatego też postanowiłem spróbować nagrywać je przy pomocy triggerów i podłożyć odpowiednie próbki.
Poczytałem trochę o triggerowaniu na łamach forum. Widzę, że niektórzy mają sporą wiedzę na ten temat, dlatego postanowiłem poprosić was o poradę.
Do zarejestrowania mam 6 bębnów (kick, snare, 3x tom, floortom) oraz dosyć duży zestaw blach. Te jednak planuje nagrywać jak dotychczas, czyli przy użyciu mikrofonów pojemnościowych.

Do trigerowania musze zakupić dopiero odpowiedni sprzęt. I tak do wyboru mam konwerter sygnału MIDI Alesis http://www.musiciansfriend.com/product/Alesis-Trigger-IO-Percussion-Pad-to-Midi-Interface?sku=449754
lub droższy Roland http://www.musiciansfriend.com/product/Roland-TMC6-Trigger-MIDI-Converter?sku=442374

W kwestii samych trigerow waham się pomiędzy zestawem Ddrum http://www.musiciansfriend.com/product/ddrum-Trigger-Kit?sku=440025
a triggerami Roland http://www.musiciansfriend.com/product/Roland-RT10K-Kick-Trigger?sku=449932
+ Oczywiście odpowiednie oprogramowanie do obróbki na kompie (BFD2 lub Superior Drummer 2.0)

Ja jednym z forów przeczytałem, ze triggery Rolanda najlepiej pracują z modułami i konwerterami Rolada. Natomiast Ddrum dobrze współpracuje z modułami Alesisa, ale niekoniecznie dobrze ze sprzętem Rolanda.
Chciałbym dobrze skonfigurować to zestawienie, aby bezproblemowo obsługiwać cały sprzęt.
Czy ktoś z was ma doświadczenie w użytkowaniu oraz łączeniu w/w sprzętu rożnych producentów? Na co jeszcze musze zwrócić uwagę przed dokonaniem zakupu? Może ktoś zaproponuje inne rozwiązanie. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
stevelukather

Re: Odpowiedni sprzęt do triggerowania bębnów

Post autor: stevelukather » poniedziałek 18 sie 2008, 20:18

Jesli masz juz mikrofony i preampy to polecam ci DRUMAGOGA,mozna grac przez soft bez opoznien,byle bys mial dobry interfejs audio.Jesli nie masz,rzeczywiscie lepiej od razu zainwestowac w triggery,pod warunkiem ze to wybor dla ciebie wylacznie,jesli chcesz nagrywac jeszcze kogos,patrz punkt pierwszy,poniewaz nie kazdy chce i wie jak sie gra na trigerze,a tak nagrasz najpierw zywe bebny a pozniej za pomoca Drumagoga podlozysz jakikolwiek sound,czy to wewnatrz niego czy tez wysylajac sygnal midi w locie do BFD,AddictiveDrums itp.
[addsig]

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » poniedziałek 18 sie 2008, 21:02

...Jesli masz juz mikrofony i preampy to polecam ci DRUMAGOGA,mozna grac przez soft bez opoznien,byle bys mial dobry interfejs audio.Jesli nie masz,rzeczywiscie lepiej od razu zainwestowac w triggery,pod warunkiem ze to wybor dla ciebie wylacznie,jesli chcesz nagrywac jeszcze kogos,patrz punkt pierwszy,poniewaz nie kazdy chce i wie jak sie gra na trigerze,a tak nagrasz najpierw zywe bebny a pozniej za pomoca Drumagoga podlozysz jakikolwiek sound,czy to wewnatrz niego czy tez wysylajac sygnal midi w locie do BFD,AddictiveDrums itp.
...
...Obecnie mam interface Alesis IO26, probowałem pracować na Drumagogu (wersja demo dostepna za free) ale jakoś mi nie siedziały te próbki. Być może były nie najlepsze dlatego, że to tylko wersja demo. A jak w takim razie można w Drumagogu zaminic sygnał audio na midi ?

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 18 sie 2008, 21:42

......Jesli masz juz mikrofony i preampy to polecam ci DRUMAGOGA,mozna grac przez soft bez opoznien,byle bys mial dobry interfejs audio.Jesli nie masz,rzeczywiscie lepiej od razu zainwestowac w triggery,pod warunkiem ze to wybor dla ciebie wylacznie,jesli chcesz nagrywac jeszcze kogos,patrz punkt pierwszy,poniewaz nie kazdy chce i wie jak sie gra na trigerze,a tak nagrasz najpierw zywe bebny a pozniej za pomoca Drumagoga podlozysz jakikolwiek sound,czy to wewnatrz niego czy tez wysylajac sygnal midi w locie do BFD,AddictiveDrums itp.
...
...Obecnie mam interface Alesis IO26, probowałem pracować na Drumagogu (wersja demo dostepna za free) ale jakoś mi nie siedziały te próbki. Być może były nie najlepsze dlatego, że to tylko wersja demo. A jak w takim razie można w Drumagogu zaminic sygnał audio na midi ?
...
3 zakladka,wlacz MIDI OUT,wybierz internal port,odpowiednia nute,kanal midi 1 standardowo jest,wlacz RECORD na sladzie midi i nagraj to lub od razu zapnij jakies BFD albo inny sampler.Najlepiej robi to Cubase,poniewaz widzi w sladzie MIDI na input midi Drumagoga,Logic niestety do dzis tego nie ma,wiec nie polecam,tak jak nie polecam probek z Drumagoga tych firmowych(te co sa po 250$ do kupienia ze strony dopiero sa warte uwagi),napisalem wyzej,ze BFD albo AddictiveDrums.Drumagog jest genialny i prosty w swoim dzialaniu,tylko troche checi poznania go.W niczym triggery DDRuma nie sa lepsze lub gorsze,to inny sposob pracy.
[addsig]

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » poniedziałek 18 sie 2008, 23:04

.....tak jak nie polecam probek z Drumagoga tych firmowych(te co sa po 250$ do kupienia ze strony dopiero sa warte uwagi),napisalem wyzej,ze BFD albo AddictiveDrums.Drumagog jest genialny i prosty w swoim dzialaniu,tylko troche checi poznania go.W niczym triggery DDRuma nie sa lepsze lub gorsze,to inny sposob pracy.
...
Czyli to jest tak, ze oprocz samego Drumagoga za ok. 350 $, dodatkowo trzeba zaplacic 250 dolcow, żeby miec do dyspozycji naprawde pożądne brzmienie bębnów. Posłucham sobie tych próbek żeby porównać z tymi firmowymi.
Szkoda, że Drumagog nie posiada możliwości zmiany/korekcji barwy, choćby prostego equalizera, czy nie mówiąc już o compresorze czy limiterze. Przydałoby się z pewnością.
Tak czy tak twoja propozycja dała mi sporo do myślenia. Może rzeczywiście pójdę w tą stronę.
Z niecierpliwością czekam na inne propozycje...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » wtorek 19 sie 2008, 00:35

Czyli to jest tak, ze oprocz samego Drumagoga za ok. 350 $, dodatkowo trzeba zaplacic 250 dolcow, żeby miec do dyspozycji naprawde pożądne brzmienie bębnów. Posłucham sobie tych próbek żeby porównać z tymi firmowymi.
Szkoda, że Drumagog nie posiada możliwości zmiany/korekcji barwy, choćby prostego equalizera, czy nie mówiąc już o compresorze czy limiterze. Przydałoby się z pewnością.
Tak czy tak twoja propozycja dała mi sporo do myślenia. Może rzeczywiście pójdę w tą stronę.
Z niecierpliwością czekam na inne propozycje...
Pozdrawiam
...
Po co ci eq i compresja w drummagog?? To jest zwykla wtyczka VST, wpinasz ja w tor audio w DAW i dalej mozesz robic otrzymanym dzwiekiem co ci sie zywnie podoba...
Dalej... po co Ci zestaw probek za 250$?? ta wtyczka jest tak elastyczna ze bez problemu mozna stworzyc do niej banki wlasnych brzmien...
Wystarczy ze pojdziesz np. do profesjonalengo studia z wlasnymi garami i nagrasz tam probki... zajmie ci to maks 2 godziny... a pocieciem i posegregowaniem tego zajmiesz sie juz sam...
...albo jesli jestes ambitniejszy poszukaj dobrego pomieszczenia dla bebnow i zrob sobie tam jednorazowa wycieczke ze sprzetem...

Jest to o wiele lepsze rozwaizanie gdyz takie probki beda sie o wiele lepiej kleic z sygnalem z overheadow czy ambientow, niz obce probki...

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » wtorek 19 sie 2008, 08:33

Dyskusja potoczyła się w troszkę inną stronę niż zakładałem - zostawmy już Drumagoga.
Interesowałoby mnie w jaki sposób wy triggerujecie bębny akustyczne, ale faktycznie za pomocą trigerów, jakiego sprzętu używacie, jakich producentów. Zależałoby mi bardzo na uzyskaniu podpowiedzi do głównego wątku.
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 19 sie 2008, 10:15

...Dyskusja potoczyła się w troszkę inną stronę niż zakładałem - zostawmy już Drumagoga.
Interesowałoby mnie w jaki sposób wy triggerujecie bębny akustyczne, ale faktycznie za pomocą trigerów, jakiego sprzętu używacie, jakich producentów. Zależałoby mi bardzo na uzyskaniu podpowiedzi do głównego wątku.
Pozdrawiam,
...
No wlasnie w ten sposob,wczesniej w Logicu zamienialem sygnal audio na midi,bo Logic ma taka funkcje,a pozniej kupilem Drumagoga i jest to jedyny sposob w ktory podmieniam brzmienia,nagrywam na koniec sesji poszczegolne szlagi ze stopy werbla tomow i wkladam to w miare potrzeby,Drumagog ma ta przewage,ze mozesz sampla z twoich bebnow zmiksowac z oryginalnym sygnalem pod spodem w stosunku 0-100% jedna galka w tej wtyczce.Triger DDRUM na to nie pozwala.Po drugie jesli mam do wyboru nagrac trigery i zywe blachy to wole wszystko miec na mikrofonach bo i tak trzeba ciac slady,lub w ProTools wyrownac Elastic Time,wiec bez znaczenia czy nagram 4 slady wiecej czy mniej a mam pewnosc ze kazde uderzenie bedzie zarejestrowane,z trigerami roznie to bywa,ale tylko dlatego ze bebniarze czasami graja niechlujnie.Jesli dostalbym bebniarza z Rammstein,to z zamknietymi oczami nakladam mu trigery DDRUM na bebny i nagrywam w ciemno bo wiem,ze ten chop gra tak prosto,ze nie ma prawa sie nie odezwac jakas probka,natomiast przy black metalu i innych szybkich lomotach niestety lepszy jest mikrofon,jedynie ze stopa jestem w stanie zaryzykowac nagranie tylko trigera.To wszystko ma zastosowanie w studio,gdzie mam czas,inna sprawa na koncercie.Tu zdecydowanie DDRUM,ale to sumienie bebniarza bedzie obciazone jesli cos nie zagra.Takie jest moje zdanie.
[addsig]

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » wtorek 19 sie 2008, 10:54

Widze, że Drumagog jest dostępny w kilku wersjach. Wersja Platinium pozwala na korzystanie z próbek BFD. To dość ciekawe. Powiedz mi jeszcze stevelukather czy warto dopłacać za wersję Platinium, czy też wersja Pro jest na tyle "bogata" że można na niej poprzestać ?

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 19 sie 2008, 11:18

...Widze, że Drumagog jest dostępny w kilku wersjach. Wersja Platinium pozwala na korzystanie z próbek BFD. To dość ciekawe. Powiedz mi jeszcze stevelukather czy warto dopłacać za wersję Platinium, czy też wersja Pro jest na tyle "bogata" że można na niej poprzestać ?...
Roznia sie tylko obsluga BFD,niczym wiecej,wejdz sobie na www.drumagog.com zakladka BUY i tam jest tabelka,jesli masz Cubase,nie wiem jak Sonar to szkoda wydawac 100$,bo nacisniesz RECORD na tracku midi i od razu tez uslyszysz jak to gra z BFD,pozniej nacisniesz nagrywanie,pojdziesz na fajke i wszystkie komunikaty bedziesz mial zarejestrowane.Zawsze mozna je wyedytowac jakkolwiek badz.Jak masz BFD lub Addictive Drums,EZ Drummer,to nie ma potrzeby kupowania niczego innego.
[addsig]

ODPOWIEDZ